Cauta
INUNDATII PE VAILE SLANICULUI, OITUZULUI, TAZLAULUI SI TROTUSULUI02/07/2018


Puternice inundatii s-au abatut in ultimele zile asupra meleagurilor trotusene facand si de aceasta data ca distrugerile si pierderile materiale, toate clipele cumplite ale dezlantuirii naturii sa ramana in amintirea tuturor cu lucruri triste, de neimaginat! In dimineata zilei de miercuri 27 iunie avertizarea hidrologica de cod galben si portocaliu a Institutului National de Meteorologie pentru aceasta zona parea a fi o gluma buna, atat timp cat soarele stralucea si vremea era foarte frumoasa. Dar nori negri au pus stapanire peste intreg arealul muntilor Nemira si Oituzului si in bazinul superior al Trotusului, cu afluentii sai din bazinul mijlociu si inferior (in judetele Neamt, Harghita, Bacau si Covasna), au aparut primele semne distrugatoare ale unei urgii fara margini. Spre seara au fost intai inundatii la Lunca de Jos (in jud. Harghita, aproape de izvoarele Trotusului) si spre miezul noptii de miercuri 27 spre 28 iunie, unda precipitatiilor s-a propagat cu salbaticie in zona Slanic Moldova - Oituz), La Slanicul Moldovei viata tocmai reintra in normal dupa puternicele inundatii care au avut loc in cursul dupa - amiezei de luni 11 iunie. Atunci torentii porniti de pe versanti au maturat totul la iesirea din Cerdac spre Ciresoaia cat si in acest cartier al orasului Slanic Moldova. In aceste locuri deschiderea dintre inaltimile ce strajuiesc valea Slanicului este de doar 200 de metri si faptul ca sunt creste abrupte, spre muntii Oituzului face ca in zona sa fie inundatii de fiecare data cind sunt averse mai mari de ploaie. La sosirea viiturii de zilele trecute de pe valea Slanicului au fost inundate un numar de peste 300 de gospodarii, 10 dintre acestea fiind complet distruse. Au fost luate podete, doua drumuri paralele pe o portiune cu drumul national Tg. Ocna - Slanic Moldova au fost complet distruse si la aceste inundatii au avut de suferit si doua conducte de gaz metan, ele fiind rupte pe o distanta de 100 metri. Locuitorii din aceasta zona a judetului B acau spun ca de ani de zile nu s-a facut nimic pentru a nu mai fi afectati de puhoaiele naturii, aici fiind necesare adancirea albiilor si ridicarea unor diguri de protectie la fiecare din paraiasele care se varsa in apa Slanicului. Mii de tone de aluviuni au fost aduse de pe inaltimile din jur iar viitura a umplut curtile cu apa. Au fost distruse garduri, constructii, apa intrand si in mai multe locuinte, unde s-a ridicat pana la un metru. A fost luata de ape agoniseala oamenilor de ani de zile iar locuintele s-au degradat in urma trecerii suvoaielor de apa. Este de mentionat faptul ca la aceste inundatii la Slanic Moldova (la care au fost luate de ape trei autoturisme!), au avut de suferit amenajarea izvoarelor cu ape minerale dar si drumul national, chiar la intrarea in statiune, fiind inregistata o surpare de pamant care nu mai da nici o siguranta circulatiei autovehicolelor de toate tipurile.

Peste munti, pe valea Oituzului, vitregia naturii a facut sa aiba mult de suferit si locuitorii de aici. Drumul national 11, ce face legatura intre Bacau si Brasov a fost blocat cu aluviuni in apropierea Popasului Turistic Codreanu si a manastirii din apropiere iar in satul Harja a fost traversat de vijelioasele ape ale torentilor. Zeci de pompieri au muncit la indepartarea aluviunilor si au acordat ajutor locuitorilor satului Ferastrau dar si persoanelor blocate in autoturisme. Pompierii au fost solicitati sa intervina la Radeana (unde torentii fac ravagii, blocand circulatia spre si dinspre Onesti in zona fostului PECO), la Racaciuni dar si la Ardeoani (in apropierea Moinestiului) . In dimineata zilei vineri 29 iunie spre Onesti s-a circulat pe drumul uzinal Jevreni - Chimcomplex - Rafo - Carom (cuprins si acesta de ape), pompierii intervenind la indepartarea aluviunilor. Prelungindu-se si pentru aceasta zi codul portocaliu este de evidentiat faptul ca peste 80 de pompieri si 30 de jandarmi, cu autospeciale si motopompe au intervenit la Slanic Moldova si pe raza comunei Oituz, la scoaterea apei din curti si din locuinte precum si la ridicarea de pe carosabil a aluviunilor. In Slanic Moldova au fost aduse instalatii de potabilizare a apei.

Calvarul inundatiilor din judetul Bacau nu s-a oprit aici caci necrutatoarele ploi din seara de vineri 29 iunie au adus noi puhoaie de apa, afectand si alte localitati. Astfel, o viitura din comuna Sanduleni a inundat satul Coman si a inchis circulatia intre Onesti si Bacau timp de ore bune in dimineata zilei de 30 iunie. Trotusul a venit foarte involburat, atingand cotele de alarma la Comanesti, unde angajati ai primariei si beneficiari ai Legii ajutorului social din localitate au fost gata de a face diguri din saci cu pamant, pentru a nu avea de suferit locuitorii blocurilor aflate in apropierea raului. Cartierul Vasiesti al Moinestioaului si comuna Poduri au avut pagube majore la aceste inundatii, in timp ce in aval de Comanesti toate localitatile trotusene au fost cuprinse de frica acestor inundatii. La Dofteana potopul de apa a ajuns si la linia de cale ferata iar la Targu Ocna s-a inregistrat inundarea mai multor locuinte din cartierul Tabacari si a fost afectata o statie electrica, lasand locuitorii fara curent electric timp de mai multe ore. O situatie dificila a fost semnalata si pe teritoriul comunei Targu Trotus, unde viitura a fost aproape de a pune in pericol conducta de aductiune a apei potabile catre Onesti. Cu debite mari de apa au venit si raurile Casin, Oituz si Tazlau astfel ca si Onestiul a fost la un pas de inundare in mai multe zone. Puntea pietonala din Parcul Municipal a fost cuprinsa de ape, ce au trecut peste 20 de metri de capatul acesteia, fiind inundat si campul din zona. Apele s-au revarsat si in preajma Oborului si Iarmarocului din Onesti. In plina criza, pricinuita de aceste inundatii pe valea Trotusului a sosit Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, care impreuna cu prefectul judetului Bacau, Maricica Luminita Cosa, au fost in zonele fierbinti, la Targu Ocna, Slanic Moldova si la Moinesti si Bacau, unde s-au produs insemnate pagube din cauza apelor.

Clipe de durere, clipe de viata...

Dincolo de toata durerea ce a macinat sute de suflete, cu pierderi pricinuite de aceste inundatii vrem sa relevam si cateva lucruri ce denota darzenia si frumusetea sufleteasca a celor chemati in primul rand la actiunile de salvare - a pompierilor . Salvand impreuna cu un coleg al sau de puterea distrugatoare a apelor pe un batran din orasul Targu Ocna, plutonierul major Botezatu Costel a declarat

"M-a induiosat privirea lui nea Cezar atunci cand a privit in urma la agoniseala de o viata, dar am stiut ca viata lui este mai importanta! " O alta intamplare a fost relatata chiar de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Bacau: "La ora 6.45, sambata, 30 iunie, cei mai experimentati sase pompieri ai ISU Bacau pleaca in misiunea de salvare a doua persoane din Sanduleni, ce au nevoie de ajutor intr-o zona inundata. Ii despart 25 de kilometri de locul unde este nevoie de ei. Ca de fiecare data, se roaga ca cei aflati in pericol sa reziste. Se circula greu, ploua, vizibilitatea este redusa. Salvatorii incearca sa afle care este starea celor din satul Sanduleni. Comandantul de echipaj intreaba prin statie:
- Ce mai stiti de cele doua persoane?
- Am vorbit acum… sunt in casa, va asteapta.
- Spuneti-le sa reziste, ajungem imediat.
- Le comunicam. Succes!
Mai sunt cativa kilometri… cateva minute… o ultima curba… dar o masina care circula din sens opus derapeaza si se indreapta frontal catre echipajul de pompieri.
- Asta intra in noi!! spune conducatorul si in acelasi timp trage de volan pentru a evita accidentul.
Distanta este prea mica, iar viteza masinii ce a derapat mare…. Impactul frontal este evitat dar nu si accidentul. Masina de pompieri se rastoarna in partea dreapta a drumului.
Cateva secunde si se aude seful echipajului:
- Este toata lumea bine?
- Da, da…
- Se poate deschide usa?
- Da…
- Haideti sa iesim!
Urmeaza o scurta evaluare a salvatorilor. Unul are dureri de sold, altul de umar….imediat vine si organizarea.
-Voi doi veniti cu mine sa-i scoatem pe cei din cealalta masina, tu suna la dispecerat sa trimita un alt echipaj la Sanduleni si ai grija de colegi.
Dupa 10 minute, toti cei implicati in accident sunt transportati la spital. Sunt in viata si sunt stabilizati.
Ajunsi la spital, inainte de inceperea investigatiilor medicale, comandantul de echipaj intreaba prin statie:
- Va rog sa-mi spuneti cum sunt cele doua persoane din Sanduleni!
- Sunt salvate ... in drum spre spital. Voi cum sunteti?
- Suntem bine … o sa venim acasa!
In statie se aud strigate de bucurie…mesajul fusese auzit de toti pompierii din subunitate.
Au invins si de aceasta data… si o vor face mereu!
Dumnezeu sa va ocroteasca, ingeri salvatori!"
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII