Cauta
„Onestenii isi cauta locuri de munca la Tg. Ocna”13/01/2014

Stefan Silochi, primarul unui oras care a ajuns refugiu si pentru onesteni
Interviu cu Stefan Silochi, primarul orasului Tg. Ocna

La inceput de 2014, domnule primar Silochi, as dori sa deschidem interviul cu modificarile importante de anul trecut, din decembrie, cand orasul Targu Ocna a obtinut statutul de statiune balneoclimaterica.
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Da. Asa este. Prin Hotararea de Guvern din 12 decembrie, Targu Ocna a devenit statiune balneoclimaterica. Targu Ocna era din 2002 statiune turistica de interes national. Acum, obtinandu-se acest statut, avem posibilitatea sa dezvoltam aceste tratamente. Ma refer la bolile aparatului locomotor. Pentru izvoarele din parc am reusit sa obtinem si autorizatia de exploatare, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Am facut si analize la izvoare, la Institutul de Balneologie. De asemenea, au inceput masuratorile pentru autorizarea ca sanatoriu a punctului turistic din Salina, pentru ca initial a fost sanatoriu, apoi transformat in punct turistic. Alaturi de conducerea actuala a Salinei am reusit sa demaram toate actiunile pentru a-l transforma in sanatoriu. Avand in vedere si clima din zona, serviciile medicale cu care venim in intampinarea pacientilor vizeaza tratarea bolilor aparatului locomotor, a astmului bronsic, a bolilor cardiace. De cand sunt primar am intalnit 5 persoane care au implinit 100 ani. Ii invitam in Targu Ocna pe toti cei care vor sa traiasca mult si, zicem noi, bine.

Care ar trebui sa fie impactul asupra economiei si bugetului orasului? Putem vorbi despre o crestere a numarului de pacienti, care sa se reflecte asupra afacerilor locale?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Judetul Bacau are doua statiuni de interes national: Slanic Moldova si Targu Ocna. Anul trecut au fost zile in care am avut si 1 000 pacienti si turisti la strandul cu apa sarata de la Salina, iar la strandul cu apa calda din Parcul Magura am avut in jur de 800. Intentionam sa dezvoltam in parc baza de tratament existenta, construita prin fonduri PHARE. Cu sprijinul Consiliului Judetean vom amenaja acolo si un lac cu apa sarata, care s-a format prin surpare, in urma exploatarii sarii. Am comandat un studiu la Institutul de Cercetari Miniere din Cluj care va stabili ce trebuie sa facem pentru a moderniza baza de tratament.

Se poate dezvolta orasul dumneavoastra in mod independent de Onesti, aflat la doar 15 km?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Pana in 1990, toata Valea Trotusului lucra la Onesti. Platforma industriala a Onestiului este in scadere. Pentru ca nu mai exista industrie, oamenii isi cauta locuri de munca prin alte parti. Ceea ce ma surprinde e ca in ultimul timp vin cetateni din Onesti sa-si caute locuri de munca la Targu Ocna.

Si isi gasesc?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Pe cat se poate. Cate pot fi disponibile la ora actuala. Chiar si in Primarie avem cativa salariati din Onesti. Ramane un oras important in zona si cred ca trebuie sa gasim proiecte comune pentru dezvoltarea zonei. Ma refer si la utilitati, avem aceeasi sursa de apa. Nu putem ignora dispunerea geografica, orasele sunt parcurse de Trotus.

Ati depistat eventualele proiecte comune cu Onestiul?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Cred ca da. Valea Trotusului trebuie sa devina o microregiune, care sa dezvolte proiecte comune, respectand, totodata, principiile europene, respectiv principiul geografic. Valea Trotusului poate promova un proiect amplu pentru regiune, avand in vedere faptul ca Trotusul traverseaza 4 judete, incluzand aici si afluentii Oituz, Tazlau, si 3 regiuni de dezvoltare. Astfel, avem Bacau, Neamt, Vrancea, Harghita. Sunt proiecte apreciate de Uniunea Europeana si care pot fi finantate. Trebuie sa dezvoltam mici puncte de prelucrare a resurselor din zona. Vorbesc despre petrol, sare, lemn, piatra Slanicului si sa nu uitam de potentialul zootehnic. Suntem o zona defavorizata si avem zeci de tineri care au accesat fonduri pe Masura 141. Avem tineri care au investit in zootehnie, in apicultura. Chiar presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine, Daniel Miron, este din zona noastra. Pornim de la valorificarea resurselor, nu de la alte principii. Si vedeti ca Onestiul a fost creat cumva artificial. Nu s-a tinut cont de materiile prime pe care le are sau de care nu dispune. Noi ne bazam pe ceea ce avem.
Tg. Ocna va deveni santier dupa desemnarea castigatorului la licitatia pe canalizare
Ce proiecte ati dori sa depuneti in 2014, odata cu debutul noului exercitiu bugetar 2014 - 2020?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Deocamdata nu cunoastem ghidurile de finantare, pentru ca ghidurile solicitantului nu au fost emise, dar stiu ca va fi finantata crearea locurilor de munca si ne bazam pe acest lucru, pentru ca avem resurse care trebuie valorificate superior. Trebuie sa aducem plusvaloare. Extragerea pietrei nu e organizata, oamenii din Slanic Moldova si Targu Ocna scot piatra singuri. Sunt pericole de accidente, trebuie organizata aceasta activitate. Trebuie valorificate superior produsele obtinute din cresterea animalelor. Astea-s doar cateva exemple.

Ce procentaj din populatia orasului are un loc de munca?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: As putea spune ca somajul e undeva la 6-7% ...

... dar somajul nu prezinta adevarata situatie de pe piata muncii. Nu se poate spune ca in Targu Ocna aveti doar 6-7% din populatie fara loc de munca, pentru ca procentajul celor fara job si care nu se mai regasesc in statisticile institutiilor statului e cateva ori mai mare.
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Da, sunt si in aceasta situatie, dar sunt si multi care ii ajuta. Avem si la ajutorul social 150 dosare, insa avand in vedere potentialul zonei putem spune ca se descurca o mare parte dintre ei. Pot sa va spun ca avem in jur de 5 000 cetateni activi, 2 230 gospodarii si 2 270 apartamente.

Am putea spune ca Targu Ocna este un mix de urban si rural, in egala masura.
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Asa-i. Din pacate, este ceva mai greu pentru cei care stau la bloc, dar si ei provin din cartiere unde au cate o bucata de pamant.

In ce stadiu se afla Targu Ocna din perspectiva accesului populatiei la infrastructura rutiera asfaltata sau de utilitati?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Avem 52 km de drumuri in oras, din care 25 km nu sunt asfaltati. Avem un proiect foarte important pentru oras, finantat prin Master Planul pe apa si canalizare al Consiliului Judetean. Orasul este prevazut cu 24 km de canalizare. A avut loc licitatia, nu s-a stabilit constructorul, dar cred ca pana-n primavara vom afla si vor incepe si lucrarile. La acest proiect venim si noi cu o completare, pentru a acoperi cheltuielile pe unele portiuni care nu au fost prinse in proiect. Vom sti valoarea contributiei noastre de indata ce aflam si constructorul, pentru ca am vrea sa facem tot cu el lucrarile.
La ora actuala, tot orasul are apa potabila. Pacuri e ultimul cartier alimentat cu apa, in aceasta vara. Aveau o sursa de apa proprie, dar acum i-am conectat la sursa principala de la Valea Uzului. Dupa ce finalizam canalizarea, incercam sa depunem un proiect pentru asfaltarea strazilor.

Reabilitarea termica e o preocupare la nivel national. Normele U.E. impun anumite criterii privind politica cresterii eficientei energetice a blocurilor de locuinte. Ati luat masuri in acest sens?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Noi am demarat pasii necesari pentru reabilitarea termica a blocurilor, o parte dintre ele, acolo unde au fost asociatii de proprietari, pentru ca aceasta este prima conditie. Suntem in faza in care obtinem finantarea de la C.E.C.. Am mers pe varianta obtinerii unui credit pe 5 ani, cu dobanda subventionata de stat. Lucrarile sunt verificate si aprobate de catre asociatiile de proprietari. In acest proiect am inclus 7 blocuri, cu doua asociatii.

Care este contributia beneficiarilor?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: 30% din valoarea totala a costurilor revine Primariei Targu Ocna, consultanta si planificarea, si 70% asociatiile. Avem documentatia depusa la C.E.C. si urmeaza sa fie analizata.
Patrimoniul cultural, un alt atu al orasului
Ce lucrari presupune reabilitarea termica?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: In afara de anvelopare, se fac si alte lucrari. Se repara acoperisul in totalitate, se fac lucrari la instalatiile interioare. Sunt situatii in care anumite apartamente au fost anvelopate doar partial, unii au facut-o cu polistiren de 5 cm si atunci proiectul separa pe fiecare apartament costurile. Cine are geam termopan, nu mai plateste. Cine a pus de 5 cm, plateste diferenta pana la 10 cm, iar cel care si-a anvelopat va plati doar vopseaua. Au avut loc licitatiile, se cunosc si constructorii.

Sub ce forma si cat trebuie sa plateasca beneficiarul?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Ei platesc in rate. Sunt blocuri unde rata lunara ajunge peste 100 lei si altele unde ajunge sub 100 lei. Pentru a beneficia de reabilitarea termica, conditia esentiala este sa se organizeze in asociatii de proprietari, de preferat de bloc sau de scara.

Pe ce buget mizeaza Tagu Ocna in 2014?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Avem un buget de functionare pe care-l asiguram din colectarea impozitelor si taxelor locale si se ridica la 4 milioane de lei. Cred ca asa este si corect. Asiguram suta la suta din bugetul de functionare. De aceea am si marit taxele si impozitele cu rata inflatiei. La investitii trebuie sa gasim alte surse si aici vom incerca o colaborare cu Consiliul Judetean. Tot timpul am fost ajutati de presedintele Benea. Lucram acum la Strategia de Dezvoltare 2014 - 2020. O parte importanta din fondurile orasului provin din impozitul pe profit, tot aproape de 4 milioane de lei. Dar cel mai important proiect pe 2014 este canalizarea, investitia Consiliului Judetean.

Cu ce ganduri porniti in 2014?
Stefan Silochi, primarul orasului Targu Ocna: Cred ca un proiect important pe 2014 e amenajarea centrului orasului. Vrem sa avem un centru frumos. Centrul vechi a fost demolat inainte de 1989 si nu a mai putut fi construit. Amenajam trotuarele, strada si folosim piatra cubica. A fost greu sa gasim si meseriasii care inca mai stiau sa lucreze cu piatra cubica. Valoarea investitiei depaseste 1 milion de lei, din bugetul local.
Ovidiu Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII