Cauta
„Intentiile de la centru trebuie sprijinite de abordari serioase si la nivel local”17/02/2014

Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ Bacau
Interviu cu Claudiu Nastasa, vicepresedinte al Consiliului Judetean

Domnule vicepresedinte Nastasa, as vrea sa incepem discutia plecand de la bugetul Consiliului Judetean pe 2014. Puteti face o comparatie cu bugetele anterioare si din perspectiva guvernarilor?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte Consiliul Judetean Bacau: In primul rand, daca ar fi sa ne referim la alocarile pentru echilibrarea bugetelor locale, consider ca acestea sunt juste, inclusiv in cazul celor doua comune Ardeoani si Prajesti, conduse de primari indisciplinati financiar. Nu poti sa dai bani pe care primarii sa-i cheltuie doar dupa cum vor, fara o minima prevedere. Daca ar fi sa ne gandim la bugetul Consiliului Judetean, consider ca s-a pastrat la un nivel acceptabil.

Analizand bugetul, am observat ca bugetul cumulat pentru drumurile comunale si echilibrarea bugetelor locale este mai mare cu 1.410.000 lei fata de cel precedent.
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ Bacau: Acest surplus se datoreaza unei guvernarii mai bune. Am preluat un mandat de la Guvernul Emil Boc, asa cum il stim cu totii, cu bani putini si cu taieri de salarii. Economia incepe sa se miste, iar asta se vede si in colectarea mai buna. De altfel, si ultima informare a Ministerului de Finante si a ANAF confirma acest lucru, in ianuarie colectandu-se cu 6,5% peste plan si cu 13% mai mult decat in ianuarie 2013, iar asta ne ofera sperante pentru mai multi bani la rectificarile bugetare.

Cu toate acestea, bugetul de investitii al CJ este mai mic, in procente, fata de cel din 2013. In schimb, CJ are mai multe parteneriate cu autoritatile locale in vederea demararii unor proiecte de dezvoltare.
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: Aceste parteneriate punctuale sunt binevenite, intrucat cu sumele alocate la capitolul echilibarea bugetelor locale primariile nu reusesc sa-si finanteze proiectele. Din acest motiv, CJ sustine aceste asocieri. M-as bucura ca aceste parteneriate sa fie din ce in ce mai dese si pe drumuri judetene, pe drumuri locale, pe spitale, pe unitati scolare. Parteneriatele aprobate de CJ vizeaza dezvoltarea comunitatii locale. Daca vorbim despre Spitalul Municipal Onesti, achiesez la ceea ce a declarat si doctorul Mihai Ichim in plenul sedintei si spun, inca o data, ca PNL sustine public acest proiect.

Cele mai multe dintre aceste parteneriate sunt facute cu primarii conduse de primari PSD: Slanic Moldova (PSD), Targu Ocna (PSD), Onesti (UNPR), Darmanesti (PSD), Podu Turcului (PSD), Dofteana (PDL spre PSD), Moinesti (PC). Nu exista nicio asociere cu o primarie PNL. Mai poate fi numit bugetul 2014 unul „cat se poate de administrativ”, asa cum a declarat presedintele CJ Dragos Benea?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: Nu cred ca la momentul asocierilor decizia a fost una politica. Onestiul chiar are nevoie de ajutor, stiti foarte bine care e situatia in municipiu. Poate ca la anul vor fi incheiate si asocieri cu primarii PNL. Poate cu orasul Comanesti, pe spital. Chiar daca de doi ani CJ s-a asociat doar cu primarii PSD, la anul vom avea si cu primarii PNL si PDL.

V-am intrebat lucrul acesta pentru ca sunt si alte obiective importante in judet si care asteapta de cativa ani atentia CJ, poate chiar prin aceste asocieri. Si ma refer la drumul judetean Livezi - Berzunti - Poduri, la DJ care trece prin comuna Gura Vaii, DJ de la barajul de la Darmanesti.
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: Daca e sa vorbim de necesitatea investitiilor amintite de dumneavoastra, pe drumul de la Gura Vaii care leaga E85 pe la Racaciuni s-a facut, anul trecut, un experiment. S-a turnat un covor asfaltic de proba, iar daca acel tronson se comporta bine dupa aceasta iarna, vom aplica aceasta metoda in Gura Vaii. Dar trebuie realizat si un studiu privind oportunitatea, necesitatea si costurile acestei investitii. Spre exemplu, drumul Livezi - Berzunti - Poduri este intr-adevar intr-o stare proasta, dar trebuie luat in calcul raportat la alte proiecte pe drumuri judetene, prin prisma traficului sau costurilor.

Sunteti multumit de rezultatul negocierilor in cadrul USL privind alocarile facute catre primariile PNL?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: Sunt multumit, si nu vorbim doar de primarii PNL, vorbim de toate primariile. Nu cred ca exista diferente foarte mari.

Pe baza caror criterii s-au facut alocarile financiare?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: S-a plecat de la numarul de locuitori, ulterior au fost luate in calcul proiectele angajate de unitatile administrativ teritoriale. Un al treilea criteriu esential este cel legat de disciplina financiara pe care au manifestat-o primarii in 2013. Daca s-au facut toalete cu 3 - 400 000 lei, acest lucru a constituit un minus la calculul alocarii. Trebuie sa tinem cont si de proiectele derulate pe Ordonanta 28, cu finantare guvernamentala. Anul trecut, majoritatea primariilor aveau in derulare proiecte, cu un grad de realizare foarte mare, intre 80 si 95%, iar unele dintre ele s-au inchis. Si acest aspect a fost luat in calcul de CJ. Se vor mai inchide si in 2014 unele proiecte, iar asta ne va permite sa privim catre investitii noi.

Preconizati ca se vor mai si deschide alte proiecte cu finantare guvernamentala?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: Speram ca in acest an sa incepem proiecte noi. Daca vom reusi sa finalizam 60% din totalul proiectelor la nivel de judet pe Ordonanta 28, atunci cred ca se va lua in calcul si demararea de noi proiecte.

Sunteti multumit de evolutia proiectelor majore sustinute de CJ Bacau? Si ma refer aici la Serviciul de colectare si transport al deseurilor.
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: La sfarsitul lui 2013 s-au facut pasi importanti si credem ca in 2014 se va organiza licitatia pentru serviciile de colectare si transport deseuri. Va exista un operator unic pe intreaga arie de acoperire a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare (ADIS). Speram ca licitatia sa nu fie contestata si sa nu se prelungeasca, sa o putem finaliza in 2014.

Targu Ocna asteapta sa afle numele constructorului pentru o investitie pe Masterplanul de apa al judetului Bacau si care presupune realizarea a 24 km de canalizare. La Moinesti, lucrarile pe canalizare sunt in intarziere.
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ: Aceste lucrari pe infrastructura de apa si canal se vor finaliza in termen.

In acest moment, sunteti multumit de gradul de accesibilitate a populatiei la canalizare, apa potabila? Credeti ca s-ar fi putut lucra mai intens la proiectele de apa si canalizare?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
Nu cred ca pot sa spun ca sunt multumit, dar nici nu pot spune ca se putea lucra mai intens. CJ are un program care se intinde pe mai multi ani si care trebuie respectat. Lucrezi mai intens daca iti permite cadrul legal si finantarea. Multe proiecte de acest gen, pe finantare guvernamentala, au fost incepute, dar nefinalizate. La momentul preluarii Guvernului de catre USL, au fost contabilizate proiecte cu un grad de realizare de 70% si o vechime de 7 ani. Acolo se putea lucra mai intens. Ani intregi multe proiecte nu au mai primit finantare, s-au schimbat si primarii intre timp. Prioritatea este de a inchide proiectele incepute si abia apoi sa incepem altele. Daca Guvernul Boc ar fi fost disciplinat financiar, acum nu am fi avut nici primarii in faliment si nici proiecte vechi neterminate. Avem exemple de primarii PDL si-au finalizat investitiile in mandatul USL.

In prima sedinta de CJ din acest an s-a votat stabilirea tarifului unic la apa si canalizare pentru aria de acoperire a Companiei Regionale de Apa Bacau. Tariful pentru serviciile de apa si canal este de 6,62 lei m.c./apa, inclusiv TVA, resimtit de populatie atat in mediul rural, cat si urban.
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
Din pacate, acestea sunt regulile, pentru a se putea garanta catre finantatori sustinerea investitiilor. Chiar daca e un pret mare pentru posibilitatile financiare ale oamenilor si pentru veniturile din gospodarii, eu cred ca acest pret se va stabiliza, pe masura ce investitiile vor determina reducerea pierderilor din retea.

S-a discutat la sfarsitul anului trecut despre realizarea autostrazii Bacau - Onesti - Brasov, un factor care ar putea concura alaturi de alte elemente la dezvoltarea celor doua microregiunii: Valea Trotusului si Valea Muntelui, implicit Onesti. Aveti informatii noi?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
Tot ce pot sa va spun e ca ma bucura faptul ca s-a adus in prim plan o astfel de investitie, necesara si importanta pentru tot judetul. Aceasta ar fi inca o sansa ca Onestiul sa redevina ceea ce a fost nu cu mult timp in urma. Intentiile Guvernului trebuie insa sprijinite si de abordari serioase la nivel local, ca peste tot.

Care este natura plangerilor celor doua firme de transport (Alin Trans, Transmoldova) despre care s-a discutat in sedinta de CJ?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
Prin votul consilierilor judeteni am respins solicitarile celor doua firme, pentru ca nu tin de competenta Consiliului Judetean. Nu noi verificam daca o firma a participat cu aceleasi masini la mai multe licitatii. Doar cei de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR), Centrul National de Management pentru Societatea Informationala Bucuresti pot da curs acestor plangeri, pentru ca ei verifica toata documentatia specifica. Dupa ce se incheie licitatia, CJ ia act de firmele care au castigat traseele, semnam un contract cu firmele respective, iar misiunea noastra se incheie aici. Tot ce mai putem sa facem noi impreuna cu cei de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, ARR si Politia Rutiera este sa verificam daca acele firme isi fac treaba. Nici sanctiuni nu putem da celor depistati cu nereguli. CJ poate doar sa retraga licenta de transport, dar asta nu inseamna ca rezolvam problema.

Care este solutia?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
In momentul in care se produce descentralizarea, CJ ar trebui sa aiba responsabilitatea licitatiei, pentru ca noi suntem cei care cunoastem mai bine situatia din teren, noi ne confruntam cu problemele din sistem. Atunci cred ca s-ar rezolva multe dintre probleme. Atunci am putea sa luam masuri impotriva firmelor care castiga licitatia, dar nu-si respecta programul, in loc de 6 curse fac doar 2 sau 3, sau putem rezolva problemele intre transportatori. Aceste neajunsuri nu vor disparea decat in momentul in care CJ va avea putere deplina. Pana atunci, din punct de vedere legal, nu avem prea multe parghii pentru a solutiona conflictele dintre operatori si calatori sau chiar intre firme.

Sunt acoperite toate traseele de transport de pe raza judetului?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
Toate traseele sunt atribuite. Deocamdata nu sunt probleme majore, cu exceptia unei singure firme, cu care am avut probleme si anul trecut.

Care sunt raporturile dintre vicepresedintele CJ Claudiu Nastasa, PNL, si presedintele CJ Dragos Benea, PSD?
Claudiu Nastasa, vicepresedinte CJ:
As putea spune ca neasteptat de bune. Spun asta pentru ca eu, neavand o experienta indelungata in administratie, fata de cea politica, l-am gasit pe presedintele Benea destul de deschis la dialog. Am o colaborare foarte buna si cu Ionel Floroiu, cel de-al doilea vicepresedinte de Consiliu Judetean, dar si cu aparatul admnistrativ.
Marius Munteanu
redactie@onestiexpres.ro


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII