Cauta
ONESTENII AU APA POTABILA 24 DE ORE DIN 24!09/06/2017

"O problema «istorica», cea a apei potabile, a fost rezolvata la Onesti! Prin delegarea serviciului public de apa si de canalizare catre RAJA Constanta, locuitorii municipiului au apa potabila 24 de ore din 24! Cred ca am facut un lucru bun prin aceasta si de acum urmeaza o noua etapa - a investitiilor in retelele de apa si de canalizare ale municipiului!" Cu aceste cuvinte a salutat primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc, delegarea Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare a municipiului Onesti catre RAJA Constanta, eveniment ce a avut loc in prezenta reprezentantilor firmei de la malul Marii Negre la sedinta Consiliului Local din ziua de 30 mai. Consilierii locali onesteni au aprobat cu acest prilej studiul de oportunitate, Contractul de delegare a gestiunii , lista bunurilor aferente si Regulamentul Serviciului de alimentare cu apa si canalizare. Dincolo de "euforia" acestui moment in care "s-a trecut" peste un mic impediment (un articol al Protocolului dintre Consiliul Local Onesti si RAJA Constanta mentioneaza ca "municipiul Onesti se obliga sa dea catre RAJA autorizatie de functionare", la care primarul Nicolae Gnatiuc a facut o "corectura", subliniind faptul ca "Unitatea Administrativ Teritoriala Onesti isi asuma obligatiile de mediu, conform contractului in vigoare", edilul - sef al Onestiului a mai mentionat un lucru:"RAJA Constanta se obliga ca sa indeplineasca toate obligatiile din scrisoarea de intentie precum si a documentatiei depuse la Primaria Onesti la 18 aprilie 2017"! La sedinta Consiliului Local Onesti a fost constituita Comisia de predare catre RAJA a intregului inventar, asa cum este el pe teren, acest lucru urmand a se finaliza in 90 de zile. Din aceasta comisie fac parte un numar de cinci specialisti de la compartimentele Monitorizare servicii publice, Cadastru, Buget - Contabilitate si Gospodaresc. Lucrurile "nu se anunta a fi usoare" pentru RAJA Constanta deoarece … a fost infiintata si o comisie pentru "inventarierea si monitorizarea lucrarilor efectuate de catre firma constanteana!

In cadrul sedintei Consiliului Local Onesti primarul acestui municipiu, Nicolae Gnatiuc a mai mentionat:" Am delegat fara voia noastra acest serviciu, la care am inregistrat pierderi de peste 20 de miliarde de lei vechi in ultimile luni. Ne-am dorit ca sa delegam acest serviciu catre Compania Regionala de Apa Bacau (CRAB). Nu a fost posibil acest lucru si acum ma bucur ca am reusit sa delegam Serviciul public de apa si de canalizare al Onestiului catre RAJA Constanta, auzind ca din 2018 CRAB va functiona pe pierderi! Ce asteptari am fi avut noi de la CRAB in aceasta situatie?" Primarul Onestiului a facut cunoscute si alte lucruri: "Pana la 31 decembrie 2018 nu va fi modificat pretul la apa, acesta urmand a evolua la nivelul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Constanta. Remedierea avariilor de pe traseul de la Barajul Valea Uzului - Onesti cade in sarcina Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB). Sper ca RAJA Constanta va avea puterea de a gestiona aceasta situatie si «sa nu mai fim persecutati» si sa nu avem apa la robinete!"

RAJA Constanta a intrat in Moldova, prin Onesti!

Mentionam ca RAJA Constanta este un operator cu capital suta la suta de stat, care isi desfasoara activitatea in opt judete ale tarii. "RAJA a intrat in Moldova prin Onesti si sper ca tot ce si-a asumat aceasta firma sa realizeze, astfel ca municipiul nostru sa devina o emblema a operarii cu succes a serviciului de apa si de canalizare", a mai mentionat primarul Nicolae Gnatiuc, multumind si consilierilor locali onesteni pentru votul lor unanim la implinirea acestui lucru. "RAJA nu a venit la Onesti sa piarda bani ci sa dezvolte strategiile pe care le au. Paentru ca aceasta este o activitate economica, nu e o activitate de binefacere! Imi doresc ca onestenii sa vada diferenta intre ceea ce a fost si ceea ce va fi! Nu putem face lucruri fara bani - nu s-a «patentat» acest fapt… Aproape pe nimeni nu i-a interesat ca in municipiul Onesti apa ne-a costat 7 miliarde de lei vechi in fiecare luna si intr-o astfel de situatie au fost luate aceste masuri", a mai mentionat primarul Onestiului, Nicolae Gnatiuc. Reprezentantii RAJA Constanta au declarat ca vor face un serviciu pe masura asteptarii onestenilor, atat prin continuitate cat si prin calitate.

La conferinta de presa care a avut loc la Centrul Zonal Onesti al RAJA Constanta directorul general al acestei mari firme, Felix Stroe a mentionat: "Este un moment istoric si pentru RAJA, care este o companie publica ce are capital integral de stat. Noi am venit in municipiul Onesti ca urmare a unei proceduri publice, la care s-au mai inscris firme din Iasi si din Bacau. Oferta noastra a fost cea mai atractiva si Consiliul Local Onesti ne-a ales cu unanimitate de voturi, ceea ce ne obliga foarte mult! Sigla noastra este «o picatura de apa» - izvorul vietii! Nu este normal ca in secolul XXI sa nu beneficiati de apa 24 de ore din 24. Daca vor mai exista sincope, acestea vor fi datorate de Compania Regionala de Apa Bacau, cu care noi am incheiat un contract". Felix Stroe a mai mentionat ca "a fost pregatita logistic desfasurarea activitatii, fiind angajati toti salariatii ce au lucrat in domeniul apei si canalizarii. Vom mai angaja cetateni din municipiul Onesti, extinzandu-ne in zona si va garantam ca ne vom respecta cuvantul suta la suta. Municipiul Onesti va fi contorizat integral, cu contoare ce pot fi citite la distanta!" Ce a mai declarat Felix Stroe, directorul general al RAJA la conferinta de presa?" Pierderea de 75 la suta a apei din Onesti nu este una tehnica, e vorba si de un furt! Onestenii vor plati pentru un sistem corect si dorim sa aducem nivelul pierderilor din municipiu la 30 la suta. Vom lua masuri ca sa reparam toate avariile, tot ce inseamna remedieri de carosabil fiind realizat cu sprijinul Primariei municipiului Onesti, a SC Domeniul Public si Privat". Referitor la faptul ca Onestiul sa aiba si o a doua sursa alternativa de apa directorul general al firmei constantene a mentionat: "Vom cere avizul Apelor Romane ca aceasta sursa alternativa sa fie tot din lacul de acumulare de unde se alimenteaza CRAB, noi dorind sa realizam montarea unei conducte de ceramica, de cea mai buna calitate, pana la Onesti! Pentru acest fapt dureaza mult licitatiile dar speram ca sa reusim in trei ani de zile! Vom face multe investitii din fonduri europene, pe care le vom cofinanta cu 20 la suta de catre RAJA! Vom reabilita reteaua de apa si canalizare de pe strazile Tineretului, Casinului, George Calinescu, Republicii. Apropo de proiecte viabile, RAJA este cea de-a 5 -a entitate din Romania in ceea ce priveste sumele financiare absorbite. Vom realiza si la Onesti lucruri deosebite in semn de respect pentru cetatenii in localitatea in care lucram, asa cum am facut un parc la Buftea si am contribuit la modernizarea Sectiei Oncologie, de la Spitalul Judetean Constanta. De la CRAB cumparam apa cu 2.30 metrul cub, care este unul foarte mare. Vom negocia cu aceasta firma si daca se va micsora pretul se va investi in municipiul Onesti - un alt element pentru care am venit aici!"
Onesti Expres

COMUNICAT RAJA CONSTANTA

INCEPAND CU DATA DE 01.06.2017 ONESTENII VOR PLATI MAI PUTIN PENTRU APA POTABILA


Prin HCL nr. 77 din data de 30.05.2017 s-a hotarat delegarea gestiunii serviciului public de apa si canalizare din Municipiul Onesti catre S.C. RAJA S.A., incepand cu data de 01.06.2017.

S.C. RAJA S.A. Constanta este cel mai mare operator regional din Romania in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila si al epurarii apelor uzate, care deserveste abonatii din 152 de localitati, de pe raza a 8 judete: Constanta, Calarasi, Dambovita, Ialomita, Brasov, Prahova, Ilfov si Bacau.In toata aria de operare, S.C. RAJA S.A. percepe tarife unice pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apasi canalizare, preturile practicate fiind urmatoarele: 1 mc apa - 4,46 lei cu TVA inclus; 1 mc canal - 4,32 lei cu TVA inclus. Pretul total perceput pentru prestarea serviciilor de apasi canalizare este de 8,78 lei cu TVA inclus. Avand in vedere pretul platit de onesteni ( 9,87 lei - apa potabila, canalizare si apa meteo), dar si faptul ca RAJA Constanta nu incaseaza tariful pentru apele pluviale de la abonati, rezulta ca onestenii vor plati incepand cu data de 1 iunie 2017, cu 1.09 lei / mc mai putin pentru prestarea serviciilor de apa si canalizare. Mai mult, acest tarif nu va fi modificat pana la data de 31.12.2018. Pretul unic practicat de compania noastra de 8,78 lei este perceput din luna decembrie 2013, aceasta nemodificare de tarif de aproape 4 ani aratand inca o data seriozitatea companiei in relatia cu abonatii, seriozitatea si interesul companiei fata de abonati.

Tot pentru onesteni, pe langa reducerea de tarif, S.C. RAJA S.A. va relua incepand din noapteA 31 mai spre 01 iunie, furnizarea apei in regim non-stop dupa mai bine de 17 ani in care acest serviciu a fost furnizat in municipiu cu intermitente, in unele perioade furnizarea apei facandu-se chiar si in regim de doar 6 ore pe zi.

Ca si in alte localitati, compania noastra se implica si din punct de vedere social in viata comunitatii. Pentru Onesti, S.C. RAJA S.A. va asigura gratuit serviciile de alimentare cu apa si canalizare tuturor unitatilor de invatamant (gradinite, scoli, licee) precum si apa consumata de bisericile de la nivelul municipiului, indiferent de cultul religios. Totodata, S.C. RAJA S.A. - Operator licentiat ANRSC Clasa I va realiza investitiile prevazute in programul de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in perioada 2017-2020, lucrari ce vor asigura conformarea la directivele Uniunii Europene privind protectia mediului si calitatea serviciilor.

Investitiile necesare pentru municipiul Onesti sunt extinderea/ reabilitarea retelei de canalizare pe o lungime de aproximativ 37 km si extinderea/ reabilitarea retelei de alimentare cu apa pe o lungime de aproximativ 110 km. De asemenea, va fi reabilitata statia de apa potabila de la Cuciur si se va construi o noua statie de epurare ape uzate si o noua microstatie de epurare in cartierul Slobozia.

Totodata, se vor reabilita rezervoarele de inmagazinare ale apei potabile si se vor instala 31 sisteme locale de reducere a presiunii la nivelul retelei stradale, impiedicandu-se astfel producerea de avarii atat pe sistemele administrate de companie, cat si pe retelele interioare de alimentare cu apa ale abonatilor. Toate aceste investitii ce vor fi realizate prin Programul Operational Infrastructura Mare cu o valoare totala de 44 milioane de Euro si cu o cofinantare S.C. RAJA S.A. din fonduri proprii de aproximativ 20%.

Avand in vedere investitiile preconizate, delegarea gestiunii serviciului public de apa si canalizare din Municipiul Onesti catre S.C. RAJA S.A. Constanta va conduce la asigurarea unor servicii eficiente pentru utilizatori si implicit la imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor din aceasta zona.
Asigurarea unei ape potabile de calitate si imbunatatirea sistemului de distributie conduc la protejarea sanatatii umane, iar tratarea apelor menajereintr-un mod eficient previne poluarea solului si a apelor freatice, conducand de asemenea la un grad mai ridicat de conformare cu cerintele Uniunii Europene.


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII