Cauta
„Numai oamenii bine pregatiti pot genera dezvoltare”27/01/2014

Constantin Apostol
Interviu cu Constantin Apostol, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est

Ce programe gestioneaza acum Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, care dintre ele mai sunt deschise si cu ce termene/sume?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est gestioneaza la nivel regional, in calitate de Organism Intermediar, Programul Operational Regional 2007-2013 (REGIO) si 4 operatiuni din cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si eco-eficient, dedicate IMM-urilor. La momentul de fata, singurul domeniu de interventie ramas deschis pentru finantare este REGIO DMI 1.2 - „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte”, cu o alocare financiara orientativa la nivelul Regiunii Nord-Est de 22,8 milioane euro.

Cum caracterizati absorbtia fondurilor europene pe intervalul 2007-2013? Care estimati ca va fi absorbtia finala / dezangajarea (cum e cazul POP - Programului Operational pentru Pescuit), pentru aria de acoperire a ADR N-E?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Fiind primul exercitiu al Romaniei de programare pe Fonduri Structurale, gradul de absorbtie este unul firesc, comparabil cu procentele obtinute si de alte state membre la momentul in care s-au aflat in aceasta etapa. La nivelul Regiunii Nord-Est, gradul de absorbtie pe Programul Operational Regional este de aproximativ 65%, ceea ce ne situeaza in zona de performanta atat fata de nivelul national, cat si fata de celelalte Programe Operationale. Sigur ca nu este neaparat un motiv de satisfactie si ca se putea si mai bine, dar cel putin in cazul Programelor pe care le implementam noi (REGIO si POS CCE) nu exista riscul dezangajarii de sume.

Cum caracterizati relatia dintre strategiile de dezvoltare realizate de unitatile administrativ teritoriale pe intervalul 2007 - 2013 si realizarea acestora? Ce trasaturi comune sau nu, pozitive sau negative, au avut aceste strategii si implementarea lor? Am citit strategii in care se vorbea, in cazul unei comune izolate, despre lipsa soselei de centura sau despre traficul feroviar, in conditiile in care in zona nu e cale ferata. Cat de serioase sunt aceste strategii?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Insusi faptul ca au fost dezvoltate astfel de strategii este un castig pentru administratiile publice locale, chiar daca ele nu au fost respectate pe deplin in acesta perioada de programare. Este important ca UAT-urile s-au familiarizat cu notiunile de „investitii strategice”, „proiecte integrate”, dar in urmatoarea perioada aceste concepte vor trebui tratate de ele cu mai mult pragmatism decat pana acum, intrucat acestea vor sta la baza finantarilor. Trebuie sa recunoastem ca si noi, in procesul consultativ de identificare a proiectelor prioritare pentru Regiune, ce se va constitui in anexa la Planul de Dezvoltare Regionala pentru perioada 2014-2020, am avut surprize in ceea ce priveste intelegerea notiunii de „prioritate” de catre unele administratii. Consider ca, printr-un dialog permanent, corect si constructiv vom reusi sa armonizam nevoile stringente ale comunitatilor cu nevoia de a face investitii integrate, cu impact cat mai larg, astfel incat aceste strategii sa-si atinga scopul.

In ce stadiu apreciati ca e gradul de perfectionare a responsabililor cu gestionarea fondurilor europene din cadrul UAT-urilor? Care sunt principalele lacune si unde se vad principalele progrese?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Insuficienta perfectionare a persoanelor din mediul public implicate in implementarea proiectelor, dar mai ales lipsa lor de motivatie financiara au fost printre motivele care au generat probleme in derularea proiectelor finantate din fonduri europene. Daca pentru stimularea financiara a angajatilor publici nu putem interveni, fiind nevoie de o asumare la nivel guvernamental si de asigurarea cadrului legislativ in acest sens, am incercat sa ii sprijinim pe colaboratorii nostri in ceea ce priveste pregatirea profesionala. Pe de o parte, am organizat numeroase sesiuni de informare si instruire, atat cu beneficiarii, cat si cu potentialii aplicanti, iar pe de alta parte, prin intermediul Centrului Regional de Studii Nord-Est, furnizam programe acreditate de CNFPA pentru Manager de proiect, Expert achizitii publice, Manager resurse umane si Evaluator de proiect, extrem de necesare in implementarea proiectelor.

Cum caracterizati strategiile de dezvoltare 2014 - 2020 ale UAT-urilor, cele care au deja o schita? Coincid cu strategia ADR-NE, strategia nationala, strategia europeana?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
In calitate de coordonator al procesului de planificare regionala si de programare, preocuparea ADR Nord-Est in ultimii ani a fost aceea de a realiza o analiza economico-sociala pragmatica si de a fundamenta Strategia regionala de dezvoltare, Planul de dezvoltare regionala pentru 2014-2020, insotite si de un portofoliu de proiecte pentru urmatoarea perioada. In aceste documente, care pot fi consultate pe site-ul www.adrnordest.ro, am tinut cont de prioritatile Strategiei Europa 2020 (crestere inteligenta, crestere durabila si crestere favorabila incluziunii), de care vor trebui sa tina cont si UAT-urile din Regiune.

Cum caracterizati absorbtia la nivelul municipiilor care secondeaza resedinta de judet la nivelul ADR N-E: Falticeni, Dorohoi, Roman, Pascani, Barlad, Onesti? Pe ce s-au axat, unde se vad rezultatele?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Patru dintre municipiile la care faceti referire (Roman, Pascani, Barlad si Onesti) au in implementare Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana in valoare nerambursabila de 20 milioane euro, finantate prin Axa 1 din Programul Operational Regional, care vizeaza investitii in infrastructura urbana, rutiera, sociala si de dezvoltare a mediului de afaceri. Pe langa acestea, Municipiile Falticeni si Barlad au finalizat investitii de infrastructura rutiera, Municipiul Roman are in derulare proiecte de reabilitare a infrastructurii sociale, iar Municipiul Onesti are in implementare 7 proiecte, din care 2 vizeaza investitii in reabilitarea centrelor sociale, iar 5 in modernizarea scolilor din municipiu.

Cum caracterizati raportul public - privat in determinarea de a obtine fonduri europene?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Desi Programul Operational Regional este destinat in proportie de peste 60% beneficiarilor publici, aportul Axei 4 „Consolidarea mediului de afaceri” (in care au fost finantate atat microintreprinderi din mediul urban, cat si structuri de sprijinire a afacerilor) si Axei 5, privind Dezvoltarea turismului, au intregit tabloul investitiilor. Astfel, exista un echilibru intre crearea infrastrucrurii, initiata de publici (infrastructura urbana, drumuri, spitale, scoli, echipamente pentru situatii de urgenta) si crearea valorii adaugate de catre privati si, implicit, crearea de locuri de munca.

Ce considerati ca au invatat atat ADR N-E, cat si beneficiarii publici si privati din exercitiul 2007 - 2013, pentru a eficientiza absorbtia in exercitiul urmator?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Cu totii am avut de invatat din acest prim exercitiu de programare. Atat noi, cat si beneficiarii am inteles importanta respectarii regulilor si procedurilor de lucru, pentru a asigura fluiditate, transparenta si eficienta unui proces atat de complex precum implementarea unui proiect. Am invatat cat de important este sa-ti planifici bine intentiile de la inceput si sa-ti gestionezi resursele. Din pacate, au fost situatii in care s-a pornit de la ideea existentei unei finantari si s-a incercat creionarea unei investitii in functie de asta, cand logica procesului ar trebui sa fie invers: mai intai se identifica o nevoie, iar apoi se cauta o sursa de finantare pentru satisfacerea acelei nevoi. Am invatat cat de importanta este comunicarea si cat de multe lucruri putem invata unii de la altii si speram ca aceste lectii sa ne fie de folos si pe viitor.

Care a fost absorbtia la nivelul programelor gestionate de ADR N-E la 31 decembrie 2013? Suma proiecte aprobate / solicitari de rambursare / rambursari pe UAT, dar si pe beneficiari privati?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
La finalul anului 2013, absorbtia pe Programul Operational Regional a fost de 65%, raportat la valoarea alocata, respectiv 658,7 milioane euro. In judetul Bacau sunt in implementare pe Programul Operational Regional 106 proiecte, ce utilizeaza 113 milioane euro nerambursabili, provenind atat din mediul public, cat si din cel privat, din care 53 au fost finalizate. Prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, 39 de IMM-uri au semnat contracte de finantare pentru modernizarea productiei, in valoare nerambursabila de 31, 37 milioane euro.

V-ati exprimat ca la nivelul ADR-NE absorbtia ar putea ajunge la 85% in 2014. E o estimare optimista?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Este o estimare realista.

Aveti recomandari pentru UAT sau pentru beneficiarii privati, pe care sa le aiba in vedere ca strategie pentru intervalul 2014 - 2020?
Constantin Apostol, director general ADR N-E:
Recomandarile noastre ar fi sa-si inventarieze foarte bine atat nevoile, cat si resursele, sa-si prioritizeze investitiile in functie de aceste rezultate, sa aiba o viziune de ansamblu care sa depaseasca granitele propriei comunitati sau afaceri, dar care, pe termen lung, va aduce beneficii mai mari, sa creada in cultura asociativa, sa tinda spre competitivitate si sa investeasca in oameni, pentru ca numai oamenii bine pregatiti pot genera dezvoltare.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
nache
#3 : 06/04/2014, 09:44
gresit, numai oamenii cinstiti si mai trebuie si caracter. Ce inseamna in viziunea unui politician "bine pregatit" ia ghici.
Ultima modificare: 07/04/2014, 05:53 - user  
GH.
#2 : 28/01/2014, 10:33
Este foarte adevarat. De ce acesti oameni sunt incurcati de niste incompetenti din institutiile statului, pusi pe criterii politice ?
Ultima modificare: 29/01/2014, 19:14 - user  
Anonymous
#1 : 27/01/2014, 13:27
Toate cele 5 proiecte depuse si finantate pentru Onesti sunt din perioada 2007-2012.Coniliul Local majoritar PSD_PNL (alianta DA ) si primar Ing. Lemnaru.
Ultima modificare: 27/01/2014, 14:50 - user  


IMAGINEA SAPTAMANII