Cauta
Incursiuni prin Romania - SLANIC MOLDOVA13/07/2016


Daca vreti sa calatoriti si sa va delectati privirea si sa va umpleti sufletul de tot ce a faurit natura, sa cunoasteti locuri pitoresti din aceasta minunata tara si tot ce reprezinta ea cu oameni si locuri pline de frumusete, as vrea ca aceasta calatorie la Slanic Moldova sa v-o imaginati ca pe un tablou pictat de o mana iscusita, care sa va inbie la visare si sa va inpulsioneze de a vizita aceste frumoase locuri. Statiunea Slanic Moldova este localizata in judetul Bacau, in partea estica a Carpatilor Orientali, in Muntii Nemira, la altitudinea de 530 m, pe valea paraului Slanic. Ea este cunoscuta si sub denumirea Baile Slanic, avand renumele de "Perla Moldovei". Pe parcursul celor 18 km, de la podul ce traverseaza raul Trotus, pe tot lungul soselei spre Slanic Moldova vezi privelisti variate si pitoresti, lasand in urma orasul Targu Ocna si Parcul Magura. Vedem muntii acoperiti cu brazi seculari, stanci cu culmi plesuve, ici si colo acoperite cu muschi ca o catifea verde, stanci pravalite din inaltime, satele insirate ca niste margele, de-a lungul drumului cu casute modeste sau cu pensiuni gata sa primeasca cu toata ospitalitatea moldoveneasca drumetul obosit.

Multi scritori au poposit pe aceste frumoase meleaguri si au scris cate ceva despre oamenii si locurile Slanicului - Costache Negri , Alexandru Vlahuta, Ion Creanga, Mihai Eminescu si altii. Ajunsi in statiune pe canicula clima este racoroasa si inbietoare datorita vegetatiei bogate, numai buna de strabatut cu pasul, toate locurile. In primul rand sa vizitam toate cele 20 de izvoare de tipuri atat de variate care izvorasc pe zone relativ restranse, uneori chiar alaturi unul de celalalt si totusi diferite, cu efecte curative, care se constituie ca o particularitate balneologica rar intalnita, atat la noi in tara cat si in strainatate. Aceste izvoare vechi au fost descoperite in anul 1801 de catre serdarul Mihalache Spiridon, pe cand se afla la o vanatoare de cerbi. In timp ce se odihnea a vazutt apa tasnind dintr-o stanca, aceasta in drumul sau pana la rau lasand o dara galbuie. Serdarul Mihalache Spiridon a luat apa intr-o butelca si a mers cu ea la prieteni i din Targu Ocna sa o analizeze, ea dovedindu -se a fi apa minerala. In anii 1804-1807 serdarul Mihalache descoperea si alte izvoare, 3-4-5, in anul 1820 scriitorul Gala Galaction publicand un articol despre despre acest fapt in revista "Viata Romaneasca" ("O vanatoare in Moldova"). In anul 1877 au aparut primele instalatii balneare, de-a lungul timpului calitatea apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin medaliile obtinute la Paris, Viena si Frankfurt, Romania are o treime din izvoarele termale si minerale ale Europei, efectul vindicator ale acestor ape a fost dovedit stiintific si pe plan international, aceste ape trecand prin straturile successive ale solului, spala si dizolva mineralele si sarurile solubile,substantele organice si bioactive, extreme de benefice pentru organism. Hai sa vedem ce beneficii avem de la aceste ape minerale care contin clorurati, bicarbonate de sodium, sulf si foarte multe oligoelemente, acestea fiind cautate din cele mai vechi timpuri, pentru virtutile lor curative, scad aciditatea gastric, stimuleaza circulatia sanguina, sunt eficiente in bolile de inima, de ficat si stomac, ca un bun diuretic si laxative, sporind rezistenta organismului. Din dreptul Hotelului "Perla" si a parcului central urcam pe marginea din amonte sa vizitam toate izvoarele, pe cele 300 de trepte spre cascada aflata la 1,5 km de statiune. Aici se afla Cascada Slanic, o zona cu poteci inguste dar usor de parcurs de catre turistii ce vor sa imortalizeze o parte din spectacolul oferit de statiune, Zona este pitoreasca datorita vegetatiei bogate. Aici creste o planta rara, «lumanarica», ocrotita de lege, cu flori albe ce cresc pe stancile zonei sau in crapaturi.

Odata ce inaintam in padure, simtim cum oxigenul ne intra in toti porii si ne umple plamanii, astfel ca ne simtim intr-o lume de poveste. Padurea de fagi si frasini batrani parca incearca sa ne spuna cate ceva despre aceste locuri. Simtim o racoare placuta si incepem sa coboram pe partea vestica a statiuni si ajungem la apa Slanicului, intr-o poiana numita Poiana Caprioarei. Ce poti sa iti doresti mai mult decat sa ai o permanenta comunicare cu natura si sa iti plimbi pasii pe poteci de munte si sa te odihnesti in parcul statiunii, unde se gasesc numeroase locuri de odihna, locuri de joaca pentru copii... Parcul este renumit si prin «chioscul fanfare», unde pentru prima oara a concertat George Enescu la varsta de 9 ani. Seara pare totul feeric, cand toate luminile se aprind. Daca tot suntem in aceasta minunata statiune vizitam si Cazinoul construit in anul 1884 de catre arhitectul George Sterian, cladire declarata "monument al patrimoniului, cu valoare istorica si de arhitectura". Biserica ortodoxa construita din "piatra de Slanic" a fost cladita pe locul bisericutei din lemn, distrusa de bonbardamentele artileriei germane. Ne indreptam pasii catre un alt edificiu, Biserica romano-catolica din Slanic Moldova, una din cele mai frumoase biserici catolice din tara, construita in stil avangardist in anul 1943, asa ca dragii mei va invit la drumetie in acest colt de viata si sanatate, alegand puterea binefacatoare a naturii si a numeroaselor izvoare renumite pentru efectele lor.
Lucica Musat, director Radio Luc FM Onesti


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII