Cauta
Internautica: De toamna…20/10/2018


Prunele uscate: Prunele uscate au efect antioxidant si alte beneficii surprinzatoare pentru sanatate. Le poti consuma ca pe o gustare dulce sau le poti include in preparate delicioase. Daca ai sti cat de multe beneficii au prunele uscate pentru sanatate, aproape ca iti va parea rau ca le-ai ignorat pana acum. Despre lipicioasele fructe trebuie sa stii ca au o cantitate imensa de antioxidanti. Studiile arata ca o singura pruna uscata contine aceeasi cantitate de antioxidanti precum un pumn de afine, insa, spre deosebire de boabele albatrui, prunele uscate sunt mult mai accesibile.
Pe langa mult laudata cantitate de antioxidanti, prunele uscate sunt si o sursa excelenta de vitamine (A, B, C) si minerale (calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier). In plus, gustoasele prune uscate furnizeaza organismului o doza buna de fibre, nutrienti care iti potolesc rapid foamea si te ajuta sa o tii la distanta pentru o perioada lunga de timp. Iata cateva beneficii surprinzatoare pentru sanatate pe care le obtii prin consumul de prune uscate:

Prunele uscate imbunatatesc digestia; tranzitul intestinal lent si digestia defectuoasa iti pot crea un disconfort abdominal major, insa daca te obisnuiesti sa consumi prune uscate in portii zilnice mici, ai sanse mari sa iti imbunatatesti digestia.
Stii deja ca o digestie optima te ajuta sa slabesti mai usor si sa-ti mentii greutatea. Daca tot am ajuns la capitolul slabit, iti spunem ca prunele uscate te pot ajuta sa scapi de kilogramele nedorite, insa cu o singura conditie: sa nu faci abuz de ele. Altfel, risti sa cazi in extrema cealalta, adica sa te ingrasi din cauza continutului ridicat de zahar si calorii.
Prunele uscate previn cancerul. Un consum regulat de prune uscate, simple sau in combinatie cu alte alimente, scade drastic riscul de cancer, gratie antioxidantilor care se regasesc in pulpa lipicioasa. Aceste substante formeaza un ecran protector in organism si impiedica radicalii liberi sa-ti afecteze celulele.
Prunele uscate incetinesc imbatranirea pielii si tot datorita antioxidantilor, prunele uscate se dovedesc a fi aliati de incredere ai frumusetii tale, deoarece contribuie la sporirea productiei de colagen, substanta responsabila pentru mentinerea elasticitatii pielii.
De asemenea, prunele uscate previn diabetul. Fibrele solubile din prunele uscate pot preveni diabetul de tip 2, insa trebuie sa stii ca daca deja suferi de diabet, consumul de prune uscate nu iti mai este recomandat decat dupa consultul unui medic. Prunele uscate te ajuta sa ai oase puternice si previn osteoporoza; un studiu realizat recent de o echipa de cercetatori din Florida arata ca femeile care introduc in alimentatia lor obisnuita prunele uscate incetinesc scaderea densitatii osoase cu 3-5% pe an.
Prunele uscate intaresc imunitatea. Toate vitaminele si mineralele continute de prunele uscate te ajuta sa ai o imunitate de fier si sa tii la distanta bolile cauzate de virusuri.Consuma prune uscate si vei avea o glicemie echilibrata, plus un nivel scazut al colesterol.

Cum trebuie spalate si curatate corect fructele si legumele

1. VARZA
Indepartand frunzele superioare si ciocanul de varza, veti elimina din aceasta o parte buna din nitrati.

2. CARTOFUL
Nitratii se acumuleaza imediat sub coaja si in mijlocul cartofului. Unica solutie de a scapa de nitrati este sa aruncati apa in care au fiert cartofii.

3. DOVLECEII, CASTRAVETII, VINETELE
Castravetii ecologici puri trebuie sa fie de culoare verzuie deschisa. Daca insa sunt de culoare verde inchisa, atunci cu siguranta s-au utilizat nitrati la cresterea lor.
Primii dovlecei si vinete trebuie curatite de coaja. De asemenea trebuie indepartat cotorul, acesta este cea mai infectata parte a lor.

4. SALATA VERDE, PATRUNJELUL, MARARUL SI ALTE VERDETURI
Verdeata absoarbe destul de activ nitratii, iar inainte de a fi consumata trebuie tinuta in apa nu mai putin de o ora si clatita bine.

5. ROSIILE
Cu cat coaja lor este mai groasa, cu atat mai multe chimicale contin. Niciodata nu cumparati rosii de culoare portocalie-rosie. Nervurile groase si pulpa de culoare alba din interiorul acestora este un semn al nitratilor.Daca totusi ati cumparat astfel de rosii, tineti-le in apa rece timp de o ora inainte sa le consumati.

6. SFECLA, MORCOVUL SI RIDICHEA
In aceste legume marea parte a nitratilor este concentrata pe capete: langa frunze si inspre coada. Aceste parti trebuie neaparat indepartate inainte de consum. Nu cumparati sfecla cu codita rasucita. In cazul morcovului trebuie taiat 1 cm din codita, iar partea verde trebuie indepartata in totalitate.

7. STRUGURII
Pentru pastrarea acestora timp indelungat ei sunt tratati cu fungicide. Tot ce este necesar sa faceti este sa-i spalati bine sub jet de apa.

8. PEPENELE VERDE
Nu cumparati niciodata un pepene verde taiat in jumatate si infasurat in folie alimentara. Suprafata acestuia este un mediu favorabil aparitiei si inmultirii bacteriilor si microorganismelor. Daca pepenele are pe interior dungi de culoare galbuie atunci el a fost crescut cu nitrati. Puteti face un mic test: puneti intr-un pahar cu apa rece o bucata de pepene. Daca apa isi schimba culoarea atunci contine nitrati. Daca doar s-a tulburat un pic, atunci nu contine nitrati.

9. PERELE SI MERELE
Inainte sa le cumparati, incercati sa le atingeti. Daca sunt lipicioase, atunci au fost tratate cu difenil (DDT), pentru un timp mai mare de pastrare. In Uniunea Europeana si in USA acesta este interzis din cauza efectelor sale cancerigene si alergice asupra organismului. Aceste fructe trebuie curatate de coaja.

10. NOTA
Cele mai “daunatoare" fructe sunt cele importate din Turcia, Olanda, Israel si Egipt. Motivul: solul din aceste tari este foarte sarac si pentru obtinerea unor roade bogate sunt folosite multe ingrasamintele chimice.
Speram ca aceste sfaturi sa va fie de ajutor si sa consumati, pe cat posibil, fructele si legumele 100% BIO.

La toate aceste lucruri utile, facute cunoscute de doamna Dora Cristea din Onesti adaugam "din partea casei" si o surpriza: cat de mult conteaza modul in care te exprimi…

"Am intalnit un fost coleg de scoala si l-am intrebat ce face.....
Mi-a raspuns ca lucreaza la "Tratamentul aqua-termal al materialelor ceramice, din aluminiu si din otel, intr-un mediu controlat".
Am fost foarte impresionat... Dupa un timp am aflat ca spala vasele in bucatarie... cu apa calda si sub supravegherea sotiei...
Odysseus


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII