Cauta
„In curand, vom avea medic specialist neurochirurg, medic specialist chirurgie vasculara, medic specialist chirurgie toracica”31/07/2014

Dr. Adrian Cotirlet
Interviu cu dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti

Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti, o afacere de succes, avand in centru grija pentru pacienti si un act medical de calitate. Spitalul moinestean mizeaza pe cercetare si pregatirea profesionala permanenta a corpului medical. Din 2005, SMUM nu mai are datorii. Dr. Adrian Cotirlet, managerul SMUM, ne dezvaluie cum a reusit transformarea acestei institutii.

Recent s-au incheiat Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti. Dincolo de schimbul de experienta dintre medici, putem vorbi si despre o continua consolidare a imaginii Spitalului la nivel regional, national si international. Care sunt castigurile aduse de acest eveniment unic?
Dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti:
Din discutiile pe care le-am avut cu participantii, si au fost 400 participanti in cele trei zile, acest eveniment medical incepe sa-si gaseasca locul in agenda multor colegi, dar si in programul unor personalitati din lumea medicala internationala. Am avut reprezentanti din toate cele 11 centre universitare ale Romaniei. Au participat echipe din Spania, Franta, Italia, Israel, Republica Moldova si am intrat in direct printr-un triplex cu Institutul Niguarda din Milano, cu profesorul dr. Antonello Forgione, si cu Spitalul Clinic Universitar din Barcelona, cu profesorul Ramon Villalonga. Acesta din urma face parte si din staff-ul Societatii europene de chirurgie laparoscopica. Am incercat sa mentinem sesiunile care s-au bucurat de succes si in editiile precedente.

Care au fost noutatile?
Dr. Adrian Cotirlet:
In primul rand, subliniez organizarea unei mese rotunde „Etica si deontologie in practica medicala", vizavi de care am avut ceva emotii pana s-au pornit discutiile, pentru ca este un subiect de actualitate destul de delicat, in care sunt implicati mai multi actori. In centru, pentru orice act medical, ar trebui sa se gaseasca bolnavul. De o parte este masa mare a medicilor practicanti, in partea cealalta sunt organele Ministerului de Interne, de Justitie, si, evident, corpul profesoral al catedrelor de bioetica din centrele universitare. Din fericire, aceasta dezbatere a fost un real succes pentru toate partile implicate. Cel putin asa a reiesit din concluziile oficiale si cele neoficiale. Fiecare a avut de castigat din aceste schimburi de opinii. La un moment dat discutiile s-au aprins, dar au fost civilizate si pe baza de argumente. Moderatoare a fost doamna doctor Beatrice Ion, sefa Catedrei de Bioetica de la Universitatea de Medicina si Farmaceutica „Gr. T. Popa" din Iasi. Tot o noutate a fost si sesiunea pentru kinetoterapeuti, facuta la sugestia colegului meu Andrei Zala, doctorand in kinetoterapie, care s-a preocupat pentru a avea o desfasurare si teoretica si practica. Au fost peste 70 participanti, printre care profesori universitari din Bucuresti, Bacau, Oradea, seful Asociatiei Kinetoterapeutilor din judetul Bacau, masteranzi sau studenti de la Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacau, kinetoterapeuti practicanti.

Pe ce principii credeti ca va trebui sa se repozitioneze SMUM, daca e cazul, in raport cu alte unitati spitalicesti din judet, dar si din regiune, ca sa putem vorbi in continuare despre o „afacere” de succes?
Dr. Adrian Cotirlet:
Am ajuns la un oarecare echilibru in ceea ce priveste structura spitalului, adaptata necesitatilor zonei. Ma gandesc la cele 414 paturi pe care le are spitalul, si sa nu-i uitam evolutia atipica in peisajul spitalicesc din Romania: la 1 martie 2001 avea 260 paturi; la structura care cuprinde 7 sectii si 27 de compartimente. In structura de internari putem avea o paleta foarte larga de servicii pe care o putem propune celor care apeleaza la noi. Am ajuns la un procent foarte bun al numarului de medici, la 414 paturi suntem 106 medici, ar insemna un medic la 4 paturi, un raport pe care multe spitale din Uniunea Europeana si l-ar dori. Fac mentiunea ca o parte din ei isi desavarsesc pregatirea in cadrul rezidentiatului. Din aceste motive spun ca ne-am gasit un echilibru. Ceea ce ne propunem in urmatorii ani tine si de ceea ce se intampla pe piata serviciilor medicale si in functie si de capitalul uman. Pana la urma, medicul, in echipa, duce greul unui spital. In viitorul apropiat vom avea medici in anumite specialitati care nu au fost niciodata in acest lacas medical.

La ce specialitati va ganditi?
Dr. Adrian Cotirlet:
La medic specialist neurochirurg, medic specialist chirurgie vasculara, medic specialist chirurgie toracica; o diversificare de servicii medicale, mai ales pe latura de urgente. Trebuie sa ne meritam statutul de spital de urgenta. De asemenea, incercam sa ne pliem, pentru ca altfel nu se poate, pe ceea ce se vrea ca politica sanitara in Romania. S-a inceput destul de abrupt, spun eu, la trecerea actului medical din spital catre ambulatoriu, iar acest lucru determina o schimbare de mentalitate din partea corpului medical si din partea bolnavului. Sa nu uitam ca, de multe ori, el vrea sa impuna legea. „Vreau sa ma internati, ca sa imi faceti toate analizele”, spune pacientul. Trebuie o mare adaptabilitate in aceasta directie, care, inca o data spun, a fost impusa brusc de noul contract cadru si normele de aplicare. Am semnat acest contract de furnizare de servicii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate abia in 28 iunie pentru 2014.

De ce atat de tarziu?
Dr. Adrian Cotirlet:
Din motive obiective si poate mai putin. Nu va pot raspunde. A fost decizia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care pe noi, ca si Spital de Urgenta, ne dezavantajeaza foarte mult.

Care au fost implicatiile acestei intarzieri in activitatea spitalului?
Dr. Adrian Cotirlet:
Pentru spital a insemnat, incepand cu 1 iulie, reducerea la jumatate a internarilor pe diagnostice de urgenta si trecerea la un volum foarte mare in spitalizare de zi. Trebuie sa remarc faptul ca ai mei colegi au dat dovada de suficienta bunavointa de a se adapta acestor cerinte. Trebuie sa mai lucram un pic si la educatia medicala a bolnavului nostru. In acelasi timp, trebuie sa fim atenti ca aceasta impunere sa nu duca la acte medicale care sa fie dupa aceea luate in discutie in cadrul Comisiei de jurisdictie sau de disciplina a Colegiului Judetean al Medicilor.

Daca in cazul corpului medicilor putem vorbi de o adaptare ceva mai usoara la noile directive, cum credeti ca pot fi reeducati pacientii in spiritul cerintelor?
Dr. Adrian Cotirlet:
Numai printr-un efort comun al celor care lucram in sistemul medical. Ma gandesc la cele trei verigi: medicul de familie, medicul din ambulator si medicul de spital. Stransa legatura, comunicarea si colaborarea acestui triunghi s-ar putea reflecta intr-un act medical de buna calitate in ambulator si intr-o urmarire atenta a bolnavului in acest segment.

In acest moment, exista aceasta buna colaborare cu medicii de familie?
Dr. Adrian Cotirlet:
Ca in orice activitate este loc de mai bine, dar noi avem de trei ani aceasta buna colaborare, intrucat o data pe luna, in cadrul unui program de educatie medicala continua, ne intalnim cu toti medicii de familie din zona, medicii spitalului si din ambulatoriu, pentru a discuta si despre problemele cu care se confrunta.

Din datele pe care le am, cred ca este un program unicat la nivelul judetului.
Dr. Adrian Cotirlet:
Este un program specific SMUM, acreditat de Colegiul National al Medicilor. Fara a folosi lozinci, actul medical de buna calitate nu se face decat in echipa. S-a terminat cu perioada lui one-man show, cand puteai singur sa scoti apendicul. In afara legaturii stranse intre medici, vedem un act medical in echipa. Din motivul acesta avem cinci fiziokinetoterapeuti angajati ai spitalului, trei psihologi, profesori de cultura fizica medicala, care intra efectiv in echipa.

Care este procentul pacientilor tratati la SMUM din afara Moinestiului?
Dr. Arian Cotirlet:
In structura de bolnavi internati in 2013, structura care nu a suferit modificari in primul semestru al anului 2014, 13% din cei aproape 20.000 de internati provin din Municipiul Moinesti, 80% provin din toate comunele si orasele judetului Bacau, iar 7% provin din 34 judete ale tarii. E o structura atipica si care ne avantajeaza, reliefand o adresabilitate foarte buna catre SMUM. Din punct de vedere financiar, niciodata nu va sta foarte bine vizavi de exigentele personalului si ale managerului, dar, spre deosebire de alte spitale, din 2005 nu avem datorii.

Daca vorbim de echipa ca element fundamental pentru realizarea unui act medical de calitate, trebuie sa aducem in discutie si trasatura definitorie si, as spune eu, vitala in evolutia SMUM, respectiv continuitatea conducerii. De peste 13 ani sunteti managerul acestui spital. Poate fi un model SMUM pentru alte spitale din judet si din afara lui? Va intreb acest lucru, pentru ca un procent covarsitor din volumul pacientilor sunt din afara Moinestiului.
Dr. Adrian Cotirlet:
Poate este prea pretentios spus model, dar despre o echipa de conducere sigur puteti vorbi. Fara aceasta echipa nu se putea face mare lucru. Atunci cand am preluat conducerea spitalului, in speech-ul meu inaugural, am zis ca ne trebuie 10 ani ca SMUM sa nu fie european, ci spital. Doi, trei colegi din generatia mea au zambit in coltul gurii ori si-au dat coate, considerand ca deja visez prea tare. Timpul mi-a dat dreptate mie, iar la momentul acesta putem vorbi despre un spital in care se face un act medical de buna calitate.

Asa cum ati spus, este nevoie de continuitate si de munca in echipa pentru a avea rezultate. Sunt doua dintre elementele care lipsesc sistemului sanitar din Romania. Politicile publice sunt haotice si, de cele mai multe ori, impuse; nu vin ca o concluzie a necesitatii din teren. Cum credeti ca putem vindeca sistemul medical din tara?
Dr. Adrian Cotirlet:
Ca sa vindeci, trebuie sa ai un diagnostic corect. Pornind de la ideea ca un diagnostic corect si o terapeutica corecta pot asigura succesul, eu spun ca deocamdata nu avem un diagnostic, nu corect, nici macar un diagnostic.

Un simptom al bolii sistemului medical il reprezinta lipsa capitalului uman, desi Romania a pregatit numerosi specialisti. Insa, acestia au optat pentru un sistem din alte state ale Uniunii Europeane sau de pe continentul american. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, amintea de faptul ca Romania a pierdut 3,5 miliarde de euro cu pregatirea medicilor care lucreaza afara. Din 2007 au plecat 14.100 medici, in contextul unei nevoi stringente de personal, pentru ca, tot presedintele Astarastoae a spus, numarul afectiunilor cronice va depasi numarul de afectiuni acute.
Dr. Adrian Cotirlet:
Cu privire la acest exod al medicilor, cred ca si in acest caz trebuie sa avem un diagnostic corect. Eu va vorbesc de pe pozitia medicului chirurg, de pe pozitia managerului de spital si ca tata, cand vorbesc de medicii tineri. Medicii n-au parasit Romania, in primul rand, din cauza salariilor. Ei au facut-o dupa ce s-au lovit de conditiile oferite din spitale. Un medic tanar, cu entuziasmul caracteristic varstei si dupa o lunga perioada de invatare teoretica si practica, vrea sa-si puna in valoare ceea ce a acumulat de-a lungul anilor. Asta este principalul motiv.

De ce nu trece si SMUM prin aceeasi criza de personal prin care trec alte unitati spitalicesti? Sa inteleg ca nu exista momente in care un medic trebuie sa alerge pe holurile spitalului de la un pat la altul? Ce le oferiti medicilor, pentru a ramane la Moinesti, iar altii nu pot sa o faca?
Dr. Adrian Cotirlet:
Noi am avut avantajul ca le-am putut oferi conditii bune de lucru si un salariu decent, intrucat spitalul este de urgenta si situatia economica a lui permite darea drepturilor salariale la maximum. In afara de lucrul acesta, datorita relatiei bune cu administratia locala, le-am putut oferi locuinta de serviciu. Si iar un lucru despre care nu se vorbeste este locul medicului in colectivitate. Adica sa se stie ca este un medic cu o anumita responsabilitate. Sunt patru aspecte de care ar trebui sa se intereseze Colegiul National al Medicilor, dar si alte structuri interesate de fenomen.

Pe ce principii se bazeaza actul medical oferit de Spitalul din Moinesti?
Dr. Adrian Cotirlet:
In viziunea conducerii SMUM, un bun act medical trebuie sa se sprijine pe trei piloni. Pregatirea profesionala a corpului medical este esentiala. Doi: dotarea tehnica. Si trei: conditii hoteliere decente pentru bolnavi. Daca sunt aceste trei elemente asigurate, atunci sunt constituite premisele unui act medical de buna calitate.

Cum vedeti dezvoltarea spitalului? In ultima perioada au fost finalizate cel putin doua proiecte esentiale pentru pacientii SMUM.
Dr. Adrian Cotirlet:
Fara discutie, vizam imbunatatirea bazei materiale in functie de calitatea medicilor care vin. Nu am cumparat niciodata un aparat decat dupa ce am stiut ca are cine sa-l foloseasca corect si la capacitate. Evident, ne dorim sa crestem conditiile materiale in sectiile de obstetrica-ginecologie, anestezie si terapie intensiva, endocrinologie, o specialitate noua, radiologie si imagistica medicala. De asemenea, asteptam sa apara celebrele ghiduri din programul 2014 - 2020 si sa vedem cu ce ne putem plia din proiectele noastre pe programele cu finantare europeana.

In noul exercitiu financiar european se vor aloca fonduri pentru dezvoltarea unor centre de cercetare. Aveti in vedere aceasta optiune?
Dr. Adrian Cotirlet:
Da. Sigur. Proiectele noastre vizeaza trei aspecte. Cel de infrastructura, care mai poate fi imbunatatit, cel de dotare cu aparatura medicala si, nu in ultimul rand, aspectul de cercetare. Suntem avantajati prin faptul ca deja de sapte ani in SMUM functioneaza un departament de cercetare acreditat de Academia de Stiinte Medicale si Agentia Nationala de Cercetare Stiintifica. Totodata, avem o buna colaborare cu universitatile de medicina din Romania si, in special, cu Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacau. Avem colaborari si cu spitale din Uniunea Europeana pe proiecte concrete.

In ultimii ani au fost infiintate numeroase scoli postliceale sanitare. Credeti ca acestea ofera un nivel de pregatire suficient viitorilor asistenti?
Dr. Adrian Cotirlet:
Avem in vedere diversificarea invatamantului medical in judetul Bacau. La momentul acesta exista multe scoli postliceale pentru asistenti medicali, dar va trebui o adaptare la curricula europeana de la Bologna, in care asistentului medical i se cere pregatire universitara, si nu suntem departe de timpul in care invatamant medical universitar va fi si in judetul Bacau. La momentul acesta, suntem spitalul cu cele mai multe asistente cu studii superioare raportat la numarul de paturi. In septembrie isi vor da licenta, dupa patru ani de facultate, 20 de asistente. Anul viitor vor fi alte 18. Am reusit sa stimulam pregatirea profesionala a asistentilor asigurandu-le jumatate din taxele de scolarizare, dupa ce au semnat un contract de 5 ani cu SMUM.

Observ ca va implicati direct in pregatirea personalului calificat si nu asteptati sa culegeti roadele unui sistem pe care cei mai multi il blameaza. Incercati sa schimbati sistemul din interior, creandu-va, totodata, un bazin din care va puteti selectiona personal de calitate pentru SMUM.
Dr. Adrian Cotirlet:
Da. Incercam sa participam activ la procesul de formare profesionala a cadrelor medicale, intrucat suntem baza de pregatire practica si pentru Universitatea de Medicina si Farmaceutica „Gr. T. Popa" din Iasi, si pentru Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacau.

Cum percepeti competitia dintre spitalele din Moinesti, Onesti, Comanesti si Bacau?
Dr. Adrian Cotirlet:
Nu poate fi vorba de competitie intre spitale, ci ar trebui sa fie dorinta fiecarui spital de a realiza un act medical cat mai bun. Pentru ca, pana la urma, pe noi nu ne judeca nici profesorii universitari, nici autoritatile locale, ci bolnavul.

Exista la nivelul judetului o strategie care sa ofere fiecarui spital posibilitatea unei dezvoltari in armonie cu celelalte spitale si nevoile zonei?
Dr. Adrian Cotirlet:
Exista loc sub soare pentru toate spitalele din judet, dar o reprofilare a lor in functie de necesitati este dorita si benefica. Fiecare autoritate locala vrea sa aiba in subordine un spital de acuti, dar nu se poate lucrul acesta, fiindca segmentul de recuperare si profilaxie lipseste cu desavarsire.

Din aceasta perspectiva, unde vedeti locul Spitalului Municipal Bacau, aflat in proces de finalizare a lucrarilor?
Dr. Adrian Cotirlet:
Am fost printre primii care am crezut in necesitatea unui spital nou, gandit la nivelul anilor 2000. Baza spitaliceasca din judetul Bacau este imbatranita, toate spitalele sunt constructii ale anilor 1975. Singura problema a Spitalului Municipal Bacau este gasirea unui loc in structura spitaliceasca a judetului.

Nu va e teama de faptul ca o parte din staff-ul SMUM ar putea profesa in noul spital din Bacau?
Dr. Adrian Cotirlet:
La momentul acesta nu-mi este teama de nici o concurenta. Atat timp cat noi suntem ceea ce suntem acum, sunt optimist, chiar daca unul sau doi colegi de-ai mei vor pleca din spital numai pe considerentul apropierii de familie. Avem medici care fac naveta de la Bacau de ani de zile.

Ii puteti asigura pe colegii dumneavoastra si pe moinesteni ca nu vor suferi pierderea plecarii dumneavoastra, pentru a prelua conducerea Spitalului Municipal din Bacau?
Dr. Adrian Cotirlet:
Imi cereti prea mult. Un lucru trebuie sa va spun si vi-l spun din suflet. Singura datorie pe care eu o am in sistemul spitalicesc din Romania este fata de acest spital, fiindca aici, acum treizeci si ceva de ani, am intrat pe portile spitalului ca medic stagiar si sunt ceea ce sunt desfasurand activitate in acest spital. Am fost la cursuri de pregatire profesionala in toate colturile lumii, dar eu aici m-am format ca si chirurg, ca manager, ca om.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Vani
#1 : 13/06/2015, 20:11
v-am auzit noua piesa Only .parerea mea k o sa rupa toate topurile,este cea mai buna piesa a vroatsa de pana akuma:X ..multa bafta in continuare si urmatoarea piesa sa fie mai buna ca asta;))


IMAGINEA SAPTAMANII