Cauta
Putine solicitari pentru cumpararea locuintelor ANL in judet24/07/2014


Solicitari cu sutele pentru locuinte ANL sunt la fiecare primarie urbana din judetul Bacau, in conditiile in care Guvernul nu a mai alocat fonduri pentru noi blocuri din 2009. Ultimele unitati locative au fost ridicate in municipiul Bacau, Targu Ocna si Slanic Moldova. Agentia Nationala pentru Locuinte a stabilit un pret de 326 euro/mp inclusiv TVA la cumpararea unui apartament, din care se scade amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia. Cu 10 zile inainte de incheierea perioadei pana la care se pot cumpara apartamentele ANL, numarul solicitarilor era foarte mic, conform declaratiilor directoarei ANL Bacau, Marinela Turta.

Numarul solicitarilor in vederea atribuirii unei unitati locative ANL creste de la an la an. Majoritatea primarilor se plang de inactivitatea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Ultima alocare de fonduri pentru judetul Bacau a fost in 2009, 5.400.000 lei. Atunci au fost finalizate 125 apartamente in municipiul Bacau, 48 in Slanic Moldova si 36 in orasul statiune Targu Ocna. „Cei de la Bucuresti imi spun ca sunt multe proiecte incepute, iar prioritatea Guvernului este sa le termine pe acestea, ulterior sa inceapa altele noi. Cumva ii inteleg, dar ma doare ca nu incepem si la Moinesti,” a declarat pentru Onesti Expres Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti. Primaria orasului Targu Ocna a oferit terenul necesar unui nou bloc de locuinte ANL. „Nu mai construim curand. Noi am cedat un teren la ANL pentru construirea unui bloc, dar nu stim daca vom obtine finantare. Terenul este in zona Ceurilor,” arata primarul Stefan Silochi.

In judetul Bacau nu este nici un santier deschis. De altfel, in toata Moldova nu se mai construieste niciun bloc prin ANL. „Momentan, nu avem alocari pentru alte constructii,” confirma Marinela Turta, directoarea ANL Bacau. „La Onesti nu mai avem ce preda. S-au facut receptiile finale. La Slanic Moldova vom face receptia finala la un bloc cu 16 apartamente, in septembrie. La Targu Ocna avem receptie la 36 apartamente. La Moinesti si Comanesti nu mai avem. Sunt predate toate.”

In Onesti, in ultima sedinta de Consiliu Local, unul dintre cele 15 apartamente libere spre atribuire a fost acordat unui farmacist, „care este venit de la Bacau. Nu gaseam farmacisti,” argumenteaza primarul Neghina. Tot atunci, fostul primar Emil Lemnaru spunea ca „mai este un proiect de 60 apartamente cu documentatie facuta si blocata la Ministerul Dezvoltarii si s-ar putea relua problema, pentru ca sunt cele doua blocuri care trebuie facute in curba de pe strada Libertatii.” De altfel, la 1 martie, pe lista de asteptare a solicitantilor in vederea atribuirii unei locuinte ANL erau inscrise 191 persoane, dintre care 90 aveau dosarele neactualizate. Lista celor respinsi pe motiv de dosar incomplet, neeligibil, cuprinde 78 nume.

326 euro/mp pentru un apartament ANL

Mai sunt cateva zile pana cand locuintele pentru tineri pot fi cumparate la valoarea de 326 euro/mp inclusiv TVA, din care se scade amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia, anunta Agentia Nationala pentru Locuinte pe site-ul institutiei. Aceasta valoare este stabilita prin Ordinul 2401 / 30 iulie 2013, emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Imobilele pot fi cumparate doar de catre persoanele care au stat minim un an cu chirie intr-o locuinta pentru tineri construita prin ANL. Locuintele pot fi achizitionate si prin Programul „Prima Casa”. De asemenea, separat de programul Prima Casa, locuintele pentru tineri pot fi achizitionate prin credite contractate de la unele banci.
Pe lista localitatilor unde autoritatile publice locale au intocmit documentatiile necesare demararii procedurii de vanzare a locuintelor construite de catre ANL prin programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, se afla doar municipiul Bacau, cu 204 apartamente, si orasul Targu Ocna, cu 25.

„Sunt foarte putine solicitari de achizitii de apartamente. Cele mai multe solicitari sunt in Bacau, 115 unitati locative. La Onesti sunt 4 solicitari, la Targu Ocna tot 4. La Slanic Moldova, Comanesti, Darmanesti si Moinesti nu avem nici o cerere,” arata Marinela Turta, directoarea ANL Bacau. „Acum se incearca schimbarea legii cu privire la vanzarea locuintelor ANL, preturile sunt mari, foarte mari. Preturi pe care oamenii nu si le pot permite,” justifica lipsa cererilor din Moinesti primarul Viorel Ilie.
Marius Munteanu


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
eu@yahoo.com
#2 : 22/03/2015, 09:12
Da cred ca este adevarat, dar multi posesori de ANL de la noi sunt plecati in Italia si Spania, nu mai sunt demult in tara dar le-au subinchiriat, sau am mai aflat ca altii si-au facut vilute pe langa Onesti dar mai au in posesie si locuinte ANL.
tonu mariana
#1 : 11/03/2015, 14:21
Buna ziua,am nevoie de o locuinta.Sunt zvonuri ca unele locuinte A.N.L sunt de vanzare,as vrea sa stiu daca e adevarat.Multumesc.


IMAGINEA SAPTAMANII