Cauta
Legea asociatiilor de proprietari, modificata din toamna24/07/2014

Vasile Maxim, vicepresedintele Ligii Judetene a Asociatiilor de Proprietari
Asociatiile de proprietari care formeaza la nivel national Liga Habitat au respins proiectul pentru modificarea Legii Asociatiilor de proprietari. „Proiectul de lege propus de Guvern este mai prost decat legea actuala. Sunt o serie de articole aberante. Insistam asupra rediscutarii Legii” arata Vasile Maxim, vicepresedintele L.J.A.P. Bacau. Totodata, in cadrul Conferintei Nationale a Ligii s-a atras atentia asupra incompetentei manifestate de Compartimentele de Indrumare si Control Asociatii de proprietari din cadrul Primariilor, la nivel national, precum si asupra dezinteresului cu care autoritatile locale si operatorii de servicii publice abordeaza contorizarea individuala si trecerea la conventia de facturare individuala. Presedintele ANRSC Doru Ciocan a participat la dezbateri, aratandu-se in favoarea rediscutarii proiectului de lege propus de Guvern.

Liga Judeteana a Asociatiilor de Proprietari Bacau, membra a Ligii Habitat, a respins draftul de lege propus de Guvern, in cadrul Conferintei Nationale a Ligii Habitat, sustinuta luna trecuta. Fara participarea vreunui parlamentar al Puterii, reprezentantii asociatiilor de proprietari din toata tara au dezbatut proiectul pentru modificarea Legii 230/2007, ajungand la concluzia ca este mai prost decat legea actuala. Ba mai mult, se simte nevoia crearii unui cadru legislativ nou. Goluri legislative si articole predispuse la numeroase interpretari fac din normele actuale unele care nu ofera solutii, ci, mai degraba, incurca. Legea Asociatiilor de proprietari este, poate, unul dintre cele mai importante acte legislative, raportandu-ne la numarul de cetateni asupra carora are efect. Pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a Legii 230/2007 e nevoie de un cadru legislativ clar, coerent si care sa evite suprapunerile cu Ordonantele de Guvern sau cu Ordinele presedintelui A.N.R.S.C.
Pe de alta parte, un rol important in aplicarea corecta a legii il are Compartimentul de Indrumare si Control Asociatii de proprietari din cadrul Primariilor, care are, totodata, rolul de a propaga in randul asociatiilor un bun exemplu de respectare a legii. „S-a constatat la nivel national ca aceste Compartimente de Indrumare si Control au angajati incompetenti sau dezinteresati. Niste posturi ocupate asa cum au fost ocupate. Nu cunosc nici legislatie, nu stiu sa aplice anumite masuri. Sunt si vreo 2 - 3 angajati, de regula. De abia dau curs sesizarilor, nici vorba de indrumare,” arata Vasile Maxim, vicepresedintele L.J.A.P. Bacau.

Contorizarea individuala a apei, asteptata de prea mult timp

Discutii aprinse au fost si pe marginea Legii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare (Legea 241/2006). Reprezentantii asociatiilor insista pentru implementarea programului de contorizare individuala, solicitand si incheierea conventiilor individuale de plata. „Am solicitat respectarea Directivei Consiliului Europei 27/2012 privind contorizarea individuala. Dorim instituirea posibilitatii de plata a apei reci la limita de proprietate. In unele orase se practica facturarea la nivel de scara. Si in Bacau am reusit acest lucru, dar numai la cateva asociatii. Am pastrat contractual, la care am facut un act aditional, in care am prevazut facturarea la nivel de scara. Astfel, daca o scara nu plateste, am posibilitatea sa o debransez doar pe ea de la apa. Asociatia trebuie sa solicite masura debransarii scarii respective,” explica Vasile Maxim, subliniind ca asupra acestui domeniu trebuie sa revina si autoritatile locale, care impun o anumita procedura de repartizare a pierderilor in condominiu: „Procedura de repartizare in interiorul condominiului elaborata de autoritatea locala, celebra H.C.L. nr. 44 (n.r. aprobata de CL Bacau). Chiar si presedintele ANRSC Doru Ciocan a afirmat ca procedura actuala nu mai este valabila, trebuie reactualizata. Conform Ordinului directorului general de metrologie, repartizarea corecta la apa rece este de 5,1 m.c., iar la apa calda de 3,3 m.c. Spre exemplu, Primaria Bacau merge pe 7,5 m.c.. Omul si-a montat apometru, dar el nu vrea sa inteleaga ca in Legea 241 ala nu e considerat apometru, ci repartitor de costuri. In aceasta procedura trebuie prevazuta si posibilitatea aplicarii unei sanctiuni, in caz ca ai gasit un proprietar cu un apometru montat incorect.”

Primarul Neghina nu a auzit de zone unitare de caldura

„Pe partea de energie termica s-a subliniat importanta echilibrarii hidraulice, s-a discutat despre robinetele termostatate, deconectari - echilibrari, zone unitare de incalzire. In cadrul conferintei nationale, Liga Habitat a solicitat autoritatilor locale instituirea zonelor unitare prin Hotarari de Consiliu Local,” ne spune Maxim. Si in Onesti era oportuna o analiza privind stabilirea zonelor unitare de incalzire, daca primarul Neghina nu ardea de nerabdare sa inchida societatea de termoficare a orasului, declarandu-si intentia inca din timpul campaniei electorale din 2012. De fapt, dupa aceste criterii ar fi trebuit sa se inchida anumite puncte termice, daca tot trebuia ca primarul sa puna lacat pe ceva, sau sa fie mentinute in functiune altele. Eficienta fiecarei centrale de cartier si harta zonelor unitare, alaturi de alti factori, ar fi trebuit sa stea la baza unei decizii de inchidere sau de mentinere a unui PT.

Liga Habitat a decis sa porneasca demersurile si cu privire la situatia creata de E.ON, in vederea schimbarii contractelor abuzive. „Avem solicitari depuse de un an si ceva la E.ON Moldova. Vrem sa avem o intalnire cu ei la Bacau, dar nu vor,” declara Vasile Maxim, vicepresedinte L.J.A.P. Bacau.

Termenul limita de depunere a amendamentelor la proiectul de lege este finalul lui august, apoi va fi supus dezbaterii publice timp de 30 zile, iar in toamna ar trebui sa ajunga pe mesele parlamentarilor in forma finala.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
bucsa cornel
#2 : 12/12/2014, 17:32
In primul rind vas ruga sa ma lamuriti daca o asociatie de propietari la un bloc de birouri,are alt statut decit la bloc de locuinte?
Intrebare;Exista obligatia ca cei care nu folosesc spatiul propietate personala,sa plateasca catre administratie cheltueli ca de exemplu;Intretinere lift,consum energie,salarii administratie etc ?
Va multumesc.
un cetatean
#1 : 12/08/2014, 10:39
De ce dati in Neghina acum, cand l-ati ales primar nu stiati ce pregatire si ce nivel de cunoastere are? Data aviatoare cascati ochii ca sa nu .....


IMAGINEA SAPTAMANII