Cauta
Internautica - RASUL ca ras20/09/2018


"Din scris este greu sa provoci un suras... d-apoi hohote!", nota umoristul Ananie Gagniuc. Speram ca prin acest articol - realizat tot cu sprijinul familiei Dora si Corneliu Cristea, oameni de un spirit nobil, admirabil pentru Onesti - sa reusim mai ales ca putina "terapie prin ras", de 10 minute echivaleaza cu… doua ore de somn!

Platon spunea: "Pana si zeilor le plac glumele".
In Coran se spune: "Cel care isi face prietenul sa rada merita sa se duca in Rai".

Iar incepand cu secolul al XIV-lea, chiar si comunitatea medicala recunoaste puterea vindecatoare a rasului.
Cercetarea intensa asupra "terapiei prin ras" a inceput in momentul in care Norman Cousins a publicat un articol in Jurnalul englez de medicina in 1976.

In 1979 acest articol a devenit primul capitol al cartii "Anatomia bolii", in care mentiona ca in 1964 a fost diagnosticat cu boala spondylitis (inflamatia acuta a sirei spinarii), cu sanse 1 la 500 de recuperare. Realizand faptul ca gandurile negative si atitudinea negativa pot duce la boala, el si-a dat seama ca atitudinea pozitiva poate avea efect contrar. Asa ca a plecat din spital si a stat intr-un hotel unde a luat doze mari de vitamina C si s-a uitat permanent la comedii si emisiuni umoristice, inclusiv gen "Camera ascunsa". A aflat ca 10 minute de ras echivaleaza cu 2 ore de somn fara dureri.
Prin asta a dovedit ca rasul este cel mai bun medicament si a demonstrat relatia dintre trup si suflet.
William Fry, profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford, subliniaza ca un copil la gradinita rade in medie de 300 ori pe zi. La varsta adulta, media scade la 17 ori pe zi. De unde aceasta diferenta? Luam viata prea in serios? Nu ar fi cumva timpul sa invatam sa ne relaxam? Cartile de dezvoltare personala spun sa nu incetam sa radem pentru ca imbatranim, ci imbatranim pentru ca incetam sa radem.
Cele cinci simturi ale noastre nu sunt suficiente pentru o viata ideala. Trebuie sa ne folosim cel de-al saselea simt: simtul umorului. Umorul nu se refera numai la a spune glume, ci este un mod de a vedea viata. Putem rade de greselile si suferinta noastra.

Si putem fi sinceri in legatura cu viata noastra fara a o lua prea in serios. Beneficiile rasului sunt nenumarate.

De aceea ar fi extraordinar sa facem eforturi sa radem pe parcursul zilei. Si desigur, sa radem cu oamenii, nu de oameni. Sa radem de ce fac oamenii, nu de ce sunt ei. Sa radem nu numai ca sa ne usuram greutatile noastre, ci sa-i ajutam si pe cei din jur sa treaca mai usor peste greutati.

Beneficiile rasului

1. Cand razi de tine, ii dezarmezi pe cei care vor sa rada de tine si eviti posibile confruntari.
2. Rasul dizolva tensiunile, stresul, anxietatea, iritatia, mania si depresia. Dupa o repriza de ras, experimentam o stare de bine extraordinara. Si sa ne aducem aminte un lucru: daca nu poti sa razi pe seama unui lucru, nu poti trai cu acel lucru in viata ta.
3. Cercetarile medicale au demonstrat ca rasul intareste sistemul imunitar. Studiul comportamentului si al felului in care creierul afecteaza sistemul imunitar se numeste psihoneuroimunologie.

Desi inca la inceput, aceasta ramura a medicinei incepe sa castige teren in incercarile de a intelege relatia dintre minte si corp.
4. Rasul reduce durerea prin eliberare de endorfine, care sunt mai puternice decat cantitatea echivalenta de morfina.
5. Umorul ajuta la integrarea celor doua emisfere ale creierului: emisfera stanga este folosita pentru descifrarea bancului, iar emisfera dreapta interpreteaza daca bancul a fost sau nu amuzant.
6. Rasul adauga savoare vietii.
7. Simtul umorului atrage dupa sine mai multa productivitate, mai multa comunicare si un joc de echipa mult mai eficient.
8. Tuturor ne plac persoanele care ne fac sa radem. Cu cat impartasesti mai mult din simtul umorului, cu atat vei avea mai multi prieteni.
9. Umorul este echilibrul pentru momentele cand trecem prin greutati.
10. Rasul este echivalent cu exercitiile fizice (in cantitate mica). E ca un masaj al tuturor organelor corpului.
11. Simtul umorului te ajuta sa accepti inevitabilul, sa faci fata provocarilor si sa iesi din orice situatie zambind. Ziua in care nu ai ras este o zi pierduta. Nu astepta sa te imbolnavesti ca sa practici terapia prin ras! Incepe astazi prin a te uita la comedii, prin a citi carti amuzante si prin a schimba glume cu membrii familiei, prietenii sau colegii.

Si pentru "a ne trata" in continuare prin aceasta "terapie", iata si cateva "glumite", ce se pot adapta multor situatii:


*Inainte sa plec in vacanta, prietenii m-au avertizat:

- Ai grija, acolo in Thailanda cand agati vreo femeie. Nu toate sunt ceea ce par a fi.

Asa ca am intalnit aceasta femeie frumoasa. Arata ca o femeie, dansa ca o femeie, saruta ca o femeie, dar cand m-a dus la ea acasa si a facut o parcare laterala perfecta am stiut ca ceva nu e in regula!


*BANC PENTRU MEDIUL URBAN

Iti multumesc, Doamne, ca ai grija de prietenii mei! Cum mi-am dat seama ca toti sunt bine? Nu ma suna niciunul!


*BANC PENTRU MEDIUL RURAL

In sat, la discoteca:

- Domnisoara, dansezi?

- Nu.

- Atunci hai sa ne ajuti sa impingem un tractor.


*BANC PENTRU PENSIONARI

-Cum se numesc oamenii care nu mananca carne?

-Pensionari.


*BANC PENTRU IUBITORII DE ANIMALE

Am un respect deosebit pentru pisici.

Mi-am dus pisica in alt oras, am lasat-o la groapa de gunoi, printre boschetari, fara nici o posibilitate de supravietuire.

Dar s-a intors acasa. Fara urlete, fara amenintari, fara reclamatii la politie.

Nu ca soacra-mea!


*CE ITI E SI CU BARBATII

La 20 de ani le plac toate femeile

La 30 de ani le mai place doar o femeie

La 40 de ani le plac iar toate femeile, in afara de una

La 50 de ani raman doar cu cea pe care o placeau la 30. "Sa ne fie de bine!"
Odysseus


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII