Cauta
O ‹‹caravana›› cu prieteni ai filmului romanesc20/08/2018


Prezenta pentru cel de-al saselea an consecutiv la Onesti Caravana Filmului Romanesc (intre 6 si 12 august), s-a dovedit a fi una de succes prin faptul ca numerosi onesteni s-au putut reintalni cu cea de-a VII-a arta - cinematografia. Astfel, la prezentarea filmelor "Si caii sunt verzi pe pereti" (regia Dan Chisu) si "Doua lozuri" mai multe sute de onesteni au fost prezenti in Parcul Municipal - locul ce a devenit "cinematograful de vara" din Onesti. Ei au avut prilejul si de a dialoga cu actorul Adrian Titieni , ce are in palmaresul sau o prezenta in numeroase filme romanesti ( intre care "Bacalaureat", "Moartea domnului Lazarescu, "Patul lui Procust", "Bucuresti non-stop", "Pozitia copilului" - film ce a castigat Premiul "Ursul de aur" in 2013 la Festivalul International de film de la Berlin).

Intr-o conferinta de presa care a avut loc la Primaria municipiului Onesti Ionut Tenie, directorul Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" a apreciat organizarea si in acest an a "caravanei" dar si participarea a sute de spectatori la acest eveniment, ce prilejuieste onestenilor vizionarea celor mai bune filme romanesti. Actorul Adrian Titieni a declarat ca este "pentru prima data la Onesti, un oras cu notorietate, cu vizibilitate in spatiul international. Prin prezenta in numar mare a spectatorilor la filmele romanesti se leaga lucruri bune, deoarece ei pot vedea situatii ce le pot configura ca unice. Astfel, oamenii accepta ideile, le sprijina si le perpetueaza in timp, pentru ca cinematografia romaneasca este o valoare. Filmul romanesc este un brand ce nu mai are nevoie de nici un comentariu si daca sunt filme ce ne intristeaza si ne tulbura este poate datorita faptului ca realitatea noastra este tulburatoare!" Adrian Titieni a mai mentionat:"Cinematografia romaneasca cred ca poate schimba destine! Oamenii au nevoie sa scape de stresul zilei dar au nevoie si de provocari, sa schimbe ceva!" Este de evidentiat si faptul ca actorul Adrian Titieni a facut cunoscuta situatia in care se afla cinematografia romaneasca. "Suntem intr-o conditie atipica, avem productie dar nu avem piata de desfacere, nu avem cinematografe. Investim in filmul romanesc dar nu in sali de cinematografe! Toata povestea aceasta produce schimbari, toate sunt esentiale si cultura reflecta realitatea imediata, nedeformata. Avem tineri ce se revolta, cinematografia noastra face filme inteligente! Cred ca aceasta intalnire cu Caravana Filmului Romanesc, ce este la cea de-a VI-a editie la Onesti, va modifica mentalitati! Prezenti la proiectia filmelor cineva va fi tentat sa fie actor, regizor ori sa schimbe ceva in viata sa!", a subliniat actorul Adrian Titieni.

Roxana Busu, Project coordonator la Caravana Filmului Romanesc a mentionat ca "Onestiul este singurul oras din Romania unde incepem sa ne simtim ca acasa, la rude, la prieteni! Ne bucuram de aceasta stabilitate; proiectul nostru este o minune ca reuseste sa mearga mai departe, noi promovand filmul romanesc, valorile cinematografiei romanesti!" Ea a mai afirmat: "Suntem prezenti in peste 30 de orase diferite ale Romaniei, prin care an de an calatorim dar la Onesti am intalnit oameni deosebiti si am stabilit relatii foarte frumoase. Noi prezentam de la filme romanesti cu actori si regizori consacrati la filme noi. Si pe langa promovarea filmului romanesc dorim sa readucem si ideea de spectacol. Ne bucuram cand vedem tineri, ce nu mai pot iesi din universul ingust al tabletei, care se minuneaza sa priveasca un film pe ecran mare, panoramic. Am intalnit elevi de liceu ce spuneau ca nu au mai vazut film pe ecran mare un film pe ecran mare, carora astfel le-am oferit o bucurie dar si relaxare". Roxana Busu a mentionat si partenerii ce sprijina acest proiect la nivel national, Centrul National al Cinematografiei (CNC), Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN), Arhiva Nationala de Filme (ANF) si Administratia Fondului Cultural.

Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti si-a exprimat increderea ca "sa fie pe o perioada cat mai lunga aceasta saptamana in care Caravana Filmului Romanesc se afla in orasul nostru, pentru a ne bucura cu filme romanesti adevarate. Onestenii sunt oameni care stiu sa aprecieze frumosul!" Mentionam ca aceasta editie a Caravanei Filmului Romanesc de la Onesti a fost finantata de Ministerul Culturii prin Programul Centenar 100.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII