Cauta
INTERNAUTICA - O minune din Romania: Castelul «calendar»04/05/2017


Castelul baronului Istvan Ugron, numit si Castelul-Calendar, se afla in comuna Zau de Campie din judetul Mures. Desi este un monument superb, castelul este destul de putin cunoscut in Romania, iar turistii nu il viziteaza.

Castelul din Zau de Campie a fost construit dupa principiile unui calendar. Are 365 de ferestre, cate zile sunt intr-un an, 4 turnuri, la fel ca numarul de anotimpuri, 52 de camere, cate saptamani sunt intr-un an, 7 terase - cate zile sunt intr-o saptamana si 12 holuri, cate sunt lunile anului. Potrivit greatnews.ro, Castelul-Calendar a functionat ca resedinta de vara a baronului Istvan Ugron. Constructia a inceput in anul 1911. Ridicarea castelului, care are o arhitectura asemanatoare vechilor castele medievale franceze, a durat 3 ani. Istvan Ugron, proprietarul castelului, a fost ambasadorul Austro-Ungariei in Rusia.

Legenda spune ca, pe cand se afla in Rusia, el s-a indragostit de una dintre fiicele tarului Nicolae al II-lea al Rusiei. Insa in momentul in care au venit bolsevicii la putere, in anul 1917, intreaga familie a tarului a fost ucisa, iar baronul s-a retras din viata publica cu inima plina de durere.

In comunism, castelul-calendar a fost preluat de stat si a primit mai multe destinatii de-a lungului timpului. Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunista si transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de judet. Castelul a fost, pe rand, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, scoala si depozit de cereale, iar in ultimii ani casa de copii.

In prezent, Castelul-Calendar se afla pe lista monumentelor istorice din Romania si face parte din patrimoniul Consiliului Judetean Mures. Din pacate, castelul s-a degradat in perioada comunista si are nevoie de o reabilitare. Anul trecut, autoritatile au anuntat ca au de gand sa acceseze fonduri europene pentru restaurarea Castelului-Calendar. Acum, Castelul-Calendar este inchis, insa vizitatorii il pot admira din exterior si se pot plimba prin curtea sa.

«Supliment» Internautica

Rivalitati

Britanici vs. scotieni: Irlandezii si englezii glumesc pe seama caracterului vulcanic al scotienilor cu o gluma in stilul lor britanic caracteristic.
Un englez, un irlandez si un scotian planuiesc o petrecere:
- Voi aduce sase sticle de bitter!, zice englezul.
- Voi aduce sase sticle de bere Guinness!, zice irlandezul.
- Voi aduce sase prieteni!, zice scotianul!

Belgieni vs. olandezi: Gluma cea mai celebra a belgienilor la adresa olandezilor reliefeaza zgarcenia traditionala a acestora.
Sotul olandez catre sotia olandeza: - Ia-ti haina pe tine draga, te rog.
Sotia: - De ce, iubitule, iesim?
Sotul: - Nu, eu ies. Asa ca o sa opresc caldura.

Suedezii au probleme cu norvegienii:
- De ce au norvegienii parul atat de unsuros?
- Pentru ca au lasat sa li se urce petrolul la cap!

Danezii despre suedezi
- Care-i cel mai bun lucru care a venit din Suedia la noi?
- Un feribot gol!

Estonia isi imparte coate cu finlandezii: Gluma cu doi finlandezi este cea mai raspandita in Estonia, intrucat adreseaza problema pe care acestia o au cu alcoolul.
Doi finlandezi se intalnesc pentru prima oara dupa multi ani.
- Ce mai faci?, intreaba Pekka.
Ahti nu zice nimic si-si comanda o bere.
- Cum e familia? intreaba Pekka.
Ahti nu zice nimic si-si comanda o bere.
- Si... Cum e cu munca?" intreaba Pekka.
- Uite, zice Ahti, am venit aici sa bem sau sa vorbim?

Nemtii se iau de "hotii" polonezi
- Cand e Craciunul in Polonia?
- La doua zile dupa ce e in Germania!

Elvetieni vs. austrieci
- De ce e steagul austriecilor rosu-alb-rosu?
- Ca sa nu devina confuzi, atunci cand il ridica!

Austrieci vs. germani: Principala diferenta intre austrieci si nemti este reprezentata de faptul ca nemtii ar vrea sa inteleaga austriecii dar nu pot, iar austriecii ar putea sa inteleaga nemtii dar nu vor.
Odyseus


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Anonymous
#1 : 16/05/2017, 10:14
O locatie superba. Poate ar trebui prioritizata si inclusa pe lista de obiective turistice. Am citit ca anul 2017 se anunta a fi unul productiv din punct de vedere a accesarilor de fonduri europene atat pentru turism dar si pentru tehnologie precum productia de echipamente software si hardware
Ultima modificare: 17/05/2017, 14:28 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII