Cauta
Probleme… cu dileme la Onesti23/10/2017


Mijlocul lunii octombrie lasa lamurite (si nu prea) doua mari probleme la Onesti: cea a podului rutier peste raul Trotus (aflat intr-o stare precara, foarte vizibila, de degradare) si … a unor neclaritati, ce privesc relatia dintre RAJA Constanta (operatorul serviciului public de apa si canalizare din municipiu) si asociatiile de proprietari.
Aflat ca intr-o continua campanie electorala primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc, jubileaza de cateva zile, scriind pe pagina sa de Facebook: "Am promis, ne tinem de cuvant! Inca o problema ce apasa greu pe umerii administratiei locale si starnea ingrijorare in randul onestenilor se va rezolva in acest mandat de primar. In urma numeroaselor demersuri intreprinse personal la ministerele de resort si in urma vizitei efectuate de ministrul Razvan Cuc la Onesti, am promis ca vom gasi solutii de reabilitare al acestui important nod rutier, cea mai viabila varianta fiind includerea acestui obiectiv in Programul National de Dezvoltare Locala. Am semnat CONTRACTUL DE FINANTARE pentru realizarea obiectivului de investitii Reabilitare pod pe DN 11, la km 129+831, peste raul Trotus, la Onesti, jud. Bacau, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la suma de 8.112.241,03 lei, din care 7.740.836,00 de lei reprezinta finantare din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene iar 371.405,03 lei vor fi suportati de la bugetul local , cheltuieli ce reprezinta cofinantarea proiectului de catre beneficiar." Desi problema aceasta nu este privita "la nivel macro" (Guvernul Tudose "simte lipsa acuta de bani" si cauta sa impuna noi mariri si taxe, ultima, fiind "de solidaritate" ), pana aici e OK, dar Onestiul are la bugetul local suma de cofinantare? Pentru ca, in acest an sumele din buget de la investitii … au luat alte cai… Primarul Nicolae Gnatiuc a mai mentionat: " Bineinteles ca podul nu va putea fi reparat peste noapte, dar odata semnat acest contract, la nivelul Primariei Onesti au si demarat procedurile de achizitie proiectare si executie a lucrarilor, urmand ca in vara anului viitor, daca nu vor fi depuse eventuale contestatii, constructorul desemnat in urma licitatiei sa poata incepe lucrarea!" Podul peste raul Trotus "arata jalnic" si oricine vede aceasta stare de fapt constata ca lucrarile de reparatii si de reabilitare de aici trebuie ca sa inceapa cat mai repede! Onestenii considera ca "este mult pana la inceperea lucrarilor" si vad acest pod "o rusine a orasului", ei sperand "sa nu cedeze cumva, sa se intample vreo nenorocire!" Intr-o recenta sedinta a Consiliului Local Onesti, exasperat de multele intrebari care i-au fost adresate de consiliera locala Mihaela Geaboc Badic in privinta podului, ce acum nu face nici o cinste municipiului, explicand si "de ce a fost nevoie de ajustarea indicatorilor ", primarul Nicolae Gnatiuc a mentionat ca institutia pe care o conduce a facut o adresa la Inspectoratul Judetean de Politie Bacau pentru a vedea cum se va circula pe acest pod. Nu a spus nimic despre "lupta" care este intre Primaria Onesti si Apele Romane (Administratia Bazinala de Ape Siret Bacau), pentru obtinerea unui aviz de la aceasta… Vom trai si vom vedea rezolvarea problemelor legate de podul de peste raul Trotus!

De la o plangere…

Tot la Consiliul Local recent s-a luat in dezbatere o contestatie a Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Onesti, care au facut o plangere prealabila referitoare la facturarea individuala a apei de catre RAJA Constanta in municipiu. Gheorghe Racu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari este intristat ca „nu a intrebat nimeni pe reprezentantii asociatiilor de proprietari despre aceste probleme , asociatiile picand in capcanele celor ce vin ca sa faca servicii de calitate in municipiu! Asteptam ca RAJA sa ne expuna intentia lor privind metodologia de incasare pentru apa potabila si pentru canalizare". Adrian Galben, ce reprezinta o asociatie de pe b-dul Oituz a mentionat ca „pentru contorizarea individuala trebuie indeplinite mai multe conditii, prima fiind o hotarare a Adunarii Generale a Asociatiei de Proprietari, la care majoritatea voturilor exprimate sa fie pentru astfel de contorizare. Din Hotararea Consiliului Local Onesti trebuie eliminat capitolul care ii face pe presedintele si pe administratorul asociatiei de proprietari sa gestioneze sistemul de apa si canalizare". Secretarul Primariei Onesti, consilierul juridic Daniel Spanu a declarat ca „metodologia referitoare la facturarea individuala este la nivelul ADIB Constanta, pe toata raza de operare a RAJA Constanta si are avizul ANRSC. Exista o eroare de interpretare a acestui normativ!" Nicolae Gnatiuc, primarul Onestiului, a subliniat in cuvantul sau ca „beneficiile RAJA sunt cele vizibile: apa curge la robinete 24 de ore din 24, putem ca sa vedem tot ce a facut aici aceasta firma. Nu vreau sa intru sa comentez relatia dintre RAJA si asociatiile de proprietari ; nu este un consum atat de mare, este si un furt puternic. La un numar de peste 30 – 40 de asociatii de proprietari contorul avea by-passe". El a invitat reprezentantii asociatiilor de proprietari ca ori de cate ori au neclaritati sa se adreseze Primariei si firmei RAJA Constanta. Consilierii locali onesteni au votat respingerea contestatiei Federatiei Asociatiilor de Proprietari, fapt ce a fost un prilej pentru presedintele acesteia, Gheorghe Racu sa mentioneze: „vom merge in justitie, pentru ca vreti sa ne bagati la adancime!
In sprijinul celor afirmate de secretarul municipiului Onesti, consilierul juridic Daniel Spanu si pentru lamurirea acestor situatii, in cadrul unei conferinte de presa de la Centrul Zonal RAJA au fost prezentate doua articole ale Legii nr. 230 din 6 iulie 2007, care se refera la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Astfel, art. 48 prevede ca „stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota - parte indiviza din proprietatea comuna" . La art. 48 / 1 al aceleeasi legi se mentioneaza:"Asociatia de proprietari, prin grija presedintelui asociatiei, va afisa lunar, la vedere, langa lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari modalitatea de calcul in urma careia au rezultat sumele lunare de plata ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va contine si va arata explicit toate costurile si sumele care formeaza totalul de plata al proprietarilor, respectiv modul de calcul si de repartizare a acestor cheltuieli catre proprietari".

… la Campanie de informare a onestenilor de catre RAJA Constanta

Ing. Mirel Serbanescu, directorul adjunct coordonator al SC RAJA Constanta a sustinut vineri 20 octombrie la Centrul Zonal Onesti a acestei firme o conferinta de presa, la care a mentionat:""Pe fondul cresterii facturilor la apa si canalizare in municipiul Onesti au aparut nemultumiti care umbla pe spatiul public (pe retelele de socializare) cu acuze tendentioase, referitoare la preturile pe care RAJA Constanta le practica la apa si canalizare dar si asupra unor aspecte ce dovedesc necunoasterea legilor. Tariful unic in toata aria de operare a RAJA Constanta este de 4.09 lei metrul cub apa potabila si 3.63 metrul cub apa canalizare si din comoditate ori din alte considerente asociatiile de proprietari din Onesti nu explica beneficiarilor aceste preturi.Aceste asociatii trebuie ca sa afiseze toate componentele acestor preturi, facand diferenta dintre contorul montat la intrarea in bloc si suma contoarelor individuale (ce se imparte la numarul de unitati locative). Neluand in seama ca asociatiile sunt proprietare pe o parte din casa scarii dar si a conductelor ce aduc apa la blocurile de locuit, pierderile de la subsol si cele tehnologice ajung sa figureze ca tarif al RAJA, la diverse asociatii de proprietari fiind vehiculate sume diferite ale preturilor pe metrul cub la apa potabila si la canalizare". In cadrul conferintei de presa a fost evidentiat faptul ca "unii administratori ai asociatiilor de proprietari afiseaza tarife ce uneori frizeaza ridicolul, pentru ca in unele cazuri ajung si la 13,1 lei m c. Suntem siderati de aceste tarife, in contextul in care RAJA Constanta a practicat si va practica o politica tarifara sociala, constienta de faptul ca apa este un bun indispensabil, fara de care nu se poate trai si de care fiecare om are nevoie".

In contextul acestor declaratii un numar mare de salariati ai RAJA Constanta au facut o campanie de informare a onestenilor, amintind ca tarifele nu vor fi modificate pana la 31 decembrie 2018. In cadrul acestei campanii salariatii au impartit onestenilor un flyer intreband si beneficiarii de calitatea serviciului public de apa si canalizare. Locuitorii municipiului Onesti s-au aratat multumiti de faptul ca au apa 24 de ore din 24 iar de la sosirea pe aceste meleaguri se vede ca RAJA a facut ceva deosebit, in privinta apei si canalizarii. "Noi am venit de la Constanta chemati de Consiliul Local Onesti, care a trimis scrisori de intentie primilor 4 - 5 operatori licentiati din Romania. Considerentele alegerii noastre ca operator la Onesti au tinut de faptul ca ne-am propus o valoare mare a investitiilor pentru aceasta localitate", a declarat ing. Mirel Serbanescu, ce a remarcat ca "pana in prezent RAJA a cheltuit aici mai mult de un milion de euro, bani care au ramas la Unitatea Administrativa Teritoriala pentru a face alte investitii".
Onesti Expres

Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Anonymous
#1 : 15/11/2017, 21:51
E batalie mare pe podul peste Trotus, dar despre drumul special amenajat pentru rupt masina in doua (Onesti - Radeana), mucles .


IMAGINEA SAPTAMANII