Cauta
O sarbatoare a Greciei, la Onesti30/11/2017


Este cu adevarat sublim sa vezi cum o comunitate isi cinsteste eroii de seama ai neamului sau si momentele istorice hotaratoare, care "au brazdat si vor brazda" cugetele generatiilor in lungul timpului! O astfel de maiestuoasa celebrare a avut loc la Onesti, unde Comunitatea Elena din Onesti s-a adunat intr-un cadru familial si a omagiat "Marele Nu"- "Ziua Demnitatii", 28 octombrie 1940 cand prim-ministrul grec Ioannis Metaxas a spus NU trecerii trupelor italiene pe teritoriul Greciei. Despre acest mare act de curaj, care sporeste si mai mult mandria grecilor pentru istoria acestei tari, scriitorul Dan Hasdean a scris: "Sa spui nu, refuzand o oferta sau o prietenie este destul de simplu. Sa spui NU unui ultimatum militar este un act de curaj. Cu atat mai mare cu cat celui caruia ii spui nu, este o forta militara net superioara. Italia, in cardasie cu Albania si in alianta cu cea mai mare forta militara europeana, Germania, la o ora de noapte cand era practic imposibil de a lua o hotarare democratica, prin mana ambasadorului italian la Atena, inmaneaza premierului grec ultimatumul de cateva ore de a permite intrarea trupelor italiene pe teritoriul grecesc. Ioannis Metaxas, prim-ministrul grec, are taria si curajul de a spune raspicat, «OXI», adica NU. Asta s-a intamplat la ora 4.00 in dimineata zilei de 28 octombrie 1940. La ora 5.30, ca urmare acestui refuz, armata italiana trecea frontiera albano-greaca atacand Grecia. Grecii au luptat draceste si i-au impins pe italieni inapoi dincolo de frontiera pana in mijlocul Albaniei. Cateva luni mai tarziu, pe 6 aprilie 1941, germanii, aliati cu bulgarii, le-au sarit in ajutor italienilor. Grecii, asemeni inaintasilor de la Termopile (chiar au avut o lupta de sacrificiu in acel loc memorabil, pentru a permite retragerea si evacuarea aliatilor), stiau ca vor pierde, dar au luptat nebuneste pana la ultimul om. Avand un singur aliat, britanicii, au fost invinsi dar nu umiliti… Grecii, un popor pasnic, «moale» la o prima vedere, au avut mereu conducatori de valoarea acelui mare NU. Si ca o ultima remarca: Pe 27 aprilie 1941, Atena, capitala Greciei, am fost ocupata de germani. Drapelul Greciei de pe Acropole trebuia coborat si predat germanilor. Soldatul Koukidis, garda de la drapel, s-a infasurat in panza steagului si s-a aruncat in gol de pe inaltimea zidurilor, refuzand predarea acestuia. Un alt mare «OXI» spus dusmanului si umilintei!"

Este de notat faptul ca si Ambasadorul Greciei in Romania, Vasilis Papadopoulos, a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile, in care se arata: "28 Octombrie, Ziua Nationala a Greciei, este o zi de mandrie si demnitate pentru grecii de pretutindeni, atat din Grecia - mama cat si din diaspora. In 1940, in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, tara noastra a opus o rezistenta viguroasa Puterilor Axei, fara sa ia in considerare pierderile si jertfele. Inca si dupa invazia armatelor naziste in Grecia si ocuparea tarii noastre de puterile straine, grecii au continuat lupta, organizand o intensa Rezistenta Nationala. Grecia a iesit din al II-lea Razboi Mondial ranita, cu importante pierderi umane si materiale, cu o economie distrusa de ocupatia straina si un popor care a trecut prin multe dureri si cu un popor trecut prin multe suferinte. Cu toate aceste pierderi si distrugeri importante, tara noastra nu si-a pierdut cea mai importanta trasatura: DEMNITATEA. Cu prilejul sarbatoririi acestei aniversari, ne amintim eroismul si demnitatea grecilor. Rememoram jertfele din timpul razboiului, pentru a aprecia totdeauna avantajele pacii. Grecia si Romania, doua tari cu relatii excelente la toate nivelurile, conlucreaza cu toata puterea lor pentru pace, buna vecinatate si prosperitate in Europa sud-estica, cat si in toata Uniunea Europeana".

La Onesti, gratie straduintei prof. Cristina Chiriacopulu, presedinta Comunitatii Elene din municipiu, care a pregatit aceasta frumoasa intalnire, evenimentul de importanta covarsitoare in istoria Greciei a fost marcat intr-un mod ce a bucurat pe cei prezenti. La slujba religioasa savarsita de catre preotul Ionel Pistea, de la Parohia "Sfantul Nicolae", acesta a adus respectul celor "in sufletul carora traieste Grecia", prin rostirea unei rugaciuni in limba vechii Elade. Daca membre ale Ansamblului Agoria (al Comunitatii Elene din Onesti), au prezentat un buchet de cantece si dansuri, daruite cu tot patosul muzicii grecesti, participantii la acest eveniment - familii ale acestei comunitati, s-au bucurat de "fiorul confesiunilor" despre tara ce o poarta mereu in suflet - Grecia! Au fost rememorate reverberatiile evenimentului ce a prilejuit aceasta intalnire dar si amintiri din calatoriile din Grecia, alaturi fiind ca o delectare si adevarate delicii prajiturile ce poarta marca inimitabila "Meme" (realizate la firma familiei Iliopolos), savuroasele placinte - in mai multe sortimente - facute cu multa dragoste de doamna Dinka Kristea Zaimi dar si "licorile mediteraniene" din arsita soarelui, daruite de familia Tibuchis. La aceasta intalnire au participat alaturi de membri comunitatii elene din Onesti si doua familii din Moinesti, ce fac parte din aceasta comunitate. Si daca bucuria si frumusetea acestor clipe a cuprins totul in jur si admiratia pentru aceasta comunitate este una deosebita, fiind sublim momentul in care reprezentantii ei au subliniat "fratia" desavarsita cu poporul roman, in mijlocul caruia si-au trait frumos clipele de viata! Si cu acest prilej s-a evidentiat deosebita activitate a Comunitatii Elene din Onesti, ce a fost rasplatita recent (la cea de-a XVII a editie a Festivalului Elenismului, care a avut loc intre 12-15 octombrie la Craiova), cu o diploma de onoare acordata de deputatul Dragos Gabriel Zisopol, presedintele Uniunii Elene din Romania.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu