Cauta
In lupta cu autoritatile comuniste03/11/2017


La o pagina a Monografiei municipiului Onesti (realizata de Rozalia si Teodor Verde in anul 2003), este notat: "In 1970 a avut loc primul complot impotriva lui Nicolae Ceausescu, organizat de un Comitet de initiativa, constituit la Onesti, format din Ion Stamatin, Gheorghe Petrescu, Tudorel Barbu, Laurentiu Divile. Prin manifestele trimise in tara ei cereau ca Nicolae Ceausescu sa nu mai fie reales in functie, la Congresul al X-lea al P.C.R. In Manifest se spune: «Comitetul de actiune va cheama la lupta impotriva bandei de tradatori in frunte cu Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer, Emil Bodnaras, figuri reprezentative ale fascismului si burgheziei din Romania. Nu va lasati inselati de politica aventurista, nationalista, demagogica, de unele avantaje momentane ce vi le creaza, practicata in numele comunistilor si poporului muncitor». Participantii au fost condamnati la ani grei de inchisoare."

In sentinta data la 5 martie 1971 (pastrata intr-un dosar la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii) se mentioneaza:"In total cei patru inculpati au confectionat un numar de 141 manifeste cu continut dusmanos, pe care le-a trimis primilor secretari ai comitetelor judetene de partid, inspectorilor sefi de securitate si militie, comandantilor unor garnizoane militare si secretarilor de partid din unele intreprinderi republicane. Inculpatii au purtat si cu alte persoane discutii dusmanoase oranduirii socialiste din tara noastra. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti condamna in Dosarul 171 / 1971 pe Divile Laurentiu (nascut la 18 septembrie 1937 in comuna Sagna, jud. Neamt, fiul lui Petre si al Marita), casatorit, cu trei copii, absolvent a 8 clase elementare, sudor domiciliat in municipiul Gheorghe Gheorghiu Dej, str. Aleea Zorelelor, la 15 ani inchisoare si interzicerea drepturilor cetatenesti pe timp de opt ani precum si la confiscarea partiala a averii. Facand aplicarea art. 166 mai condamna pe Petrescu Gheorghe si Stamatin Ioan la 12 ani inchisoare si interzicerea drepturilor…"

La trecerea a peste 45 de ani de la aceasta sentinta Laurentiu Divile (in foto) isi aminteste ca "manifestele au fost realizate cu trei tipare improvizate dupa ce au fost modificate 13 penite. Am lucrat mult la confectionarea matritei si am realizat manifestele in doua randuri. Apoi am trecut la difuzarea acestora, prin care se facea apel la inlaturarea conducerii de partid si de stat de atunci. Ajunsi in arest, am suportat calvarul perchezitiilor corporale si a numeroaselor interogatorii, la diferite ore din zi si din noapte". Procuratura Militara Bacau era instiintata ca "numitii Gheorghe Petrescu, Ioan Stamatin, Tudorel Barbu, Laurentiu Divile s-au manifestat dusmanos la adresa oranduirii socialiste aducand grave injurii si calomnii conducerii de partid si de stat, preconizand totodata schimbarea acesteia. Ei au denigrat politica interna si externa a statului nostru si au intreprins actiuni din care putea rezulta un pericol pentru securitatea statului". Este de remarcat faptul ca discutiile au pornit in iarna anului 1970 in birourile Santierului Energomontaj de la Borzesti, unde mai erau muncitori nemultumiti de politica "partidului unic", dupa ce in 1969 au fost redactate mai multe scrisori, ce trebuiau sa ajunga la comitetele judetene de partid. Pentru ducerea in eroare a organelor de securitate , manifestele au fost difuzate de la cutiile postale din Deva (unde santierul onestean Energomontaj avea lucrari), lasand astfel impresia ca nimeni din Onesti nu ar avea legatura cu aceasta actiune. Toti invinuitii mentionati au fost arestati in ziua de 4 iulie 1970 in baza unei Ordonante de retinere pentru infractiunea de "propaganda impotriva oranduirii socialiste".

Ca un lucru sublim este ca din anii grei de puscarie Laurentiu Divile a pastrat si cartile postale pe care le scria din Penitenciarul Aiud familiei de acasa, multumindu-i sotiei sale pentru grija pe care o are fata de copii." Intotdeauna am sa iti fiu recunoscator pentru tot ce ai facut in lipsa mea pentru copii si te rog in continuare sa ai grija de toate"- ii scria Laurentiu Divile sotiei sale din inchisoare. El indemna copiii sa se straduiasca sa invete cat mai bine si nu a uitat nici de fiica sa, "fetita lui taticu, ce a cumparat o papusa frumoasa surioarei".

Membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din 20 martie 1991, Laurentiu Divile, cel care a participat in doua randuri la confectionarea si difuzarea manifestelor prin care se incita la inlaturarea conducerii de partid si de stat din tara noastra, isi aminteste ca dupa ultima multiplicare a manifestelor (din luna mai 1970) "au fost ingropate in pamant sabloanele, langa fereastra de la dormitor, de unde acestea au fost ridicate de organele de cercetare penala". In declaratia data anchetatorilor Ioan Stamatin a mentionat: "La inceput m-am gandit ca e mai bine sa mergem la Comitetul Central al Partidului Comunist Roman si sa aratam acolo ce avem neclar. Apoi am considerat ca nu putem ajunge la conducerea C.C. a P.C.R. si mai bine facem manifeste, care vor fi trimise acolo unde trebuie. Textul manifestelor a fost facut in lumina invataturii marxist - leniniste si am crezut ca nu prezinta nici un pericol, dimpotriva ajutam la politica partidului si trezim la realitate conducerea partidului". Mentionam ca, dupa peste 40 de ani de la aceste evenimente, dupa numeroase drumuri la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (de unde a putut recupera procesele verbale de ancheta), Laurentiu Divile a fost si la Penitenciarul Aiud, unde a tinut ca sa revada celulele in care a indurat intemnitarea si cumplitele zile, saptamani si luni ce faceau ca doar cate o raza de soare sa patrunda spre sufletul sau. In aceasta toamna Laurentiu Divile a implinit 80 de ani de viata si 60 de ani de casatorie , fiind sarbatorit de comunitatea crestina din municipiul Onesti dar gandul sau "zboara" si spre satul in care a copilarit si pe care l-a purtat mereu in suflet.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII