Cauta
Pace, pace, intre doua dobi... subtile inteligente neintelese24/07/2014

Nicolae Gnatiuc si Stefan Martin
ASA PIESA, ASA ACTORI!

Circul din Consiliul Local Onesti continua. Vociferari, flecareli si jigniri intre alesii locali pe mize mici. De la inaltul functiilor de presedinti de partide, Nicolae Gnatiuc (PSD) si Stefan Martin (PDL) se acuza reciproc, mai mult sau mai putin voalat. Nicolae Gnatiuc: „Pe dumneavoastra nu stiu cine o sa va lamureasca, oricum nu mi-am propus, ca nu sunteti targetul meu in niciun domeniu si nici exemplu. Logica dumneavoastra… v-o intelegeti.” Stefan Martin: „Domnule viceprimar, dumneavoastra cred ca aveti o parere gresita despre mine. Sa stiti ca eu am facut scoala, n-am facut altceva.” Nicolae Gnatiuc: „Nu stiu. Nu am fost colegi de facultate. Am inteles. Nu trebuie sa-mi explicati foarte mult. Spre deosebire de altii, poate inteleg putin mai repede.“ Vedeti in continuare de ce se cearta, in numele dumneavoastra, cei doi presedinti de filiale, care sunt argumentele lor si cum au ajuns sa-i exaspereze pe colegii consilieri, chiar si pe cei care nu scot o vorba cu lunile.

3 iulie, sedinta de Consiliu Local. Evident, alesi locali prezenti la intalnire, directori de departamente, Onesti Expres, cameramani. Sedinta urma sa fie transmisa live sau inregistrata in vederea difuzarii ei. Forfota obisnuita de dinaintea sedintei, politeturile obligatorii si zambetele false din coltul gurii aruncate unii altora nu anuntau discursurile furibunde, contradictorii dintre viceprimarul Nicolae Gnatiuc, presedinte al PSD, si consilierul local Stefan Martin, presedintele PDL.

Primul episod: Grija celor doi pentru bunastarea onesteanului a rabufnit in momentul in care Stefan Martin si-a exprimat nemultumirea cu privire la rolul unor semne rutiere. „Anul trecut, in octombrie, cineva a avut o idee buna, de a monta pe bulevardele principale niste indicatoare de oprire interzisa cu intervale orare. O idee foarte buna, dar care nu a avut finalizare. N-am inteles daca acele indicatoare au fost montate pentru a da cuiva de lucru sau chiar s-a dorit sa se faca ceva, pentru ca ulterior montarii acestor indicatoare nu s-a mai intamplat nimic. Ori se dau jos ori continua proiectul asa cum a fost gandit. Faceti, dom'le, 5.000 - 10.000 de fluturasi pe care sa-i puneti in geamul fiecarei masini in seara in care parcarea este interzisa, saptamana urmatoare mai puneti un fluturas, pana cand lumea se obisnuieste. Dupa doua luni, daca lumea nu respecta indicatorul, adunati bani la buget,” il incurajeaza Martin pe vicele Gnatiuc, care, pentru a pastra aparentele, ii da dreptate lui Martin, cu o jumatate de gura: „Pentru a doua oara, astazi, trebuie sa-i dau dreptate domnului Martin, in sensul ca intr-adevar s-au montat acele indicatoare. Dar tin sa precizez pentru ce am facut acest lucru: pentru a matura mecanizat cele doua bulevarde, astfel incat pe oamenii de la salubritate, care ar fi prestat aceasta activitate, sa-i delegam spre alte activitati, pentru a putea deszapezi tot mecanizat. Intr-adevar, un proiect care nu a fost finalizat din mai multe motive. Proiectul merge, functioneaza, dar pana in acest moment nu am reusit sa achizitionam o autospeciala, o cisterna pentru a putea uda si o maturatoare mecanizata, pentru a obtine costuri ceva mai rezonabile. Am considerat ca pana facem achizitia sa pastram indicatoarele, pentru a nu-i deruta pe oameni. Sa nu spuna lumea ca suntem ca la balamuc,” se scuza viceprimarul, neraspunzand la insinuarea lui Martin („N-am inteles daca acele indicatoare au fost montate pentru a da cuiva de lucru”).

Dialogul absurd continua, cei doi vorbind unul altuia, dar pentru sine si, eventual, pentru colegii de partid:

Martin: „Dar nu are nici o legatura una cu alta. A disciplina soferii sa respecte indicatorul este un lucru, faptul ca avem sau nu avem masina de maturat este un alt aspect.”
Gnatiuc: „Am vorbit cu colegii de la achizitii si utilajele vor fi cumparate curand. Acele semne sunt binevenite. Daca ne apucam acum sa le dam jos...”
Martin: „Nu le dati jos. Continuati procedura, dar asa cum se face.”
Gnatiuc: „V-am spus ce am avut in vedere astfel incat sa nu inchiriem utilaje peste masura.”
Martin: „Ma vad nevoit sa va spun ca imi raspundeti la alta intrebare. Am spus ca le-ati montat, sunt foarte bune, continuati procedura cu fluturasi. Trebuie sa stie oamenii ca miercuri nu au voie sa parcheze pe stanga, joi pe dreapta.”
Gnatiuc: „Daca ii disciplinam si nu facem nimic... intervenim peste 3 luni. Noi continuam procedurile, dar nu sunt finalizate.”
Martin: „Pai atunci nu inteleg de ce le-ati mai pus.”
Gnatiuc: „Pai le-am pus de anul trecut si ne-au fost de folos la deszapezire.”
Martin: „Domnule viceprimar, nu ne spuneti treaba asta, ca v-au fost de folos.”
Gnatiuc: „Asta a fost logica. Cred ca am explicat destul de clar...”
Martin (plictisit): „Hai sa trecem la altele.”

Important de subliniat este faptul ca asupra acestui proiect de pe ordinea de zi au zabovit mai mult decat la proiecte care vizeaza imbunatatirea nivelului de trai al onestenilor, mai multe cuvinte grele au fost rostite, in timp ce priviri scrutatoare taiau sala. Pana si regulamentul de organizare si functionare a sistemului de parcare cu plata a inflamat mai mult spiritele in Consiliul Local. Cat priveste aprobarea contributiei Primariei Onesti pentru organizarea Raliului Moldovei, tensiunea a atins cote alarmante. Lupte intre oameni pe functii mari pentru mize mici.

Episodul al doilea: Din nou, Martin solicita o lamurire cu privire la cheltuielile SC Domeniul Public si Privat. Observati constanta disputelor celor doi: DPP. Unii ar spune ca societatea Consiliului Local este scoala de recalificare a PSD. Iata, in continuare, cum demersul Guvernului de majorare a salariului minim pe economie, de la 850 lei la 900 de lei, a bagat zazanie intre alesii locali.

„Eu as vrea sa ma lamuresc daca astia sunt banii. Aici nu sunt doar banii de salarii. Este si un tarif de lei pe ora si o cantitate programata de ore. Eeeee ... Stiti cum este? Mergem asa tavalug si la anu' venim si aprobam 3,02%…,” dezvaluie Martin, facand referire la procentajul de 3,1% din profitul DPP aprobat administratorului Ioan Paris.

Intervine presedintele de sedinta, avocatul Vasile Buzdugan: „Domnu' Martin, va lamureste initiatorul.”
Martin raspunde in zeflemea: „N-are cum.” Gnatiuc, evident derutat de reactia lui Martin, raspunde in aceeasi nota: „Pe dumneavoastra nu stiu cine o sa va lamureasca, oricum nu mi-am propus, ca nu sunteti targetul meu in nici un domeniu si nici exemplu. Lucrurile stau mult mai simplu decat le-ati expus dumneavoastra. Logica dumneavoastra… v-o intelegeti. Poate v-o inteleg si altii. Este un lucru foarte simplu. Foarte curand, daca erati atent la expunerea de motive, de la 1 iulie, salariul minim pe economie a crescut de la 850 la 900 lei, prin grija Guvernului. Sunt cativa oameni ai DPP care sunt incadrati cu salariul minim pe economie. Legea ne obliga sa majoram salariul minim la 900 lei. Nu sunt cresteri salariale pentru alti angajati, doar pentru cei cu salariul minim. Aferent cresterii salariale, pe sectii de lucru, creste si ora manopera, pe baza careia se fac situatiile de lucrari si se factureaza catre Primarie. Daca tot n-o intelegeti, o sa incerc sa va mai explic.”
Martin se simte ofensat: Domnule viceprimar, dumneavoastra cred ca aveti o parere gresita despre mine. Sa stiti ca eu am facut scoala, n-am facut altceva.”
Gnatiuc: „Nu stiu. Nu am fost colegi de facultate.”
Martin: „Vreau sa va spun ca nu la asta am facut referire. Eu am intrebat, pe buna dreptate, daca atat ne costa toate celelalte. N-am zis ca-i mult, ca-i putin. Nu ating salariul orar, pentru ca acolo niciodata nu discutam la ora. Discutam la numarul de ore, ca de acolo se aduna.”
Gnatiuc: „Am inteles. Este perfect si nu trebuie sa-mi explicati foarte mult, ca, spre deosebire de altii, poate inteleg putin mai repede. Tot dumneavoastra si cu mine am votat o organigrama, la DPP, la Primarie...
Martin: „Acum ajungem la organigrama?! Nu asta am vrut sa spun.”
Gnatiuc: „Daca imi dati voie sa-mi termin ideea, sper ca inteleg macar altii.” (si explica sau, mai degraba, repeta).

Presedintele de sedinta, crezand ca toti consilierii au inteles sau macar se prefac ca au inteles, incearca sa inchida subiectul: „Va multumim tuturor, domnilor!” Dar, surpriza!!, este intrerupt de un Martin ranit in orgoliul de ales al poporului onestean, care solicita un drept la replica: „Ma lasati sa vorbesc si eu acum, ca ...”

Intervine si Tofan, parca plictisit de incrancenarea fara dinti si fara miza, „da' s-a vorbit, domnu' ... Hai ca s-a vorbit.” Martin nici gand sa renunte la vorba, facand-o pe nelamuritul pana la exasperarea colegilor de consiliu, dar nici inapoi nu mai putea da. Daca ceda, cum ca ar fi inteles, ceilalti consilieri ar fi crezut ca vicele l-a pus la punct pe Martin. Asa ca seful PDL insista, sa para ca nu intelege care-i treaba cu majorarea salariului minim: „Eu am intrebat daca astea sunt sumele pe care le cheltuim si am ajuns sa mi se explice ca nu incalcam protectia muncii.”

Vasile Buzdugan: „Bine. Atunci dati vot negativ, daca nu intelegeti.”
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Anonymous
#1 : 02/09/2014, 10:00
Aoleu!! Cum ?? Doua dobi... sunt presedintii partidelor PDL si PSD ? Se pare ca nonvaloarea s-a urcat in frunte ca pdu...!


IMAGINEA SAPTAMANII