Cauta
‹‹O poveste frumoasa››, de Ziua Nationala a Greciei18/04/2018


Cu bucuria specifica unei mari sarbatori Comunitatea Elena din Onesti a celebrat, la 25 martie Ziua Nationala a Greciei. Pentru acest eveniment se cuvine a evidentia dragostea, pretuirea si respectul purtate de suflet de membrii comunitatii elene, ce stiu sa cinsteasca istoria Greciei, tara care este "o punte de legatura" intre Europa, Asia si Africa. Intalnirea de la Onesti a membrilor comunitatii elene "a fost strajuita" de steagul national al Greciei, care are un numar de noua dungi alb cu albastru- simbolul valurilor alb - albastre a apelor ce scalda tarmurile acestei tari. Familiile Denise si Nicos Iliopolos, Vali si Taki Tibukis, Mariana si Gheli Trandopulos, Gheli Colescas, Dana si Nicu Scurtu(Dzali), Olimpia, Luminita si Stefan Martin (fost consilier local al Onestiului) dar si familiile Didona si Gheorghe Dascalu, Ina si Nicu Pirvu, Rodica Domunti, Mariana Papahristos, Irini Minea(Vidovari), Caliopi Gurzanopulu si Micio Mircopulos s-au bucurat la Onesti de sarbatorirea Zilei Nationale a Greciei. Profesoara Cristina Chiriacopulu, presedinta Comunitatii Elene din municipiul de pe Trotus a fost "sufletul" acestei binecuvantate sarbatori, alaturi fiind parintele ortodox Ionel Pistea (insotit de sotia sa), Ansamblul Agoria (cu instructorul de dans grecesc Nicu Bulilete), cel care deschide "sirul" tinerilor dansatori, dandu-le acestora o mare incredere. Ineditul acestei sarbatori a fost dat de prezenta la Onesti a unui grup de elevi din Grecia , de la Zanneio Protypo Peiramatiko Gymnasio Pireu, o institutie scolara la care, conform modelului grecesc de educatie, sunt trase la sorti numele elevilor la intrarea in clasa a I a iar pe parcursul urmarii studiilor cadrele didactice asigura periodic lectii si pentru parinti! Elevii din Pireu au participat la actiunile cuprinse in cadrul Proiectului Erasmus+KA2 - "Europa: ti vedo e ti vivo", prin care Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti a avut oaspeti din Italia, Franta, Spania si Grecia. La aceasta intalnire a impresionat bucuria "regasirii in lume" a locuitorilor de etnie greaca, fiind legat un cald dialog. Acest moment a aratat "purul adevar" al unei cugetari semnate de regretatul scriitor Octavian Paler, care considera ca "seninatatea este pentru greci la fel ca pentru noi o nostalgie!"

Prof. Cristina Chiriacopulu, presedinta Comunitatii Elene din municipiul Onesti a prezentat momente din istoria Greciei, fiind evocat evenimentul de la 25 martie 1821 cand episcopul ortodox Germanos din Patras a arborat un steag grecesc pe Manastirea Agia Laura din Peloponez. Cum religia a fost "conectata" la identitatea nationala acest fapt a dus la izbucnirea unui nou razboi intre Grecia si Imperiul Otoman, in urma caruia "batrana Elada" si-a castigat independenta in anul 1829. Este de notat faptul ca timp de 400 de ani Imperiul Otoman a tinut sub asuprire Grecia si evidentiind sloganul strigat mereu de catre greci in timpul acestui razboi de independenta ("Elefteria I Thanatos" - "Libertate sau Moarte"), prof. Cristina Chiriacopulu a mentionat: "Sa ne aducem aminte de cei ce s-au jertfit pentru taramul grecilor, pe care il veneram atat de mult!"

Aplauzele au rasunat la unison si un prinos de recunostinta a fost indreptat la sarbatorirea Zilei nationale a Greciei, tara care a dat umanitatii "personalitati eterne" - Socrate, Platon, Aristotel, Homer, Alexandru cel Mare . Mai mult de atat, Grecia - care este o tara vie spiritual - "a adus divinitatea la scara umana", dupa cum nota marele scriitor Nikos Kazantzakis. Programul artistic prezentat de Ansamblul Agoria a avut darul de a aduce multa veselie si bunadispozitie prin dansurile "ce au insufletit cu suflet tanar" aceasta manifestare. Nu a mai fost … decat un pas pana membrii Comunitatii Elene din Onesti s-au prins in dans, instructorul de dans grecesc Nicu Bulilete fiind alaturi de Ansamblul Agoria! Cu dansurile acestea pline de pitoresc viata grecilor este si mai frumoasa iar intalnirea de celebrare a Zilei Nationale a Greciei (pentru care a fost pregatit si un tort!), a devenit "o poveste frumoasa"! Pentru ca, dupa cum scria Vasile Ghica, "frumusetea este un dar ‹‹de regula›› grecesc"!
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu