In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane patriotismul este prezentat ca “un sentiment de dragoste si devotament fata de patrie si de popor, statornicit in decursul istoriei”. El dovedeste si iubirea de patrie, sentimentul de mandrie ca ceva frumos s-a petrecut in tara. Insusi cel mai mare poet al neamului romanesc, Mihai Eminescu (pe care il omagiem in aceste zile la trecerea a 166 ani de la nasterea sa), scria ca “patriotismul nu e iubirea tarinei, ci iubirea trecutului. Fara cultul trecutului nu este iubire de tara!”
Animati de aceste inaltatoare trairi elevii Colegiului National “Dimitrie Cantemir” au desfasurat mai multe activitati care au fost cuprinse in Proiectul educational “Marea Unire din 1918: visul de secole al romanilor”. In cadrul acestui proiect, care a fost aprobat de prof. dr. Emilia Boghiu (director al Colegiului National “Dimitrie Cantemir” si de prof. Dana Sticlaru (consilier educativ), in perioada 28 noiembrie – 9 decembrie 2016, au avut loc mai multe actiuni: s-au realizat proiecte individuale (pliante, afise) cu tema “Marea Unire din 1918 – visul de secole al romanilor”, au fost confectionate cocarde tricolore (de catre elevii claselor a VI-a si a XI-a A.
Aceste cocarde au fost impartite tuturor elevilor si profesorilor din cadrul Colegiului National “Dimitrie Cantemir” cu o zi inainte de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, la 1 Decembrie. Este de evidentiat faptul ca la aceasta mare sarbatoare elevii “cantemireni” au depus o coroana de flori la Monumentul “Regina Maria” din Onesti (profesori coordonatori Aliana Ifrim, director adjunct si Dana Sticlaru (consilier educativ). Desfasurarea unei dezbateri privind ideea de patriotism si mandria de a fi roman (la care au participat elevii din clasa a VII a de gimnaziu) si organizarea unei expozitii in cadrul Colegiul National „Dimitrie Cantemir” din Onesti cu proiectele realizate de elevii acestei institutii de invatamant unitatii de invatamant , au fost alte doua activitati cuprinse in acest proiect educativ. Mentionam ca la dezbaterea care a fost organizata a fost prezent Constantin Rusanovschi, presedintele Filialei “Pantelimon Halipa” Onesti a Asociatiei Culturale “Pro Basarabia si Bucovina”, care le-a vorbit elevilor despre istoria Basarabiei. “Am vorbit acestor elevi de anul 1812, cand Basarabia «a fost furata» de Imperiul Tarist dar si de 1859, cand a avut loc Unirea Principatelor Romane si de 1918, cand a fost infaptuita Unirea cea Mare! Am ramas surprins de faptul ca elevii mi-au adresat intrebari, fiind interesati de istoria poporului nostru”, a declarat Constantin Rusanovschi despre activitatea organizata la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” din Onesti.
Echipa de implementare a proiectului a fost formata din profesorii coordonatori Emilia Boghiu (director), Aliana Ifrim (director-adjunct), Dana Sticlaru (consilier educativ), Camelia-Iosefina Rafaila si Bogdan-Florin Romandas, carora li s-au alaturat elevii elevii claselor a VI-a (33), a XI-a A (31). Grupul tinta al acestui proiect educativ, ce a urmarit dezvoltarea sentimentului de patriotism si implicarea in sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, au fost elevii Colegiului National „Dimitrie Cantemir” din Onesti, 123 dintre ei invatand in clasele V-VIII iar 803 in clasele IX-XII.
Ion Moraru