Sambata, 29 octombrie, Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” Onesti a gazduit un eveniment cultural ce a inraurit comunitatea locala prin participarea a oameni de diverse categorii sociale si profesionale, dorinta lor de a afla adevaratele adevaruri ale istoriei fiind implinita cu acest prilej. Este vorba despre desfasurarea unei sesiuni omagiale la implinirea varstei de 90 de ani a Majestatii Sale, Regele Mihai, invitat de onoare fiind prof.univ.dr. Vlad Nistor, decan al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, presedinte al Institutului de Studii Liberale “I.C. Bratianu” si Comandor gradul I al Ordinului Dannebrog al Regatului Danemarcei. Aceasta manifestare a fost organizata de Clubul Liberal Onesti, al Organizatiei Municipale a PNL din localitate, fiind moderata de prof. Danut Oprea, directorul Colegiului Tehnic “Petru Poni”. Activitatea s-a bucurat de prezenta primarului Emil Lemnaru, a parintelui protopop Constantin Alupei de la Protoieria Onesti, a generalului (r) conf.univ.dr. Vasile Jenica Apostol, a directorului Muzeului Municipal de Istorie, dr. Ioan Vasiliu. Au fost prezenti profesori din Onesti si Targu Ocna, reprezentanti ai Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor” si ai Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina”, membrii liberali ai organizatiei locale onestene, preoti, oameni de toate varstele din zona Vaii Trotusului dar si de peste munti, din judetul Covasna.
Intr-o expunere urmarita cu un deosebit interes prof.univ.dr. Vlad Nistor a declarat: “Majestatea Sa Regele Mihai, ce a implinit zilele trecute 90 de ani, este o personalitate caracterizata de o viata fundamental morala. La varsta de 23 de ani pe care o avea in anul 1944 a fost un mare merit faptul ca si-a asumat intoarcerea armelor catre armata germana, lucru ce a dus la scurtarea celui de-al doilea Razboi Mondial cu 6 luni. La 23 august 1944 Regele Mihai a avut asentimentul tuturor partidelor politice, inclusiv al Partidului Comunist Roman, oricat de «underground» era acesta. Regele Mihai a avut contacte cu cadre ale armatei romane, care comandau militarii pe front si care vedeau dezastrul”. In cadrul sesiunii au fost analizate numeroase probleme ale istoriei, prof.univ.dr. Vlad Nistor raspunzand intrebarilor adresate, unele dintre ele fiind foarte delicate. Astfel, prof. Victor Ciochina a intrebat “daca Regele Mihai are vreo implicare in protejarea evreilor in perioada nefasta a anilor 1940-1944, cand intre 100.000-380.000 de evrei au fost deportati, pe plan national fiind recunoscuta cifra de 13.000 de persoane?” Raspunsul la aceasta intrebare a aratat acuratetea cu care s-a desfasurat intregul simpozion: “Deportarea evreilor din acei ani este un capitol al Istoriei Romaniei in care nu s-a ajuns la un consens. Exista istorici romani care incearca «sa ne spele fata», mentionand ca autoritatile romane au fost mai tolerante decat a altor state in salvarea evreilor. Mama Regelui Mihai, Regina Maria, a facut demersuri pentru salvarea evreilor”. In privinta unei viziuni a personalitatii Regelui Mihai vizavi de a maresalului Ion Antonescu, prof.univ.dr. Vlad Nistor a considerat ca “nu trebuie sa cream doua imagini paralele pentru a afla care a fost personalitatea principala si puternica si personalitatea malefica. Antonescu nu ar fi intors niciodata armele impotriva Germaniei. El niciodata nu si-ar fi incalcat cuvantul dat lui Hitler”.
„Este istorie si este adevarat!”
Generalul (r) Vasile Jenica Apostol a avut o interventie revelatoare pentru crearea unei imagini mai putin cunoscute din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial: “Se stie ca maresalul Antonescu lua cele mai importante decizii fara a-l consulta pe Regele Mihai. Este istorie si este adevarat faptul ca la ordinul maresalului Antonescu «Ostasi, treceti Prutul!», Regele Mihai i-a trimis acestuia un mesaj de multumire. Romania era atunci in urma unor «rapturi salbatice» si nu trebuie sa luam o atitudine critica impotriva deciziei trecerii Prutului de catre armatele romane”. Si primarul Emil Lemnaru a adresat cateva intrebari prof.univ.dr. Vlad Nistor, care in raspunsul la una din aceste intrebari a mentionat ca “daca Romania nu ar fi intors armele impotriva Germaniei se putea ca partea de nord a Transilvaniei sa fie pierduta. La sfarsitul razboiului insa Romania nu a fost asezata unde trebuie, ea fiind tara invingatoare. Un fapt este cert: constituirea Regiunii Autonome Maghiare pe teritoriul Transilvaniei a fost direct legata de vointa Moscovei”. Raspunzand unei intrebari adresate de dr. Daniel Ciucu in problema succesiunii regale, invitatul de onoare de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti a declarat: “Pot sa ma insel dar nu cred ca romanii vor monarhie constitutionala, insa Regele Mihai se bucura de consideratie din partea populatiei”. Parintele protopop Constantin Alupei a creionat o adevarata incantatie, marturisind ca: “Imi doresc sa avem un conducator al Romaniei la inaltimea acestei personalitati, aflate la 90 de ani!”
In cadrul acestui simpozion au mai avut interventii si au adresat intrebari invitatului de onoare presedintele Filialei Onesti a Asociatiei “Pro Basarabia si Bucovina” Constantin Rusanovschi, prof. Constantin Stacescu, consilierii locali Cezar Olteanu si Cetean Balanica Mircea, Corneliu Cristea, presedintele Subfilialei Onesti a Asociatiei Nationale “Cultul Eroilor”, publicistul Alex. Toma si altii.
Ion Moraru