Cauta
Internautica: «Ghidul potlogariilor» din Romania14/02/2018


Sute de romani au fost pacaliti prin metoda "Accidentul". Altii au crezut ca au dat lovitura la loz in plic sau ca au dat peste chilipirul vietii la oale de firma, doar ca sa constate, ulterior, ca au ramas cu buzunarele goale. Mihai Duta (de la Romania Libera) prezinta cele mai folosite moduri de operare ale escrocilor si cum sa va feriti de "tepe". In mod evident, cea mai expusa categorie este cea a persoanelor in varsta, iar momentul ales este ziua de pensie. Atunci sunt date cele mai multe lovituri. Escrocii se bazeaza ca, in ziua de pensie, persoanele in varsta lasa banii la vedere, in casa, dupa ce i-au primit de la postas.

Oalele «de firma»

Aceasta escrocherie are variante diverse si se bazeaza pe vanzarea unor seturi de oale produse in China drept produse exclusive ale unor firme celebre. Varianta la limita legii este cea in care sunteti sunat pentru un asa-zis sondaj si rugat sa raspundeti la cateva intrebari. Ulterior, veti fi anuntat, tot telefonic, ca ati castigat un mic premiu, in general o trusa de scule sau ceva similar. Dar, pentru ridicarea acestuia trebuie sa mergeti la o intalnire de prezentare a altor produse, organizata la un hotel cunoscut din oras. Acolo sunt primite doar persoane in varsta. Urmeaza prezentarea, care este insotita de o asa-zisa loterie la care, surpriza, veti castiga premiul cel mare. Acest premiu inseamna un set de 19 oale, plus mai multe obiecte primite bonus. Vi se va spune ca valoarea totala a acelor produse este de 20.000 de lei, dar, pentru ca ati castigat premiul cel mare, le puteti lua cu doar 3.700 lei. Toate aceste lucruri sunt comunicate separat fiecarui participant, devenit mare castigator. In realitate, toate produsele nu fac mai mult de cateva sute de lei. Ca sa va intareasca senzatia ca ati castigat ceva foarte important, un cuplu vine si va roaga sa le cedati premiul daca nu-l doriti. Evident, sunt oameni angajati de cei care au pus la cale escrocheria. Partea buna este ca se ofera o factura, dar, atentie, obiectul contractului este doar setul de vase, celelalte bunuri fiind trecute drept bonus. Conform legii, puteti solicita returnarea intregii sume si inapoierea produselor. Ceea ce trebuie sa si faceti daca ati cazut prada acestei manevre pentru ca, de teama de a nu li se da pe fata escrocheriile, firmele respective returneaza banii.

Strainul generos

O alta varianta cu seturile de oale este insotita si de furt, in cele mai multe cazuri. Victimele sunt agatate in special prin piete. O persoana care vorbeste stricat romaneste va povesteste cum ca a fost la o prezentare si ar vrea sa va dea gratuit mostrele pentru ca nu are rost sa se intoarca cu ele acasa. Va spune ca nu va costa nimic, dar ca mai are un set de oale si cutite pe care ar vrea niste bani sau produse la schimb. Sunt vanati in special pensionarii care nu au venit la piata cu masina. Al doilea set de oale este, evident, o mare ocazie. Escrocul spune ca sunt oale Zepter originale, desi, la o privire mai atenta, produsele nu au nicio legatura cu aceasta marca, fiind doar un Z imprimat pe capac, tocmai pentru inducerea in eroare. Victima, persoana in varsta, nu are cum sa transporte toate oalele acasa, asa ca escrocul se ofera sa o conduca cu masina personala spunand ca are drum exact in acea directie. Masina este inmatriculata cu numere straine tocmai pentru a nu putea fi usor identificata si a da credibilitate infractorului. Escrocul convinge victima sa-l bage in casa. In timp ce victima umbla dupa diverse obiecte sau dupa completarea sumei cerute, escrocul observa unde sunt banii si alte obiecte de valoare din casa. Evident, dupa plecarea asa-zisilor vanzatori, victimele constata ca au fost furate. Exista si cazuri in care infractorii nici macar nu lasa oalele. Fura doar banii asezati, de obicei, la vedere prin casa in ziua de pensie.

Accidentul

Pacaleala nu necesita o documentare prea riguroasa din partea hotilor. Sunt vizate persoanele mai in varsta, ai caror copii sau rude apropiate sunt plecati in strainatate ori mutati in alte localitati din tara, care nu mai locuiesc cu ei. Aceasta metoda presupune, in principal, utilizarea sau apelul la un numar de telefon fix. Autorii, in marea lor majoritate din mediul penitenciar, contacteaza telefonic victimele si, prin folosirea unor calitati mincinoase (fiul/fiica victimei, avocat, procuror, politist), le comunica acestora ca ruda a comis un accident lovind un copil. Pentru a scapa de urmarire penala li se cere victimelor sa depuna o suma de bani in lei sau valuta intr-un anumit cont bancar, deschis, de obicei, pe numele unor complici aflati in libertate. Sub socul de moment, oamenii nu au posibilitatea de a contacta ruda care ar fi comis presupusul accident, pentru ca sunt tinuti in mod constant la telefon si speriati de eventualele consecinte juridice. Mai nou, victima este tinuta la telefon sau indrumata intr-un loc anume, unde se intalneste cu complicele / complicii, carora le inmaneaza sumele de bani. Povestea poate varia: fiul a fost implicat intr-o bataie si a ranit grav pe cineva, iar banii trebuie dati, cu acelasi scop, avocatului care a dat telefonul. Hotii actioneaza pe baza unor informatii minime, date despre telefon, daca persoanele respective au copii plecati din tara sau care nu stau in casa cu ele. Sunt vizate persoanele mai in varsta care au totusi o bruma de bani. Hotii se dau avocati si cer ca banii sa fie transferati, de obicei, prin intermediul unui serviciu rapid de transfer de bani. Metoda "Accidentul" se incadreaza la infractiunea de inselaciune si poate fi pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Premii neasteptate

In acest caz, escrocii suna la intamplare diferite persoane carora li se spune ca au castigat un premiu la anumite promotii sau jocuri organizate de firme de renume, premiu constand intr-o suma importanta de bani. Pentru a intra in posesia premiului, victimele sunt sfatuite si convinse ca trebuie sa transfere prin serviciile de curierat bancar, gen Western Union, o suma substantial mai mica, pe numele unei persoane din anturajul autorilor.

Lozul in plic


O persoana in varsta, saracacios imbracata, abordeaza o alta persoana cerandu-i sa se uite pe un bilet loto, pentru ca nu intelege daca a castigat ceva sau nu. Biletul este castigator, iar premiul este o Dacia Logan. Posesorul spune ca nu are pe nimeni, nu are nici acte si nu stie ce sa faca. Escrocul isi alege cu atentie victima, care e o persoana in varsta, bine imbracata. Momentul este tot ziua in care se primesc pensiile. Pentru ca e greu ca persoana vizata sa se decida sa dea o suma mare de bani pe treptele unei biserici sau in piata, escrocul spune ca ar vrea ceva bani, dar insista sa mearga undeva sa verifice biletul loto. Asa ca-si convinge victima sa mearga la un sediu al unei case de pariuri pentru ca da impresia de credibilitate. La intrare, un complice sta afara si intra in vorba cu victima, spunandu-i ca tocmai a iesit pentru o tigara, dar sa-i spuna despre ce este vorba. In momentul in care i se arata lozul, spune ca este castigator, ba chiar insista sa ofere el o suma de bani. Celalalt complice, posesorul lozului, spune ca a vorbit deja cu victima si e om de cuvant. In acel moment, victima este convinsa de faptul ca a facut o afacere. Suma la care se inteleg este in functie de cat poate plati de repede victima. Sumele sunt insa catre 15.000 lei.

Informatii din vecini

O alta metoda este aceea de a pune la cale escrocherii pe baza informatiilor de la vecini. Aceasta este practicata mai ales in zonele de case. Escrocii afla numele victimei si ale copiilor, apoi vin la sigur. Sub pretextul ca au adus bunuri din partea copiilor, cer plata transportului, spunand ca asa s-au inteles. Merg la sigur, striga oamenii direct pe nume si pomenesc numele copiilor. Un simplu telefon catre cel despre care vi se spune ca v-a trimis bunurile poate rezolva rapid situatia.

Apelul umanitar

Acest mod de operare vizeaza apeluri umanitare transmise prin fax, SMS, e-mail, in numele anumitor personalitati publice, adresate conducerii unor societati comerciale mari. Se solicita depunerea de sume de bani intr-un cont bancar sau pe numele unei persoane, pentru ajutorarea unui copil grav bolnav care necesita urgent un tratament de specialitate in strainatate pentru care costurile se ridica la zeci de mii de euro. In toate cazurile, sumele de bani sunt transferate rapid, simplu si fara multe formalitati, prin serviciile de curierat bancar. Autorii, sub pretextul ca sunt reprezentantii unei institutii publice sau private, induc in eroare si mentin victimele in aceasta stare, cum ca trebuie sa plateasca o suma de bani pentru a beneficia de un anumit serviciu, de obicei foarte tentant (cresterea pensiei ca urmare a accesarii unor fonduri europene, presupuse avarii sau verificari la instalatiile de gaze sau apa etc.).

Recomandarile Politiei

Verificati daca ruda respectiva este intr-adevar ranita sau a avut un accident, dandu-i un telefon. Politia si Parchetul nu retin telefoanele mobile ale celor implicati intr-un accident rutier. De asemenea, cereti date despre unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla ruda si sunati pentru confirmare acolo. Retineti totodata si faptul ca Politia nu-i "iarta" pe cei care au incalcat legea in schimbul unor sume de bani. In cazul in care sunteti sunati de astfel de persoane si nu reusiti sa aflati daca informatiile sunt corecte, solicitati o intalnire directa pentru a le da banii si sunati in acelasi timp la 112, cerand ajutorul Politiei. Pentru a impiedica "documentarea" hotilor despre familia dumneavoastra, fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dumneavoastra si sa afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis-voiajori etc.) decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu si va creeaza convingerea ca au calitatea invocata. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini. Nu furnizati date confidentiale prin telefon daca apelul provine de la un numar ascuns sau un numar de mobil pe care nu-l cunoasteti. Este de evitat si trimiterea de copii dupa buletin sau carti de credit prin e-mail sau fax. Recomandam ignorarea mesajelor in care se spune ca ati fost desemnat castigator la concursuri la care nu ati participat. Verificati, prin intermediul operatorului de telefonie, fixa sau mobila, veridicitatea informatiilor furnizate. In niciun caz nu dati curs solicitarilor de a vira bani, cu orice titlu, intr-un anumit cont sau de a cumpara cartele reincarcabile cu o anumita valoare si de transmitere a codurilor de reincarcare. Oricine poate fi victima unui accident, insa intr-un moment critic ca acesta singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale. In cazul in care ati fost victima unei astfel de infractiuni, va rugam sa va adresati celei mai apropiate unitati de Politie sau sa apelati numarul unic de urgenta 112, in cel mai scurt timp posibil, pentru a spori sansele ca infractorul sa fie identificat si prejudiciul recuperat. Pacaleala nu necesita o documentare prea riguroasa din partea hotilor. Sunt vizate persoanele mai in varsta, ai caror copii sau rude apropiate sunt plecati in strainatate ori mutati in alte localitati din tara.
Odysseus


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII