Cauta
Noi succese pentru Ansamblul «Privighetorile Zeletinului» din Podu Turcului11/09/2017


Mesager vestit al folclorului, care a concertat pe scene in localitati din Italia, Ucraina, Austria, Ansamblul artistic "Privighetorile Zeletinului" din Podu Turcului s-a mai bucurat de un succes deosebit in aceasta vara. Fiind invitat la Festivalul - Concurs national de Promovare a Folclorului "Theodore Ciurdea Coresi", ce s-a desfasurat in comuna Dochia (jud. Neamt), Ansamblul "Privighetorile Zeletinului", dirijat de prof. Nicolae Popa, a cucerit trofeul acestei manifestari. Mai mult, la sectiunea solisti vocali Melania Ivan, Irina Marin si Maria Balan au obtinut premiul I, performanta pe care au reusit-o si Elena Tenie la sectiunea Instrumental vioara. De asemenea, pentru evolutia la acest festival organizat de Primaria si Consiliul Local al comunei Dochia si de Federatia Star Music Romania a obtinut premiul I si grupul vocal al Ansamblului "Privighetorile Zeletinului" iar profesorul Nicolae Popa (dirijorul ansamblului), a primit o diploma de excelenta. Mentionam ca presedintele juriului acestui festival - concurs national a fost prof. univ. dr. Theodore Ciurdea Coresi, artist international de opera si concert, ce este presedintele Concursului international "Vox Artis" (Viena - Sibiu - Moscova), director al Opernsanger Studio Wien si a unor agentii artistice din capitala Austriei. Despre aceasta mare personalitate a muzicii mai putem nota ca este absolvent al sectiei Canto de la Facultatea de Instrumente si Canto din Bucuresti si a plecat din tara in anul 1986 cantand pe mari scene ale lumii (la Viena, Lisabona, Praga). Theodore Ciurdea Coresi desfasoara in prezent si o bogata activitate didactica in tara, fiind profesor universitar doctor la Facultatea de Arte de la Oradea.

Pentru membrii Ansamblului artistic "Privighetorile Zeletinului" din Podu Turcului surpriza participarii la festivalul - concurs national de la Dochia (comuna din jud. Neamt , unde s-a nascut prof. dr. Theodore Ciurdea Coresi) a a fost si mai mare si mult apreciata de public: dupa interpretarea repertoriului propus pentru aceasta manifestare (la care a participat sI un ansamblu din jud. Maramures!), la solicitarea baritonului Theodore Ciurdea Coresi, orchestra din Podu Turcului l-a acompaniat pe acesta! El a interpretat doua cantece care il au compozitor pe D. G. Kiriac ("U-iu-iu bradui, bradui" si "Foaie verde lamaita"). Acest moment a umplut de bucurie si de incantare sufletele membrilor ansablului artistic dirijat de prof. Nicolae Popa, fiind astfel apreciata maiestria interpretativa si valoarea incontestabila a celor din Podu Turcului, care dau viata si insufletire cantecului popular romanesc.

Mentionam ca Ansamblul artistic "Privighetorile Zeletinului" se bucura de un proiect finantat de catre Consiliul Judetean Bacau, lucru ce a facut posibila deplasarea la Dochia (in judetul Neamt) dar si participarea la Festivalul Judetean de Folclor, care a avut loc in luna iulie la Slanic Moldova. De asemenea, in cadrul Proiectului "Privighetorile Zeletinului’, finantat de Consiliul Judetean Bacau ansamblul folcloric din Podu Turcului a realizat filmarea unei emisiuni de trei ore ("Popas de cant si joc"), la postul national de muzica populara "Favorit TV" si a fost prezent cu un frumos program artistic la "Nedeia de la Arini" (organizata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau, in comuna Gaiceana) precum si la Festivalul National "Doinele Trotusului", care va avea loc la Onesti. Ansamblul Artistic "Privighetorile Zeletinului" va fi prezent si la Bacau, sustinand un moment artistic la editia din acest an a Festivalului Concurs National de Creatie Literara "Avangarda XXII".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
un român
#1 : 14/09/2017, 19:40
D-le Ion Moraru, în nume personal vă mulțumesc pentru informațiile ce le așterneți cu grijă aici în ”Onestiexpres”.Este foarte bine că ne țineți la zi cu acțiunile culturale, sociale și sportive din zona Bacăului și nu numai.


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu