Cauta
La prag de bilant16/06/2017

Scolile onestene traiesc "momentul de gratie" al absolvirii de catre o noua generatie de elevi si pe strazile cochetului oras trotusean vibreaza - in mii de suflete - bucuria acestei sarbatori. Frumoasele festivitati organizate de catre institutiile de invatamant din municipiul Onesti, ce au loc in fata scolilor, langa zidurile "presarate" cu amintirea zilelor petrecute in preajma lor ori pe terenurile de sport ale acestora, au fost "umbrite" de hotararile luate in Consiliul Local ce au facut ca "cel mai asteptat eveniment" - Gala invatamantului onestean sa devina doar "o manifestare simbolica". La sedinta Consiliului Local de luni 12 iunie primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc a mentionat: "Trebuie sa aduc la cunostinta tuturor, cu parere de rau ca «Gala invatamantului onestean», ce a devenit o traditie in municipiul nostru, la care elevii cu rezultate deosebite la invatatura si profesorii care i-au ajutat in obtinerea acestora erau recompensati, in acest an are o alta desfasurare! O ordonanta de urgenta din decembrie 2016 (privind unele masuri fiscale bugetare) face ca sa nu mai fim in cadrul legal pentru premierea rezultatelor de exceptie la invatatura! Acest lucru este la nivelul intregii tari si desi avem aprobati in bugetul pentru 2017 suma de 88 000 lei pentru premierea olimpicilor, nu putem sa le acordam acestora decat diplome si felicitari! Speram ca avand sprijinul unor agenti economici «Gala invatamantului onestean» va avea loc in toamna, in masura in care vom fi sprijiniti pentru premiere! Important este ca ne straduim ca sa gasim solutii, pentru a gasi parteneri la acest proiect!"

In situatia mentionata, o "unda de nemultumire" persista in toate scolile si liceele onestene, locuitorii municipiului fiind indignati ca "nici munca istovitoare a elevilor nu mai este rasplatita!" Aceasta "stare de fapt" a lucrurilor arata si "degringolada" in care se afla societatea romaneasca azi, viata politica "fiind minata" de tot felul de animozitati, fapt ce face ca unii sa considere ca "pe toate caile, romanii lupta unii impotriva altora", ori "impotriva lor", in lipsa oricarei coeziuni pentru urmarirea idealurilor comune!

«Marsul absolventilor» la Onesti

O sarbatoare "ce ne-a sters din privire" imaginea tristelor zile in care "se adanceste o criza nevazuta" a fost cea in care Onestiul a fost cuprins de freamatul tineretii odata cu desfasurarea, pe strazile municipiului a "Marsului absolventilor". Astfel , pe bulevardele municipiului de pe Trotus au defilat, cu bucuria incheierii anilor de liceu, in jur de 800 de liceeni, care au starnit prin clipe de bucurie, admiratia onestenilor. Din partea de jos a municipiului, un adevarat "suvoi" au format liceenii de la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" si de la colegiile tehnice "Gheorghe Asachi" si "Petru Poni", ei intalnindu-se si cu cei de la Colegiul Sportiv "Nadia Comaneci". Insotiti de masini ce aveau boxe din care rasunau acordurile cantecului "Ani de liceu" dar si de trupe de majorete, liceenii s-au indreptat spre sediul Primariei Onesti, unde a fost amenajata o impozanta scena. Pornind de la Liceul Tehnologic, din zona Casei de Cultura a Sindicatelor si strabatand partea de sus a Onestiului, un alt sir de liceeni, carora li s-au alaturat cei de la Colegiul National "Grigore Moisil" (ei avand in frunte pe vajnicul profesor de matematica, Gheorghe Sorta - in foto), s-au indreptat catre Primaria municipiului.

Pe o vreme splendida, de vara, in fata acestei institutii Nicolae Gnatiuc, primarul Onestiului, le-a adresat un mesaj incurajator absolventilor, cu imboldul de a avea curaj sa isi propuna tinte inalte, pe care sa le indeplineasca. Rand pe rand au fost prezentati sefii de promotie ai colegiilor si liceelor onestene, care au vorbit colegilor lor dar si profesorilor ce i-au avut alaturi pana la pragul absolvirii. Este de evidentiat faptul ca la Colegiul National "Dimitrie Cantemir" (cu un numar de sapte clase de absolventi), au fost desemnate sefe de promotie elevele Denisa Ionela Axinia si Sanziana Momanu. Rostind deviza Colegiului National "Dimitrie Cantemir" din Onesti - "A sti e libertate si putere!", sefa de promotie Denisa Ionela Axinia a mentionat sub faldurile sarbatorii de absolvire: "Dupa patru ani petrecuti in acest liceu, pot spune ca aceasta este si deviza mea. Am invatat ca, prin cunoastere, putem sa ne eliberam de constrangerile impuse de societate, putem face schimbarile pe care ni le dorim si cred cu tarie ca putem descoperi calea spre fericire. Viata este surprinzatoare. De aceea, invatati! Invatati mereu! Invatati din experiente, din relatiile cu oamenii, din esecuri, din temeri, din provocari! Nu este o formula magica, dar este o formula de succes. Asta am invatat la «Cantemir», un colegiu pe care il voi descrie in cateva cuvinte: performanta, traditie, inovatie, tinerete. Desi parasim aceasta scoala, vom pastra in sufletele noastre «spiritul cantemirean» si vom privi mereu in urma cu nostalgie. Le multumim domnilor profesori care, pe langa informatiile oferite la fiecare ora de curs, ne-au predat o «supralectie», aceea de a cunoaste lumea in care traim din toate perspectivele. Le multumim pentru efortul si devotamentul pe care ni le-au aratat intotdeauna!"

Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", ce a avut 175 absolventi, a desemnat ca sef de promotie pe Valentina Dobrea in timp ce dintre cei 200 absolventi ai Colegiului National "Grigore Moisil" liceana Teodora Zahiu a reusit ca sa castige titlul de "sef de promotie" cu media 10! Iulian Spiridon, sef de promotie la Colegiul Tehnic "Petru Poni" (care a avut cinci clase a XII-a), s-a adresat absolventilor onesteni cu gandul "sa nu pierdeti speranta unui viitor luminos!" De la Colegiul Sportiv "Nadia Comaneci" 80 absolventi pornesc in viata, cea care a obtinut titlul de sef de promotie fiind gimnasta Mirela Mihaela Gradinaru. Pe scena din fata primariei onestene au urcat si sefii de promotie de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" (Claudiu Balas) precum si de la Liceul Tehnologic, Sabina Gabriela Gondos iar spre bucuria tuturor absolventilor, la finalul festivitatii, a evoluat intr- un recital interpreta de muzica usoara Lora, care, sustinuta de orchestra si de dansatoare, a prezentat mai multe melodii de pe albumul ce l-a lansat recent.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
C. Mazurachis
#1 : 20/06/2017, 16:34
Frumos, foarte frumos.
Iar atunci când îl ai alături pe proful de matematică, Gh. Sorta, reușita este asigurată iar defilarea o mândrie.


IMAGINEA SAPTAMANII