Cauta
Indragostirea, un inceput...31/03/2017


Martie pleaca grabit, cand prin livezi plesnesc mugurii primelor flori ale copacilor. Este vreme de primavara, chiar daca mai sufla cate-un vant rece! Totul renaste la viata si sufletul omului se bucura si mai mult de stralucirea soarelui, de frumusetea fiecarei clipe! Daca dam dreptate publicistului Teodor Danalache (ce are sute de articole ... la activ), "Indragostirea ne deschide ochii pentru tot ce este frumos in jurul nostru. In aceasta stare ajungem sa vedem drept frumoase si lucruri care, in alta ordine de idei, nu sunt atat de frumoase. Chiar daca a fi indragostit este un lucru bun, el nu este cel mai bun lucru. Pentru aceasta, nu ne putem astepta ca indragostirea sa aiba vesnic aceeasi intensitate, nici chiar sa dureze toata viata, caci sentimentele fluctueaza in mod continuu. Foarte important de inteles este faptul ca atunci cand incetezi sa fii indragostit, nu inseamna ca incetezi sa iubesti. Indragostirea este inceputul, este scanteia care aprinde motorul, nu si combustibilul de care acesta are nevoie!" Cautand argumente acestor randuri Teodor Danalache face o selectie cu mai multe citate ale lui C. S. Lewis: "Ceea ce noi numim «a fi indragostit» este o stare inaltatoare si, in multe privinte, buna pentru noi. Ne ajuta sa devenim generosi si curajosi, ne deschide ochii nu numai pentru frumusetea persoanei iubite, ci pentru tot ce este frumos..."
"Cel mai periculos lucru pe care-l putem face este sa luam unul dintre impulsurile naturii noastre si sa facem din el lucrul pe care sa-l urmarim cu orice pret. A fi indragostit este un lucru bun, dar nu este cel mai bun lucru. Exista multe lucruri mai prejos de el, dar exista multe lucruri mai presus de el… Este un sentiment nobil, dar este, cu toate acestea, doar un sentiment… Cunoasterea poate dura, principiile pot dura, obiceiurile pot dura; dar sentimentele fluctueaza…"

"Daca expresia cu care se incheie povestile, «Si au trait impreuna, fericiti, toata viata», este luata in sensul: «In urmatorii cincizeci de ani ei au simtit aceeasi dragoste ca si in ziua cand s-au casatorit», atunci afirmatia spune ceva ce probabil nu a fost adevarat niciodata si ceva ce nici nu poate fi adevarat. Cine ar putea suporta sa traiasca in starea aceea de exaltare? Ce s-ar intampla cu slujba ta, cu pofta ta de mancare, cu somnul tau, cu prieteniile tale?" Si spune publicistul Danalache mai departe… "Dragostea, spre deosebire de «a fi indragostit», nu este doar un sentiment. Este o unitate profunda, mentinuta prin vointa si intarita in mod deliberat prin obicei; intarita - in familiile crestine - prin harul pe care amandoi partenerii il cer si il primesc de la Dumnezeu. Ei pot avea aceasta dragoste unul pentru altul chiar si atunci cand nu le place unul de celalalt, la fel cum te iubesti pe tine insuti chiar si atunci cand nu iti place de tine. Ei pot pastra aceasta dragoste… Faptul ca au fost «indragostiti» i-a determinat mai intai sa-si promita fidelitate: aceasta dragoste mai potolita le permite sa-si respecte promisiunea. Masinaria familei functioneaza tocmai cu aceasta dragoste: «indragostirea» a fost explozia care a pornit motorul!"
"Aveti grija sa judecati prin prisma a ceea ce cunoasteti din experienta proprie si din observarea vietii prietenilor vostri, iar nu pe baza ideilor pe care le-ati capatat din romane si din filme. Lucrul acesta nu este asa de simplu cum cred unii. Experienta noastra este colorata de romane, piese de teatru si filme, si este nevoie de rabdare si de pricepere ca sa separi lucrurile pe care le-ai invatat cu adevarat din experienta vietii…In acest compartiment al vietii, ca si in celelalte, exaltarea vine la inceput… Emotia pe care o simti cand vezi pentru prima oara un loc minunat se stinge atunci cand te muti si locuiesti in locul acela… Dragostea este singura ratiune respectabila a casatoriei si acest avant initial poate si trebuie sa se perpetueze mereu!"
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII