Cauta
«IUBITI SI CAINII FARA STAPAN!»17/11/2017

La recenta sedinta a Consiliului Local Onesti dupa ce a dat o veste buna locuitorilor municipiului ca semnarea Contractului de finantare pentru repararea si reabilitarea podului de peste raul Trotus a fost primul proiect semnat din judetul Bacau prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), primarul Nicolae Gnatiuc a adus si o veste mai trista! El a anuntat ca este posibil ca sa fie necesara euthanasierea cainilor fara stapan la Onesti, intrucat la adapostul de caini din zona locului unde se tine targul saptamanal se depaseste capacitatea de gazduire. "Trebuie sa luam o decizie cumpatata, gandindu-ne si la iubitorii de animale dar si la siguranta cetatenilor", a declarat primarul Onestiului Nicolae Gnatiuc mentionand ca "daca se va aplica aceasta masura primii caini care vor fi euthanasiati vor fi cei bolnavi, urmand apoi cainii pentru care nu se mai gaseste loc in adapost." Aceasta declaratie a primarului onestean a starnit in municipiul de pe Trotus numeroase comentarii critice la adresa Primariei si a SC Domeniul Public si Privat (ce administreaza adapostul de caini). Onestenii mentioneaza ca nu aceasta este solutia cea mai potrivita, o solutie ar fi sterilizarea animalelor iar oamenii sa se ingrijeasca mai mult de cainii din adapost. In aceasta situatie in care onestenii sunt foarte indignati de soarta cainilor fara stapan Primaria municipiului Onesti a organizat vineri 3 noiembrie o intalnire cu reprezentantii ONG-urilor fondate in scopul ajutorarii acestor animale, ce sunt preocupate de intreaga problematica a gestionarii cainilor fara stapan.

Fata in fata

"Foarte multe sesizari vin la Primaria municipiului Onesti, acestea fiind legate de prezenta cainilor fara stapan care pun in pericol sanatatea cetatenilor. Aceste animale trebuie ingrijite si nu oricum, o zi da si doua nu! Cred ca preocuparea in aceasta problema trebuie sa fie mult mai aplicata si consider ca situatia cainilor din municipiul Onesti poate fi alta! Vom lansa o dezbatere publica, referitoare la cainii fara stapan, sa vedem ce puncte de vedere au onestenii! In privinta euthanasierii cainilor cu boli incurabile, in sustinerea acesteia vin mai multe asociatii din tara! Comunitatea din Focsani, din Tulcea aplica o lege ce este contrariata, dar este in vigoare! Nu stiu daca aceasta este o masura buna, este de analizat! Si la Adapostul de caini de la Onesti au fost euthanasiati doar cainii cu boli incurabile!", a declarat Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului. Edilul - sef al Onestiului a mai mentionat ca "Adapostul de caini este plin si a ajuns la limita. Marirea capacitatii s-a facut pe baza unui proiect, in temeiul legii. La demersul meu, exclusiv s-a facut partea noua a adapostului. Asa cum fiecare este in masura ca sa raspunda pentru el insusi, asa raspund si cei care lucreaza la Adapostul de caini!" Acesta a fost momentul care a deschis "cutia Pandorei!" Reprezentantii ONG-urilor au intrebat: "Animalele sunt gazduite sau ingrijite? Ele efectiv sunt aruncate intr-un loc, stau laolalta, unde sunt si caini agresivi!" Raspunsul primarului Gnatiuc a fost: "SC Directia Domeniului Public (DPP) administreaza acest adapost! Eu nu pot tolera prezenta unui membru al unui ONG acolo fara incheierea unui act de parteneriat! Si apoi puteti aduce voluntari intrucat ducem lipsa de personal!" Cu unele "vorbe alese dupa perdea" Ioan Paris, directorul general al SC DPP a afirmat: "Apreciez initiativa primarului municipiului Onesti de a face clarificari intr-o situatie reala, cu ce se intampla la Adapostul de caini din Onesti. Un ONG este cu noi in echipa si ne bucuram de acest lucru. La «legendele ce se tot rostogolesc» in spatiul public se asigura astfel o transparenta a activitatii de acolo. Din punct de vedere legal trebuie ca sa facem un parteneriat si consider ca aceasta este o problema minora! Orice ONG este asteptat la adapostul de caini, sa vada ca am facut pasi insemnati! In anul 2008 era cu totul situatia acolo iar acum Directia Sanitar - Veterinara Bacau a vrut sa il dea ca exemplu acest adapost! Pentru a creste capacitatea la peste 500 de caini trebuie sa intocmim alte documente, sa obtinem alte avize. Acum avem in adapost 581 de caini si suntem tolerati de Administratia Bazarului si Targului Onesti. In saptamanile viitoare vom incheia un parteneriat cu un ONG. Exista ca o necesitate extinderea adapostului dar problema principala este ca bugetul local nu dispune de sumele necesare pentru aceasta. Daca facem 6 module pentru un numar de 836 caini aceasta ar insemna un efort bugetar de 1.5 miliarde de lei vechi!"

Si problemele critice…

Lidia Zahiu, presedinte al Fundatiei Help Animals From Onesti a pus pe tapet mai multe lucruri. Ea a mentionat ca "facilitatea adoptiilor cainilor fara stapan ar duce la rezolvarea acestei probleme in municipiu. Am cereri foarte multe pentru a adopta caini! Multe primarii au facut parteneriate cu ONG-urile si situatia s-a schimbat! Noi am depus un act de parteneriat si nu avem un raspuns la acesta. De asemenea, am solicitat, printr-o cerere sa putem depozita un container la adapostul de caini! Constatam ca nu e o abordare constructiva din partea autoritatilor locale!" Primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a declarat ca "pentru adoptarea cainilor trebuie ca sa avem un plan comun. Nu este in ordine sa adoptam un caine pe hartie si apoi acesta sa fie lasat liber in municipiul Onesti! Noi avem o informare de la Asociatia pentru Initiativa Civica din Bucuresti care mentioneaza ca sunt persoane ce au cazut victima ale cainilor fara stapan. Exista si in municipiul Onesti persoane care solicita euthanasierea cainilor de pe domeniul public dar eu indemn la responsabilitate si la implicare". In ideea de a veni in sprijinul persoanelor care vor ca sa adopte caini a fost mentionat faptul ca programul de vizita la Adapostul de caini este intre orele 10 si 14, de luni pana vineri dar se va face ca si sambata - o data pe luna, sa fie program".

Alte propuneri de solutii

In cadrul acestei intalniri autoritatile locale onestene au venit si cu propunerea de a da cu titlu gratuit un teren de 1000 metri patrati in vederea construirii unui adapost pentru cainii fara stapan. Acest teren se afla in zona industriala (in apropiere de Termo 1) si pentru a arata ca este o solutie viabila dar si pentru a arata deschidere in rezolvarea acestor probleme, legate de cainii fara stapan, primarul Nicolae Gnatiuc a tinut sa afirme: "O solutie este construirea unui nou adapost privat. De ce sa nu avem doua forme, una privata si una publica, pentru a adaposti cainii fara stapan? Imi doresc o campanie de adoptie a acestor caini, un parteneriat cu un ONG si chiar cedarea activitatii de la Adapostul de caini! Dar nu stiu daca este legal sa delegi acest serviciu unui privat! Care ar fi rata de capturare a cainilor de pe domeniul public?" Dupa inca "o incrucisare a sabiilor" in care Lidia Zahiu "a puncta" faptul ca "Primaria lasa in aer problemele" iar directorul SC DPP Ioan Paris a raspuns ca "o abordare contradictorie a problemelor nu este benefica nimanui, fiind vorba atat de siguranta locuitorilor municipiului Onesti dar si de bunastarea cainilor din adapost", au urmat cateva interventii ale oaspetilor comunitatii onestene, ce au fost prezenti la aceasta intalnire. O reprezentata a Asociatiei "Cutu - Cutu" din Bucuresti a subliniat faptul ca "problemele sunt inerente peste tot si se pot rezolva doar prin dialog". Ea a venit cu ideea de a considera ca "reducerea drastica a cainilor fara stapan se poate face printr-o colaborare cu autoritatile locale din apropierea Onestiului". Vicepresedintele Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor a tinut sa aminteasca faptul ca "Adapostul de caini din Onesti a fost pe harta celor mai traumatizate lucruri, care s-au putut intampla. Trebuie gasite solutii comune, prin crearea unor punti intre societatea civila si autoritatea locala. Dialogul este foarte important iar euthanasierea cainilor este ultimul punct al oricarei dezbateri!" La aceasta intalnire dorindu-se si gasirea unor solutii de remediere a deficientelor in scopul imbunatatirii modului de colaborare pentru o gestionare cat mai correcta a situatiilor datorate cainilor fara stapan de pe raza municipiului Onesti, imboldul de final a fost "impreuna, sa facem mai mult!" Primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc a fost convins ca trebuie luata o initiativa pentru marirea capacitatii de adapostire a cainilor fara stapan, ca este nevoie de prezenta unui reprezentant al unui ONG la acest adapost (fiind necesar si un parteneriat mai extins) si este necesara si demararea unui proiect comun cu localitatile din zona pentru a gestiona cat mai bine aceasta problem.
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Adriana
#1 : 18/11/2017, 11:42
DE ce din taxele si impozitele noastre sa intretinem cainii adusi de la sate? de ce nu folosim acesti bani pentru curatenia orasului, asfaltarea trotuarelor, etc. Iubitorii de maidanezi, ONG -urile sa aiba grija de ei efectiv din banii lor fara contributia primariei, care trebuie sa aiba gria de oameni si nevoile lor; nu avem nevoie de caini in oras .Cine nu e de acord cu mine sa-i ia acasa la domiciliul sau.


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu