Cauta
Internautica - Din ‹‹culisele›› Premiului Nobel26/06/2018


Prin straduinta unor oameni dornici de a afla cat mai multe lucruri din aceasta lume, a familiei Dora si Corneliu Cristea, ce ne aduc undele internetului din Canada si de pe alte meridiane publicam azi un articol interesant, despre castigatori ai Premiului Nobel: "Una dintre cele mai ravnite distinctii din intreaga lume este, fara indoiala, Premiul Nobel. Scriitori, oameni de stiinta, activisti sau politicieni deopotriva viseaza sa primeasca, la un moment dat, celebra distinctie a Academiei Suedeze. De obicei, cei care reusesc aceasta performanta sunt oameni care au absolvit cele mai prestigioase institutii de invatamant din lume.

Printre cei care au castigat Premiul Nobel se numara, insa, si minti sclipitoare care, pentru un motiv sau altul, n-au reusit sa termine nici macar liceul. Iata povestile lor, care demonstreaza ca o minte geniala n-are nevoie neaparat de o diploma.

1. George Bernard Shaw, scriitorul care s-a lasat de scoala la 15 ani

Celebrul scriitor George Bernard Shaw (in foto) s-a nascut pe 26 iulie 1856 in Dublin , Irlanda. In copilaria timpurie, Shaw a fost educat de unchiul sau, care era cleric. Apoi, baiatul a fost inscris la diverse scoli locale, insa n-a rezistat la niciuna prea mult timp. Din cauza ca dispretuia invatamantul organizat, la varsta de 15 ani, Shaw a abandonat scoala si a inceput sa lucreze. In 1876, s-a mutat la Londra si a inceput sa scrie. Timp de un deceniu, s-a straduit sa-si vanda cartile, dar fara prea mare succes. Din cauza ca nu avea un venit stabil, Shaw a fost nevoit sa traiasca pe spinarea mamei si a surorii sale. Mai tarziu, scriitorul a devenit adept al socialismului si s-a inscris in Fabian Society, o organizatie socialista britanica. De aceea, primele sale scrieri au tratat cu preponderenta problematici sociale. Datorita umorului lui Shaw, scrierile sale au devenit tot mai populare. Astfel, in 1925, irlandezului i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatura.

Zece ani mai tarziu, Shaw a primit si un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (ecranizarea piesei de teatru Pygmalion).

2. William Faulkner - fara diploma, dar cu Premiul Nobel

William Faulkner s-a nascut pe 25 septembrie 1897 in Mississippi si a fost crescut in spiritul clasei de mijloc din sudul SUA. Faulkner era o minte sclipitoare inca din copilarie, era pasionat de lectura si scria poezii. Cu toate acestea, in ciuda inteligentei remarcabile (sau poate tocmai din aceasta cauza), pe Faulkner scoala il plictisea cumplit . De aceea, tanarul scriitor si-a abandonat studiile si n-a obtinut niciodata diploma de liceu. Dupa ce s-a lasat de scoala, Faulkner a lucrat ca tamplar, iar mai apoi a fost casier la banca bunicului sau.

In 1918, s-a inrolat in armata britanica, dar s-a intors acasa dupa doar cateva luni. S-a inscris la cateva cursuri universitare si a publicat mai multe poezii in revista studenteasca. Apoi, a publicat numeroase romane si s-a concentrat exclusiv pe scris, intr-o izolare aproape totala. Faulkner a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX si a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1949 .

3. Jose Saramago s-a scolit ca mecanic auto

Celebrul scriitor Jose Saramago s-a nascut in 1922, intr-un orasel din Portugalia. In ciuda faptului ca era extrem de inteligent, Saramago a fost nevoit sa abandoneze scoala la 12 ani, din motive financiare. In schimb, tanarul s-a inscris la o scoala profesionala , unde a invatat sa lucreze ca mecanic auto. La acea vreme, probabil ca nimeni nu-si inchipuia ca Saramago va primi cea mai inalta distinctie din lumea academica: Premiul Nobel.

Pentru ca avea cu totul alte preocupari, Saramago s-a indreptat spre lumea literara. S-a angajat ca traducator si jurnalist la ziarul Diario de Noticias. De-a lungul vietii, a scris numeroase opere apreciate de critici si a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1988. Saramago era un ateu convins, iar in 1969 se inscrisese in Partidul Comunist portughez. Saramago nu credea in utilitatea numelor proprii, iar majoritatea personajelor sale nu poarta nume.

4. Harry Martinson, scriitorul-muncitor pe vapor

Harry Edmund Martinson s-a nascut in 1904 in Jamshog, Suedia. Ambii parinti au murit cand Martinson era mic, iar scriitorul a ramas orfan la o varsta frageda. Fara sustinerea parintilor, Martinson a fost nevoit sa se descurce singur. La varsta de 16 ani, a fugit de la orfelinatul unde traia si s-a angajat pe vapor. A petrecut sase ani lucrand pe numeroase nave, dar si ca muncitor in diverse tari.

Acesti ani au fost, insa, norocul lui Martinson. Toate experientele si trairile lui din acea perioada i-au servit drept inspiratie pentru lucrarile pe care avea sa le scrie. De altfel, multe dintre operele lui Martinson graviteaza in jurul vietii sale grele din copilarie. Fara a-si fi finalizat vreodata studiile, fara a fi obtinut vreo diploma, suedezul a atins succesul. Datorita extraordinarului lui talent, a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1974.

5. Joseph Brodsky, fara diploma, dar autodidact

Joseph Brodsky, unul dintre cei mai renumiti poeti din lume, s-a nascut pe 24 mai 1940 la Leningrad . Desi n-a avut o copilarie grea, Brodsky a abandonat studiile la varsta de 15 ani, pentru a se angaja. Cu toate ca nu urma cursurile niciunei scoli, Brodsky era un autodidact desavarsit. A invatat singur poloneza si engleza si a inceput sa scrie poezie. Inainte de a fi exilat din Uniunea Sovietica, in 1972, Brodsky a studiat sub indrumarea poetei ruse Anna Ahmatova. Dupa ce a fost exilat, Brodsky s-a mutat in Statele Unite ale Americii, unde a publicat noua volume de poezie. A primit un post de profesor la Columbia University, dar si la liceul Mount Holyoke. In 1987, a primit Premiul Nobel pentru literatura".
Odysseus


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII