Cauta
O expozitie - surpriza11/10/2017


In astralele zile de septembrie ale acestei toamne Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onesti a gazduit o incantatoare expozitie de arta. Ea s-a numit "Flori de suflet" si a adunat lucrari realizate de dr. Teodor Sandu. Privind cu bucurie fiecare tablou din aceasta expozitie ai putea spune ca daca l-ar fi "ispitit" mai mult "muzele artei", locul doctorului Teodor Sandu (anestezist la Spitalul Municipal din Onesti), ar fi fost luat de … pictorul Teodor Sandu, care, prin culorile sale a reinviat colturi de natura si frumusetea eterna a tot ceea ce ne inconjoara! Despre cum "a fost plasmuita" aceasta expozitie la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" ne-a dat mai multe amanunte prof. Elena Ignat (fiica autorului lucrarilor expuse), care a mentionat:"Expozitia a fost una ... iesita din tipare ! In fapt a fost un cadou aniversar , un dar pentru cea de-a 65 -a aniversare a sa. Prin expunerea acestor lucrari din viata de artist ne-consacrat, autodidact - crochiuri si incercari, asa cum le numeste chiar el, cu modestia caracteristica, am vrut sa-i aratam, in mod public, aprecierea mea si a intregii familii dar si pentru a-i multumi pentru talentul si sensibilitatea pe care mi le-a daruit".

Este de mentionat faptul ca organizarea acestei expozitii a fost o surpriza totala pentru autorul lucrarilor, doctorul Teodor Sandu, ce a vazut lucrarile sale pentru prima oara inramate la sala de expozitii a bibliotecii onestene! "Aceste lucrari au fost realizate in perioada anilor 1986 - 1990 si au fost pastrate cu strasnicie, materialele de calitate achizitionate de la Fondul Plastic spunandu-si cuvantul in rezistenta lor! Tablourile au fost realizate in scurtele momente de ragaz, cand tatal meu efectua garzi la domiciliu (lucru care nu se mai practica!)", a mai mentionat prof. Elena Ignat.

Faptul ca expozitia "Flori de suflet" s-a constituit intr-un eveniment al vietii culturale onestene este certificat si de Lica Chitcan, presedintele Sucursalei Onesti a Uniunii Artistilor Plastici , care a declarat:"Am fost impresionat de felul cum au luat nastere aceste lucrari, atunci cand am aflat ca domnul Teodor Sandu, in momentele de garda la domiciliu, isi umplea timpul pictand! Poate ca si in aceste tablouri se regaseste emotia asteptarii, melancolia ploilor de afara si a anilor ce au trecut... Sunt convins ca si situatia sociala si politica a contribuit la crearea unor stari exprimate prin culoare. Cromatica este sensibila, cu nuanta de pastel la lucrarile in acuarela si destul de profunda la cele in ulei. Imi place curajul si atitudinea unui om fata de timpul sau relativ liber si arta picturii. Este o atitudine atat de frumoasa!". Artistul plastic Lica Chitcan a evidentiat "marele gest pe care Elena, fiica doctorului Teodor Sandu si sotia sa au inteles sa respecte truda acestui fauritor de tablouri si de asemeni, emotiile transmise in lucrarile cuprinse in expozitie, ele facand posibila si deschiderea acestei expozitii la biblioteca onesteana".
Despre numele acestei expozitii ne-am bucurat de ceea ce ne-a marturisit prof. Elena Ignat: "Am ales acest titlu pentru expozitie pentru ca, practic, picturile expuse sunt mici crampeie de suflet, un suflet sensibil si flamand de apreciere si iubire, sufocat de o lume prea rece si de o meserie foarte solicitanta, care i-a rapit toata stralucirea de care ar fi fost, poate, capabil. Mi-as dori sa pot exprima mai bine in cuvinte toata multumirea si recunostinta fata de cei care au facut posibila organizarea, tuturor oaspetilor prezenti si, in final, toata emotia pe care mi-a adus-o acest eveniment, si ce a insemnat pentru mine si pentru tatal meu, insa prea-plinul sufletului nu poate fi ingradit in simple litere, ci doar intr-un insufletitor mesaj MULTUMESC PENTRU TOT! Aceste cuvinte exprima totul!"

Marea bucurie de a se intalni cu "armonia unui suflet" prin lucrarile prezente in aceasta expozitie a fost exprimata si de prof. Georgeta Nechita Burculet (care a marturisit ca s-a regasit in lucrarile expuse!) Iar ca un fapt inedit al acestui vernisaj mentionam "declaratia cuceritoare" a artistului plastic Ioan Tripa, ce a fost intr-un moment al vietii sale… pacient doctorului Teodor Sandu. Marcand acest eveniment cultural Lica Chitcan a tinut sa sublinieze ca "prin aducerea unui aport semnificativ asupra culturii onestene felicit organizarea acestei expozitii iar portile Sucursalei Onesti a Uniunii Artistilor Plastici sunt deschise tuturor iubitorilor de culoare!"
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII