Cauta
‹‹Meridianele Dansului›› si ale elegantei, frumusetii si emotiilor16/05/2018


Pentru o zi municipiul Onesti a fost un adevarat "centru national" al dansului modern. Aici, la Concursul National "Meridianele Dansului", s-au intalnit numeroase formatii, cu peste 800 de concurenti, ce au reprezentat un numar de 34 de judete. Concursul este inscris in Calendarul Ministerului Educatiei Nationale, la Domeniul Cultural - Artistic - Dans iar coordonatoarea acestui proiect este prof. Mariana Osteanu. Este de mentionat faptul ca acest concurs national, ce a avut loc pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti, a fost asteptat cu emotie si bucurie atat de organizatori cat si de participanti. Cercul de dans modern de la Structura Clubul Copiilor Onesti a Palatului Copiilor Bacau a fost institutia organizatoare, ce a adus in sufletul concurentilor marea bucurie de a participa la cea de-a XVI a editie a Concursului National "Meridianele Dansului".

Acest concurs a fost deschis prin scurte alocutiuni rostite de catre prof. Camelia Popa, Inspector scolar pentru Educatie permanenta si Mentorat al ISJ Bacau, de prof. Nela Dumea (director al Palatului Copiilor Bacau) si de prof. Mariana Osteanu, ce coordoneaza Cercul de dans modern de la Structura Clubul Copiilor Onesti a Palatului Copiilor Bacau. Ea a fost cea care s-a daruit intrutotul pentru reusita acestei editii a Concursului National "Meridianele Dansului", manifestare ce a adus "culorile bucuriei" atat in sala de spectacol a Casei de Cultura cat si pe strazile si parcurile din Onesti, unde, cu acest prilej au putut ca sa se intalneasca si sa socializeze tineri din Iasi, Arad, Targu Mures, Slobozia, Bacau, Alba Iulia, Barlad si din alte orase ale tarii. "Concursul este o manifestare de iubire si aduce fiecaruia dintre participanti satisfactie! Cel mai bun sa castige! Bucuria este semnul reusitei!", a declarat prof. Mariana Osteanu la deschiderea acestei manifestari, inainte de a adresa imboldul "sa inceapa dansul!"

Primele formatii care au urcat pe scena, in fata unei sali pline de iubitori ai dansului modern, au fost cele de la categoriile 6-8, 9-10 si 11-12 ani . Astfel, formatii cu nume pline de fascinatie ("Fetitele zglobii" din Ramnicu Sarat, X Dance - de la Scoala Gimnaziala "Miron Costin" Bacau, "Aristocrats" din Ploiesti, "Fantasy" - Targu Mures si altele), s-au intrecut in prezentarea mai multor genuri de dans modern: fantezie coregrafica, dans de caracter, show revue, majorette). Intr-o alta "sesiune", cu mult aplomb si pasiune pentru dansul modern au evoluat si formatiile de la categoriile de varsta 13-14 si 15-19 ani, la care judetul Bacau a fost reprezentat de formatiile filialelor din Onesti si Moinesti ale Palatului Copiilor Bacau. Momente sublime in acest concurs national au fost oferite de formatiile de la Palatul Copiilor din Tulcea (ce au dansat pe ritmurile "Horei din strabuni" a interpretei basarabene Olga Ciolacu), Palatul Copiilor Pitesti (ce ne-au purtat pe aripile … valsului), precum si de "inflacaratele" iubitoare a dansului modern din Alba Iulia si Targu Mures (care prin vestimentatii si interpretare au adus "o adiere de Occident"). Formatiile din Onesti au evoluat cu nestavilita energie in fata unei galerii de sustinatori si au fost la inaltime in momentele prezentate (trupa " Mozaic" fiind aplaudata minute in sir la evolutia cu "dansul tiganesc") iar cu o nota de descatusare, autenticitate si… neconventionalism au evoluat dansatorii din Barlad in timp ce Baraoltul a prezentat un dans modern "dublat" de muzica din vremea cinematografului cu primele productii alb-negru. Spectacolul oferit pe parcursul concursului a fost unul total, care a scos cel mai mult in evidenta "eleganta, frumusetea, miscarea dar si numarul mare de formatii participante" - dupa cum a mentionat prof. Nela Dumea, director al Palatului Copiilor Bacau. Totul s-a desfasurat intr-o mare atmosfera de bucurie, o clipa de neuitat fiind cea in care profesoara Mariana Osteanu (cuprinsa in brate de elevele sale!), a felicitat pentru toata activitatea un numar de cinci fete care urmeaza Cercul de dans modern de 12 ani! Daca dansul este "muzica miscarii" si "o poezie tacuta", in care "fiecare miscare este un cuvant" (dupa cum mentiona Mata Hari, numele de scena a dansatoarei exotice Margarethei Geertruida Zelle), se distinge faptul ca la Onesti cea mai mare manifestare cultural-artistica nationala, care are loc in acest oras este Concursul National "Meridianele Dansului"! Cu o organizare ireprosabila la care se implica colectivul de cadre didactice de la Palatul Copiilor Bacau - Structura Clubul Copiilor Onesti (alaturi de prof. Mariana Osteanu fiind si colegele sale Adriana Olteanu si Beatrice Pasoi).

Juriul, ce a avut o misiune grea in aprecierea muncii si a talentului concurentilor, a fost format din profesorii Camelia Popa (Inspector scolar pentru Educatie permanenta si Mentorat la ISJ Bacau, Nela Dumea (director al Palatului Copiilor Bacau), Radu Ghiciusca (de la aceeasi institutie), arbitru international Aurica Nistor, Carmen Ruja (ambele, de la Colegiul Sportiv "Nadia Comaneci"), Luminita Raileanu (gimnasta in "echipa de aur" a Romaniei de la Olimpiada de la Montreal, in prezent profesor de educatie fizica la Scoala Gimnaziala "Ghita Mocanu" din Onesti). Festivitatea de premiere a Concursului National "Meridianele Dansului" a fost si un prilej pentru organizatori de a multumi profesorilor care in aceasta perioada tot mai rigida si mai tehnologizata isi dedica timpul si talentul pentru a dezvolta prin dansul modern gratia, supletea, eleganta si mintea agera intr-un corp sanatos, al copiilor si tinerilor. Despre aceasta manifestare prof. Aurica Nistor ne-a declarat: "A fost un concurs de mare tinuta, foarte bine organizat. Apreciem eforturile doamnei profesoare Mariana Osteanu care a fost perseverenta, ea putand organiza pana in prezent 16 editii ale acestui concurs national. Din punct de vedere artistic dansurile au fost bine realizate, mai multe formatii oferind un spectacol foarte frumos".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII