Cauta
Proiectul Erasmus+ «Made By Two Hands» la Manavgat, Turcia26/06/2017

In perioada 15-19 mai 2017, a avut loc ultima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ "Made By Two Hands" care se deruleaza in perioada 2015-2017. Scoala Gimnaziala Nr.1, Onesti a fost reprezentata la aceasta intalnire de o delegatie formata din prof. coordonator Cristina Chirculescu, prof. Gabriela Calin, prof. Sbarcea Gheorghe, prof. Corneliu Sburlan si bibliotecar Mirela Ionescu. Ne-am bucurat de o primire calduroasa alaturi de celelalte delegatii de profesori din Grecia, Italia, Polonia si Suedia. Scoala partenera din Manavgat se afla in zona Marii Mediterane, in frumoasa Antalia.

Profesorii, directorul si elevii scolii ne-au asteptat cu nerabdare, pentru ei fiind primul proiect cu parteneri externi. Prietenosi si primitori, copiii ne-au inconjurat si ne-au iesit inainte cu traditionalul rahat turcesc si apa parfumata pentru a ne racori fata si mainile dupa obiceiul autohton de a intampina oaspetii ("corespondentul" obiceiului nostrum de ospitalitate - primirea cu paine si sare). Pe parcursul acestei mobilitati am vizitat clasele frumos aranjate, am vorbit cu elevii si profesorii despre sistemul de educatie din Turcia si am participat la ateliere interesante - pictura pe apa si confectionare de linguri din lemn. Elevii scolii indrumati de profesorul de muzica ne-au delectat cu un program de cantece si dansuri traditionale turcesti. Am fost serviti, bineinteles, cu ceai si baclava alaturi de fructe si alte dulciuri. Pentru a cunoaste zona, partenrii turci ne-au dus in vizita la Muzeul Culturii, orasul vechi, templul, Teatrul vechi Aspendos (unul din cele mai bine conservate teatre antice din intreaga lume) si la Fabrica de covoare lucrate manual. Aici am fost uimiti de diversitatea modelelor de covoare ce sunt distribuite la comanda in toate tarile lumii. De asemenea, am mai efectuat vizite foarte placute la fabrici de bere, apa, cola si la o sera de rosii. Din program nu puteau lipsi o excursie pe raul Manavgat si admirarea cascadei cu acelasi nume, un loc pitoresc vizitat de foarte multi turisti. Aceasta cascada are o latime de 40 metri si raul involburat "isi sparge valurile" la o inaltime de doi metri, de stancile din jur.

In perioada in care ne-am aflat in Turcia am avut si sedinte de discutii referitoare la produsele finale si ultimele activitati ale Proiectului "Made by Two Hands", ce se vor incheia la 26 octombrie 2017. Cu tristete ne-am despartit de partenerii nostri cu care am avut o colaborare foarte buna, cu unii dintre ei si in alte proiecte europene din anii trecuti. Am acumulat experiente noi si ne-am facut prieteni noi. Astfel de proiecte sunt binevenite atat pentru profesori, cat si pentru elevi fiindca ne ofera posibilitatea sa cunoastem alte scoli din Europa, alte sisteme de invatamant si ne deschid cai de a avea legaturi de prietenie cu elevi si profesori europeni. Multumim Agentiei Nationale pentru Programe europene.
Coordonator de proiect, prof. Cristina Chirculescu, Scoala Gimnaziala Nr. 1 Onesti


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII