Cauta
„Pregatim un plan integrat pentru zona de centru-sud a orasului”19/06/2014

Viorel Ilie
Interviu cu Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti


Domnule primar Viorel Ilie, in ultima perioada, Moinestiul a finalizat o serie de proiecte extrem de importante. Am vizitat de curand Parcul Bai si Parcul Municipal Osoiu, cel din urma oferind o priveliste superba asupra orasului si asupra Vaii Tazlaului. Ati anuntat incheierea unui proiect de modernizare a infrastructurii rutiere. Totodata, in domeniul medical, Moinestiul a derulat proiecte vitale pentru cresterea calitatii si eficientizarii serviciilor oferite. Putem spune ca obiectivele de investitii ale Primariei Moinesti sunt finalizate la inceputul unui nou exercitiu bugetar financiar european, respectiv 2014-2020.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Intr-adevar. Am reusit sa finalizam numeroase proiecte. Mai avem unul singur de terminat, cel cu Centrul Social. Termenul final este peste 4 luni.

Care sunt obiectivele de interes pentru Moinesti in urmatoare programare?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Ca sa fiu pragmatic si aplicat, ar trebui sa avem pregatit un alt Plan Integrat de Dezvoltare Urbana, asa cum am avut PIDU 2007 - 2013, cu cele patru proiecte majore si completate de alte proiecte colaterale. Aici ma refer la cele mentionate de dumneavoastra cu parcurile si cele de la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti. Deci un nou Plan Integrat de Dezvoltare Urbana pe perioada 2014 - 2020, pe care as vrea sa-l mut in zona de centru - sud a orasului. Acesta va cuprinde obiective importante din toate sferele comunitatii moinestene. Ma refer la infrastructura, la iluminatul public, la infrastructura scolara, unde mai avem restante, la crearea si amenajarea spatiilor verzi dintre blocuri si a parcarilor. Aici avem deja un proiect generos inceput din fonduri proprii si vrem sa-l extindem si pe fonduri europene. Cu siguranta, vom dezvolta proiecte pe social, cat si altele care vor completa acest Plan Integrat.

In urmatoarea perioada vor fi disponibile mai multe surse de finantare in vederea atragerii fondurilor europene. Finantarea cu bani europeni a proiectelor de reabilitare termica a blocurilor a devenit posibila in 2014 - 2020 si pentru Moinesti, pentru ca pana acum doar municipiile resedinta de judet erau eligibile.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Intr-adevar. Si este un proiect asteptat si vizibil in municipiul Bacau. Eu spun ca este foarte important un astfel de proiect. Noi suntem pregatiti cu studiile de fezabilitate in cazul mai multor proiecte, dar pe care trebuie sa le mai actualizam. Speram sa accesam fonduri pentru derularea unui proiect important, chiar major, pentru municipalitate, acela prin care sa obtinem statutul de statiune. In acest sens, am doua vesti foarte importante, recente. La sfarsitul lunii mai am obtinut licenta de explorare pentru apele minerale din Parcul Bai, dupa indelungi schimburi de documente cu cei de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Din acest moment Moinestiul este administratorul izvoarelor din Parcul Bai si, dupa ce vom incheia partea de explorare, vom avea dreptul de a obtine si exploatarea apelor.

Care este cea de-a doua veste importanta?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Este legata tot de acest proiect mai mare, cu valorificarea apelor. Pe 21 mai am primit de la Curtea de Apel Bacau sentinta favorabila in dosarul de restituire a bazei de tratament si hotelului. E un lucru important, asteptat de moinesteni. Sper ca prin aceasta hotarare sa reusim sa intabulam proprietatea si sa facem demersuri pentru a realiza ceea ce s-a dorit acolo. Cu siguranta, acolo vom pastra specificul obiectivului de baza de tratament, calibrata pe nevoia actuala de tratament a zonei noastre.

Mai precis, care sunt planurile municipalitatii cu privire la acest obiectiv?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
In principal, asa cum am spus, vom mentine acea destinatie de baza de tratament, centru de recuperare medicala. Sunt idei pe care le analizam. Vom face studiile de prefezabilitate, de fezabilitate, in sensul asta. Trebuie sa facem o expertiza tehnica a constructiilor, sa vedem ce interventii trebuie sa suporte. Constructiile sunt multe si generoase. Sunt vreo 7 corpuri de cladire. Unul dintre corpuri mi-as dori sa-l finalizez in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) ca un bloc de locuinte pentru specialisti cu studii superioare: medici, terapeuti, profesori.
Cate apartamente vor fi puse la dispozitia acestora?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Blocul este P+7, probabil aproximativ 20 de apartamente. Inca nu am stabilit compartimentarea locuintelor. Repet si insist asupra acestui lucru, ca vom pastra baza de tratament. Avand izvoarele, pozitionarea acestor cladiri in imediata apropiere a Parcului Bai, putem sa dezvoltam o zona foarte frumoasa de tratament, cu zona de promenada in Parcul Bai. Avem in vedere si un proiect mai amplu, respectiv construirea unui Centru de Afaceri, de unde izvoraste paraul Gazu si in zona izvoarelor, pe locul unde acum se desfasoara bazarul saptamanal. Mi-as dori, mai degraba, un incubator de afaceri, astfel incat tinerii sau toti cei care-si doresc si au o idee de afacere sa poata sa fie sprijiniti in sustinerea planului lor de business.

Credeti ca este oportuna o astfel de investitie intr-un Centru de Afaceri? Va intreb lucrul acesta pentru ca atat Onestiul, cat si Comanestiul au in plan construirea unor Centre de Afaceri. Vom avea pe o distanta de 50 km trei astfel de Centre si Incubatoare de Afaceri. Nu credeti ca Moinestiul, cu atuurile sale evidente si indiscutabile in domeniul medical, ar trebui sa-si concentreze eforturile pentru a-si urma traseul spre statutul de statiune cu accent pe turismul medical? O dezvoltare in domeniul cercetarii medicale este mai la indemana Moinestiului.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Este foarte corect principiul si m-ati adus mai aproape de ceea ce doresc sa subliniez si eu. Intotdeauna am considerat ca nu este bine sa intru in competitie cu Bacaul sau cu alte orase ...

De altfel, nici Bacaul nu poate intra intr-o competitie cu Iasul sau cu Brasovul pe domeniul IT, spre exemplu, si nici nu este profitabila.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Este corect principiul, dar in domeniul IT se poate progresa, pentru ca nu ai nevoie de o infrastructura foarte mare. Ai nevoie de capital uman foarte bun. Revenind, noi avem in strategia de dezvoltare un Centru de Excelenta in Medicina, un centru de cercetare. Prin aceasta strategie, la creionarea careia au fost consultati toti actorii importanti din municipiu din mediul administrativ, mediul de afaceri si de invatamant, Moinestiului i s-a trasat directia de dezvoltare pe turismul cultural, de agrement, si pe turismul medical. Exista potential, avem resurse pe care altii nu le au si putem sa le dezvoltam. Chiar si prin aceasta viziune avem nevoie de un incubator de afaceri. Eu va spun din experienta ultimilor 6 ani, cand am intalnit multi oameni in Moinesti si din comunele vecine care au idei de afaceri, dar au, in continuare, teama de a se aventura. Vin din mediul de afaceri si va spun ca nu este deloc stabil. Firmele tot stau pe pierderi, pierderi calculate. Oamenii ar avea nevoie de un sprijin, de oameni care au o experienta in spate. In Primaria Moinesti este o echipa bine intentionata si, mai important, bine informata, datorita experientei dobandite in derularea proiectelor europene. Mi-as dori un nucleu de oameni care sa promoveze liniile de finantare, idei de afaceri, conform nevoilor si specificului local. Spre exemplu, in Moinesti exista un deficit de locuri de cazare. Pentru a ne atinge statutul de statiune, pe zona noastra ar trebuie sa fie peste 110 locuri de cazare. Este un indicator clar, matematic.

Indicatorii ca indicatorii, dar sunt turisti? Ati sesizat o crestere a numarului acestora si, implicit, o nevoie de extindere infrastructurii hoteliere?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
In majoritatea perioadelor de sezon turistic, pensiunile din Moinesti sunt ocupate. Este un potential pe zona de petrecere a timpului liber. Vom veni in perioada urmatoare cu reabilitarea Clubului Lira. Este in licitatie. Pe 16 iunie avem deschiderea ofertelor. Finantarea este asigurata. Asteptam sa vedem cum decurg licitatia si semnarea contractului, pentru ca ne-am propus ca intr-un an sa inauguram Casa de Cultura. De asemenea, avem depus la ADR Nord Est, pe agreement, reabilitarea fostului strand Lucacesti, cu bazin acoperit, cu teren de sport acoperit. Vorbim despre un plan integrat de promovare a turismului.

Plecand tot de la Strategia de Dezvoltare a Moinestiului, care sunt planurile administratiei privind impulsionarea mediului economic, in vederea crearii de noi locuri de munca?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Avem o mare problema cu terenurile. Suntem asezati pe firul Tazlaului Sarat si al drumului national, cu terenuri foarte putine in domeniul public. Tot ceea ce avem incercam sa exploatam la maximum. Va pomeneam de un teren generos pe care urmeaza sa-l eliberam, acela unde este bazarul, si acolo sa dezvoltam o zona de business. De asemenea, ne gandim la o zona industriala, sa putem oferi potentialilor investitori anumite conditii prin hotarari de Consiliu Local, scutiri de chirii, pe un calcul clar, matematic, si undeva, la linia finala, sa iesim pe plus. Vitale sunt infrastructura rutiera, de utilitati, precum si crearea unui cadru favorabil dezvoltarii spiritului antreprenorial, prin sprijnul pe care-l poate oferi administratia publica locala.

Ati amintit de locuinte ANL pentru specialisti. Ce date aveti cu privire la construirea de locuinte ANL pentru moinestenii aflati pe lunga lista a solicitarilor?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
In ultimii ani am reabilitat doua spatii pe care le-am pus la dispozitia celor pe care i-am preluat de la OMV Petrom. Cele doua camine sunt in reabilitare acum. Unul dintre ele este cel ce va fi transformat intr-un Centru Social, despre care va spuneam ca va fi terminat in 4 luni, si va fi pus la dispozitia beneficiarilor. Vorbim de trei servicii sociale: Centru de Zi pentru copii, Centru de Ingrijire pentru batrani si Adapost de noapte. Cel de-al doilea imobil, de pe strada Vasile Alecsandri, va fi transformat intr-un bloc de locuinte sociale cu 50 de garsoniere si 4 apartamente. Tot zilele acestea am primit un contract de parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin care ne sprijina financiar in finalizarea acestui Camin. A fost prins in Programul National de Locuinte Sociale.

Vorbim oare despre celebra si mult asteptata prima finantare de la Guvernul Romaniei pentru Municipiul Moinesti?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Cred ca da. Acum realizez, in discutie cu dumneavoastra.

Nu este un proiect, dar e o finantare importanta.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Da. Este o finantare guvernamentala directa. Am trecut cu vederea. Asteptam chestia asta de 6 ani si, cand a venit momentul, nu am mai remarcat. A fost un efort indelung. Inclusiv presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, ma prezinta ca cel care martea este la Ministerul Dezvoltarii. Revenind, avem in discutie cu ANL si un proiect cu un bloc de locuinte pornit din 2009, cu studiile de fezabilitate, proiectul tehnic, dar care sta si asteapta. Amplasamentul acestui viitor bloc este in cartierul Lucacesti, vizavi de biserica.

De ce credeti ca se deruleaza atat de greu proiectele Agentiei Nationale pentru Locuinte? In judetul Bacau de cativa ani nu s-au mai construit blocuri ANL.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Cei de la Bucuresti imi spun ca sunt multe proiecte incepute, iar prioritatea Guvernului este sa le termine pe acestea, ulterior sa inceapa altele. Cumva ii inteleg, dar ma doare ca nu incepem si la Moinesti. Acum se incearca schimbarea legii cu privire la vanzarea locuintelor ANL, preturile sunt mari, foarte mari. Preturi pe care moinestenii nu si le pot permite.
Cum vedeti dezvoltarea Microregiunii Valea Muntelui? Moinestiul este cumva locomotiva acestei zone atat din punct de vedere administrativ, cat si din perspectiva potentialului pe care-l are, rol pe care si l-a asumat. In acest sens ati creat si o Zona Metropolitana mai mica, impreuna cu comunele din preajma. Poate Moinestiul sa devina un pol urban de dezvoltare, ca o contrapondere la Zona Metropolitana Bacau?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Nu pot decat sa va multumesc pentru aprecieri. Vreau sa va spun cu toata responsabilitatea ca mi-as dori o colaborare mult mai stransa cu celelalte administratii publice locale din zona, pentru ca eu consider ca este in avantajul tuturor. Nu trebuie sa devenim competitori decat la modul favorabil, dar trebuie sa fim complementari in ceea ce facem, astfel incat sa avem paleta de servicii, paleta de optiuni pentru cetatenii acestei zone. Ma refer de la Ghimes Faget pana la Scorteni si spre Dofteana, Targu Ocna. Noi aici putem sa cream o zona de echilibru la ceea ce inseamna Bacaul, care reprezinta preponderent judetul Bacau.

Aceasta zona are si o serie de elemente care nu se regasesc in zona Bacaului.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Avem zona de munte, avem resurse naturale, avem tot ce ne trebuie, poate ceva mai multa deschidere ar fi binevenita.

Care ar fi proiectele esentiale, complementare, asa cum ati mentionat dumneavoastra, pentru microregiunea Vaii Muntelui?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Primul proiect la care te gandesti este cel legat de infrastructura rutiera, de interconectare. Extrem de importante sunt infrastructura de transport si mobilitatea populatiei. Important este ca atunci cand discutam despre proiecte pe microregiune sa nu venim fiecare cu proiectele noastre. Trebuie sa ne gandim la proiecte care in mod indirect macar rezolva o problema a regiunii. Spre exemplu, trebuie sa asiguram elevului de la Balcani care vine la scoala la Moinesti o infrastructura de transport. In Moinesti sunt doua licee. Comanestiul si Targu Ocna au licee. Toti copiii astia vin si pleaca in fiecare zi. Sunt mii de copii. Numai in Moinesti sunt la liceu vreo 2500. Ar trebui sa ne gandim la crearea de campusuri scolare. Copiii vin luni si pleaca vineri. Aici sa aiba cantina, cazare, activitati educative. Eu nu ca as fi nostalgic, dar mi-am petrecut anii de liceu intr-un camin, facultatea tot intr-un camin si eu spun ca m-a ajutat foarte mult relationarea cu colegii.

Credeti ca se poate autofinanta un astfel de campus, pentru a nu deveni o piatra de moara la bugetul local?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Va dau exemple practice: daca vorbim de decontarea transportului la elevi si la profesori, de ce sa-i cheltuim asa, cand le putem asigura cazare? Dar nu pot sa ajung la autofinantare, atata timp cat Inspectoratul Scolar Judetean imi impune profesorii. De ce nu-mi da mie aceasta posibilitate, sa-mi aleg eu profesorii? Daca tot mi-ai dat scolile, da-mi-le pana la capat. Lasa-ma sa le gestionez eu. Sa nu mai vina profesorul de dincolo de Bacau, sa faca naveta la Moinesti, care se uita la ceas sa prinda autobuzul. Lasa-mi oameni din zona, de aici. E dreptul fiecaruia sa-si caute un loc de munca unde vrea, dar aceste miscari de personal in invatamant nu ne fac bine. Eu cred ca se poate sustine financiar. Revenind la infrastructura, importanta ar fi legatura de la Balcani cu Piatra Neamt. Putem sa vorbim de dezvoltarea pe care ar putea s-o genereze legatura Poduri - Berzunti - Livezi. Proiecte majore, de care ar putea sa beneficieze intreaga microregiune. A venit Darmanestiul cu strapungerea spre Harghita. La fel Zemesul se poate lega de zona Neamtului.

Cum priviti miscarile actuale, de data aceasta din politica romaneasca, mai precis de pe partea ei de dreapta?
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Eu va spun ca nu mi-as dori niciun fel de schimbare. Eu am plecat cu o echipa in 2008, cu care am continuat in 2012 si vreau sa finalizam proiecte impreuna. PDL nu este prezent in Consiliul Local Moinesti si nici macar in municipiu. Practic, PNL nu are cu cine sa faca alianta in Moinesti. Nici nu stiu daca si-ar dori-o. Asta e problema colegului meu viceprimar.

Acum, prin prisma aliantei de centru stanga, sunteti la guvernare. Exista posibilitatea ca intr-un timp relativ scurt sau mai lung sa reveniti in Opozitie.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Impreuna am realizat ca Moinestiul a obtinut prima finantare guvernamentala directa dupa atatia ani. Nu ma resemnez. Eu m-am luptat si inainte. Am avut lupte grele, sunt calit si pregatit din nou. Nu sunt legat de functia de primar. Nu-mi doresc sa ies la pensie din functia asta, dar imi doresc cand plec sa ramana lucruri frumoase.

Domnule primar, mult succes in continuare, iar Moinestiul sa mai beneficieze si de alte proiecte cu finantare guvernamentala, desi nu acolo este solutia, ci la Uniunea Europeana.
Viorel Ilie, primar Municipiul Moinesti:
Asa este. Acolo este si speranta noastra. Speram sa ne prinda pregatiti cand se vor deschide liniile de finantare.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII