Pictorul Lica Chitcan e presedinte al sucursalei Onesti a UAP, dupa o sedinta a Uniunii Artistilor Plastici desfasurata in 9 iulie, in Bucuresti. Impulsionat de indemnul prof. dr. Traian Marza – „noua uniune exista daca sunt artisti plastici!”, Lica Chitcan ne-a declarat: „Infiintarea acestei sucursale este un lucru bun pentru municipiul Onesti, care intra astfel intr-un circuit artistic profesionist foarte important. In felul acesta, la Onesti pot avea loc vernisaje cu lucrari ale celor mai mari pictori din tara. De asemenea, in municipiu va poposi expozitia «Aducem culoare tarii», vernisata deja in Baia Mare, Targu Mures, Odorheiu Secuiesc, Sighetu Marmatiei, Timisoara. Expun membri ai Uniunii Artistilor Plastici, iar numarul lucrarilor se mareste de la vernisaj la vernisaj. Astfel, la Onesti putem avea o expozitie cu peste 5000 lucrari, care vor fi prezentate in mai multe locuri – in Parcul Municipal, pe strazi, de-a lungul bulevardului Oituz”.
Presedintele noii sucursale subliniaza ca „au devenit mai accesibile si maleabile conditiile de intrare in aceasta uniune, in sensul ca nu trebuie sa ai «doctorate» in arta, dar trebuie sa performezi in arta plastica. Sa arati lumii ca stii sa pictezi, ca poti sa faci ceva pentru a bucura cu lucrarile tale publicul, trezindu-i fiorii artei plastice adevarate. Vechea conducere a UAP nu a demonstrat nimic, a creat un sistem inchis, unde nimeni nu mai putea patrunde, pe cand noua conducere (ce nu mai este acea organizatie cu «lucrari de sertar»), doreste sa creeze o miscare extrem de puternica a pictorilor si oamenilor de arta. Acestia sunt chemati sa arate publicului lucrarile realizate, sa deschida vernisaje, sa-si faca cunoscute toate straduintele artistice. Un lucru deosebit e ca in sucursalele acestei uniuni sunt primiti toti cei care lucreaza in arta vizualului, inclusiv regizori si scenografi. De asemenea, se doreste o colaborare mai buna si o prietenie in domeniul artelor plastice cu pictorii din Republica Moldova.”
Intr-o vreme in care se pare ca orientarea elevilor din scoli si gimnazii e cel putin ciudata la orele de desen, din cauza faptului ca profesorii ce vin ca absolventi ai facultatilor de specialitate nu stiu sa deseneze un peisaj sau o natura statica si se merge mult doar pe «pete de culoare», lucrarile de arta plastica ajung in derizoriu. Ca repercusiune, vizitatorii expozitiilor, cand vad astfel de lucrari facile, neinspirate, nu mai trec prin salile de expozitii. „E nevoie de idei transpuse pe panza. E un mare deserviciu sa nu se mai picteze in mijlocul naturii” – declara cu amaraciune pictorul Lica Chitcan, amintind ca „prin infiintarea Sucursalei Onesti a Uniunii Artistilor Plastici e ajutata incercarea spiritului celor cu talent, pentru a se forma ca pictori adevarati”. Mentionam ca prin Statutul Uniunii Artistilor Plastici si prin reglementarile in vigoare, autoritatile locale trebuie sa asigure un spatiu nou – infiintatei sucursale din municipiu, presedintele acesteia dorind sa poata infiinta la Onesti si o Scoala Populara de Arta, la care absolventii liceelor si colegiilor din zona sa poata invata sa deseneze dupa model si dupa natura, si nu colaje si «pete de culoare». Artistul plastic onestean Lica Chitcan (participant la tabere de creatie organizate la Crivaia – in muntii Semenic, la Darmanesti si Tescani, cu expozitii in Onesti, dar si la Viena, Bruxelles, Roma, Torino), a mai subliniat un lucru: „Ma astept ca nu toti pictorii din Onesti sa fie de acord cu numirea mea ca presedinte al noii sucursale, lucru care nu ma deranjeaza. Aceasta deoarece este in firescul lucrurilor sa fie asa; este o usoara «doza de invidie» in fiecare om, dar eu vreau sa demonstrez ca aceasta sucursala va deveni puternica. Speram ca si conducerea primariei sa sustina activitatea acestei sucursale, pentru ca ea va aduce municipiului onoare. Onestiul a fost considerat mereu un oras muncitoresc si industrial si trebuie sa se alinieze la standardele oraselor culturale ale tarii”.
Ion Moraru