Cauta
Magia sarbatorilor de iarna29/01/2018


Vremurile se schimba mereu- si oamenii asemenea timpurilor! Asteptam mereu Sarbatorile, cand suntem alaturi de prieteni si familie … Acestea vin si trec si doar sentimentele si dorintele noastre raman aceleasi! Cu toata asteptarea, cu bucuria darurilor, sarbatorile lasa totusi o amprenta … pe care o purtam in suflet pana la noi framantari de a vibra din nou "in ritmul" altor prilejuri de fericire.

La Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Onesti spectacolul "Magia Craciunului" a adus o feerie rar intalnita pentru aceste vremuri, in pragul sarbatorilor de iarna. Prezentatorii Adelina Boeru si Radu Ailenei au fost cei care au anuntat la Clubul Elevilor prilejul de a ne bucura de frumoase colinde si urari. Cu mult spirit voluntar dar si cu o mare receptivitate pentru realizarea unui spectacol divers si frumos, elevii acestui colegiu s-au straduit si au reusit sa aduca in sufletele cadrelor didactice de aici farmecul inegalabil al Craciunului. Este de notat faptul ca primii invitati au fost… oaspetii de la Colegiul Tehnic "Petru Poni", Corala "Generatia 9" coordonata de prof. Gabriela Lupascu Dobos si Doina Sandu aducand in dar un buchet de colinde inchinate sarbatorii Nasterea Domnului. Sub indrumarea prof. Liliana Bogatu si Bogdan Balaban si elevii a patru clase de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" ( a IX a C 2, a XI a C 2, a X a B 2 si a X a C 2), au venit cu Colindul de Craciun. Bucuria acestor frumoase cantari, ce ne particularizeaza in mod fericit pe noi romanii aratand ca avem sufletul cuprins de credinta, ne-a fost impartasita si de elevii clasei a XI a C 1. Dupa anuntarea claselor castigatoare la Concursul "Sa il intampinam pe Mos Craciun" de catre prof. Margareta Zahra in program a urmat un splendid moment coregrafic si de folclor sustinut de Ansamblul "Plaiuri onestene" (coordonat de prof. Mirela Motea si Adina Volmer). Desi a fost infiintat in urma cu cativa ani si in prezent cuprinde 18 elevi din clasele IX – XI, acest ansamblu este in crestere, membrii sai fiind animati de o mare dorinta de a prezenta cu pasiune si autenticitate sarbele si horele noastre populare stramosesti. Odata cu ansamblul au evoluat si solistii vocali Maria Scutaru, Stefan Puscasu si Georgiana Filip. Dupa dans si veselie a urmat o intalnire cu Trupa de teatru "Iris" (indrumata de prof. Ana Mirela Bancila si Gadioi Calinescu – Raluca), momentul artistic prezentat avand mesajul "cine nu are un Craciun sau… o Craciunita sa-si cumpere!" Pe parcursul prezentarii unei mini-scenete a mai fost un imbold:"Luati ce puteti si cat puteti!" Cu urarea "Nasterea lui Hristos / Sa va fie de folos" s-a incheiat si colindul prezentat de elevii clasei a X a C 2, pregatiti de prof. Gabriela Kelemen, care au dat o nota distincta acestui spectacol prin aparitia lor in costume populare traditionale. "Inimosii" elevi ai clasei a IX a B 1 (coordonati de prof. Adina Roman si Margareta Zahra), au venit cu o urare traditionala de Anul Nou! Un "Plugusor" mai altfel:" Daca nu va suparam / Ne dati voie sa uram? / Sa uram, sa povestim / De la lume ce – auzim./ Foaie verde pe toloaca / La Limba romana nu-i de joaca / Geografia e si ea / O materie cam grea". Ei au mai urat:"Sania din punctul A / Chiar cu Mos Craciun in ea / Sa va-aduca satisfactii cu duiumul / Numai ani cu bucurii / Si succese mii si mii".

Bucuria asteptarii sarbatorii Nasterii Domnului a cunoscut din nou reverberatia colindelor in cadrul programului artistic de la Clubul Elevilor al Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi". Astfel dupa doua asemenea momente de colinde sustinute de elevi pregatiti de profesoarele Lacramioara Maria Pricopie si Anca Busui, ca "o perla a coroanei" in acest spectacol au evoluat membrii Ansamblului "Craciunelul" (ce este format din elevi ai claselor A X a B 1 si a X a C 1). Sub coordonarea prof. Beatrice Savin ei au interpretat – cu multa sensibilitate artistica - un colind in limba franceza ("Micul Mos Craciun") si cantecul "Leaganul lui Iisus". Mentionam ca in realizarea spectacolului "Magia Craciunului" s-au implicat foarte mult ca organizatori profesorii Luminita Onofrei si Margareta Zahra.

Cu bucuria sarbatorilor

Un spectacol frumos si bine inchegat au prezentat de sarbatorile de iarna si elevii Colegiului National "Grigore Moisil" din Onesti. Aceasta manifestare a pornit ca un dialog continuu intre vedeta muzicii usoare Madalina Alupoaie (ce s-a bucurat de un rasunator succes la Festivalul International de muzica usoara pentru copii "TI AMO" de la Onesti) si Dragos Neghina (castigator al titlului de "Mister Boboc" – Colegiul National "Grigore Moisil", in urma cu doi ani). De la inceput ei s-au intrebat "daca Mosul si elfii sai sunt suparati?" un raspuns ce "a plutit" in aer fiind ca "adultii dar si copiii trateaza Sarbatoarea Craciunului cu superficialitate, asteptand doar cadouri scumpe – telefoane, tablete, haine, masini…" Cu melodia "When you believe" Madalina Alupoaie a adus atmosfera de sarbatoare pe scena de la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti", pe care a urcat si Costina Craciun. Ea a prezentat un moment plin de sensibilitate si rafinament prin puterea deosebita a cantecului "The First Noel". Astfel, "s-a simtit" un plus de emotie ("care ne poarta sufletul acasa, alaturi de cei dragi") odata cu prezentarea, de catre Teodora Elena Bontas si Ioana Cristea a unor frumoase colinde.

Atmosfera feerica a Craciunului a fost luminata si de momentul muzical sustinut de interpreta de muzica usoara Andrada Bratovianu (cunoscuta pe toata Valea Trotusului, ea participand si la numeroase manifestari si festivaluri culturale). Cu dorinta de a ne deconecta de grijile de zi cu zi Andrei Pantaru si George Catalin Chelmus au prezentat o frumoasa sceneta teatrala iar Stefan Negru si Adrian Enache au venit cu o surpriza in acest spectacol: ei ne-au aratat cat de frumoase sunt colindele atunci cand sunt cuprinse de rezonanta viorii si a pianului. Aceasta "frumoasa indulcire a sufletului" a continuat cu duetul armonios format din talentatele eleve Elena Preedoiu si Andreea Dobos, ce au dat o interpretare originala a melodiei "Hallelujah". Cu o melodie din repertoriul international am putut urmari si un "trio vocal" (cu Teodora Paiu, Ana Maria Chiosa si Teodora Gaftoi). O alta vedeta a Colegiului National "Grigore Moisil" – Andrada Barote, ne-a amintit prin cantec de "povestile aflate la gura sobei" iar Ecaterina Volmer si Augustin Vitan au interpretat alte frumoase melodii de Craciun. Invitati in acest spectacol au fost colindatorii de la Scoala Gimnaziala "Ghita Mocanu" si de la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia", ce indrumati de prof. Aristica Vaida, au adus in dar frumoase colinde. Spectacolul de Craciun prezentat de elevii Colegiului National "Grigore Moisil" s-a incheiat cu premierea – de catre "Mos Craciun!"- a claselor care au participat la Concursul "Clasa lui Mos Craciun" (ce a scos in evidenta cele mai frumos impodobite clase cu prilejul sarbatorilor de iarna). De asemenea, Madalina Alupoaie ne-a bucurat inca o data de "talantii de aur" ai talentului sau si a interpretat un cantec special de Craciun – "Don t save it all for Christmas Day". Este de evidentiat de la acest spectacol decorul si ambianta deosebita in care a avut loc (pentru acestea aducandu-si aportul nu mai putin de 18 liceeni!)

Darul Comunitatii Elene din Onesti

O surpriza foarte placuta pentru a trai cu mare bucurie sarbatorile de iarna ne-a fost adusa de membrii Comunitatii Elene din Onesti, care au sustinut un spectacol cu frumoase dansuri grecesti si cu colinde. In fata unei sali pline Cristina Chiriacopulu, presedinta Comunitatii Elene din municipiul de pe Trotus a facut o prezentare sumara acestui program artistic mentionand ca "dansurile pe care le interpreteaza Ansamblul Agoria sunt dansuri populare grecesti din zona Macedoniei (provincie situata in nord-vestul Greciei). Si colindele prezentate sunt colinde traditionale grecesti, carora am alaturat cateva colinde internationale – interpretate tot in limba greaca si un frumos colind romanesc".Odata inceput programul artistic nu au contenit nici aplauzele spectatorilor – deopotriva greci si romani, ritmul dansurilor grecesti bucurandu-i foarte mult pe cei prezenti. Este de mentionat faptul ca Ansamblul "Agoria" este unul inchegat, cu tineri pana in 20 de ani, ce au participat la mai multe manifestari artistice organizate de Comunitatea elena in municipiul Onesti si in tara. Imbracati in frumoase costume populare traditionale grecesti (in care culoarea neagra "armonizeaza" cu un rosu aprins), acesti tineri au in mijlocul lor pe coregraful Nicu Bulilete, ce da incredere dansatorilor. Dar bucuria cea mai mare a profesoarei Cristina Chiriacopulu, ce coordoneaza activitatea Comunitatii Elene din Onesti – si care ne-a fost impartasita de aceasta cu multe emotii! – este ca "in fiecare an am placerea de a avea in Ansamblul Agoria si la activitatile desfasurate alti si alti elevi din invatamantul onestean, alaturi de cei ce raman fascinati de spiritul grecesc!" Aceste cuvinte au cucerit si mai multe aplauze, fiind si un semn al vizibilei solidaritati romano–grecesti iar prezentarea, in finalul spectacolului a unui dans popular moldovenesc si a colindului "O ce veste minunata!", a umplut de bucurie sufletele tuturor spectatorilor, fericiti ca au asistat la un asemenea eveniment.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII