Cauta
Imprumuturi. Ce facem cu ele?26/05/2011

Cu un an inainte de locale, sefimea din primariile judetului pare confiscata de o singura idee: cea a imprumutului in banca. Sefimea din primarii gandeste putin si fix. Ca orice gandire care tine si sfarseste, indisolubil, sub auspiciile campaniei si sloganurilor electorale.
Dupa modelul instituit de municipalitatea bacauana, care in 8 ani a reusit performanta rara de a inzeci datoriile catre banci ale municipiului, un numar de alte primarii urbane din judet vor face imprumut la banca. Onestiul, dar si Moinestiul, celelalte doua municipii ale judetului, vor contracta credite la initiativa primarilor. A te imprumuta in banca nu e o rusine. E drept, nu e nicio placere. Insa, din postura de autoritate publica locala, a face credit cu un an inainte de alegerile locale seamana cu o incercare disimulata de cumparare de voturi. La Onesti, imprumutul - cifrat la aproape 4 milioane de euro - va fi folosit pentru reabilitarea unui drum; la Moinesti, cu imprumutul de 3 milioane de euro urmeaza a fi amenajata, intre altele, o casa de cultura prin reconversia fostului cinematograf Lira.
Sumele imprumutate nu sunt foarte mari, dimensiunea lor vadind tocmai mobilul ascuns enuntat anterior. Cu primari care nu s-au remarcat prin cine stie ce realizari in ultimii 4 ani, ba - la Onesti - in ultimii 20 de ani, atat Moinestiul, cat si municipiul de pe Trotus trebuie sa suporte o ultima zvacnire de orgoliu din partea unor edili care - e tot mai evident - au confundat institutiei primariei cu propria ograda, cu propria afacere in definitiv.
Asfaltul pe care Lemnaru se pregateste sa-l intinda pe strazile Onestiului e, de fapt, praf aruncat in ochii votantilor onesteni. Pe acelasi tipar, convertirea fostului cinema muncitoresc Lira in casa de cultura se vrea a fi o alta realizare moinesteana marca „Viorel Ilie”. Din nefericire, cei doi edili au fost martorii decaderii oraselor pe care le pastoresc. Ba, unul dintre ei - Emil Lemnaru - poate fi socotit un fel de bunicut al urbei. Ca orice bunicut, Lemnaru asteapta azi, probabil cu nedisimulata emotie, iesirea la pensie.
Lucian Bogdanel


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Radu
#3 : 11/12/2017, 20:36
Vreau bani îi dau înapoi
onestean nemultumit
#2 : 31/05/2011, 14:31
Bine punctat articolul dv.domnule Bogdan.Dar tare ma tem ca d-l Lemnaru va mai ajunge si la viitoarele alegeri in acelasi scaun de primar.In Onesti e o mafie care e aproape imposibil de daramat.Vor fi luati ochii pensionarilor care prostiti fiind de mici si bere gratis in parc,vor vota din nou cu el.Sunt ani buni de zile de cand ne rupem masinile pe soselele din jurul Onestiului.Culmea,niciodata nu sunt bani pentru reabilitarea lor,iar inainte de alegeri,hop... se pot face imprumuturi.Dar de adevaratele probleme din Onesti cine ne scapa?cainii vagabonzi care urla noaptea la luna in aproape toate cartierele,iar ziua ne terorizeaza copiii,mizeriile de tot felul de pe trotuare si strazi,lipsa de parcari de la super marketuri,toate sunt probleme cu care onestenii se confrunta nu de un an dau 2 sau 3...Pana acum d-l Lemnaru a avut bani sa dea d-lui Alupei(alta "personalitate" a orasului)pentru constructia catedralei care nu se mai termina...Pentru Onesti nu au fost bani.Sunt acum,inainte de alegeri...
stefan
#1 : 27/05/2011, 10:03
Lucian, permite o remarca ce nu are de-a face cu articolul. Poza ta de prezentare arata o persoana autosuficienta cu mesajele scise si care cu o expresie usor zambitoare atotstiutoate, privire tintuita incearca sa impuna dinainte ce are de spus. Adica o atitudine provincial-tupeista de care se feresc mai toti. Din cauza asta nu citim ce scrii si banuiesc ca majoritatea celor ce deschid pagina ziarului au cam eceeasi reactie.
O schimbare de prezentare te-ar ajuta mai mult, sa nu iei te rog ce e mai sus in nume de rau...


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu