Deschidem aceasta noua rubrica prin care aruncam o privire si asupra revistelor literare cu o “oprire” la Dunare, unde, la Braila, apare revista – manifest “Litera 13″. Cu o aparitie trimestriala aceasta revista ce isi are redactia in comuna Silistea (jud. Braila), tocmai ce a facut cunoscut in primavara, prin vocea redactorului – sef Mihai Vintila:” Trecem de la paltonul de iarna la un costum modern care sa ne ajute nu numai sa aratam bine dar si sa ne scoata altfel in lume. Aparitiile noastre tot mai asteptate vor fi de acum un mixt de imagine si literatura. Avem nuclee in jurul carora graviteaza doar propriile idei si care doar uneori intra unele cu altele in tangenta. Mi se pare firesc sa fie asa dar, mai ales, mi se pare de dorit o multiplicare a acestor nuclee. Sentimentul scriitorului fara cititori apasa mica comunitate a condeierilor braileni dar, cu toate ca acest sentiment este dominant, noi nu de alaturam lui. Si stiti de ce? Pentru ca noi vrem, putem si facem. Litera 13 nu este o constructie de tipul formei fara fond. Noi nu ne plangem de public ci ne ducem spre public, ne ducem spre cititor. O astfel de abordare este normala pentru noi si functioneaza”.
Aducand si un omagiu dramaturgului Ion Balan (ce a incurajat Miscarea Litera 13 de la primii sai pasi ), in cel mai recent numar al revistei “Litera 13″ (aparut in luna iulie ) redactorul – sef Mihai Vintila noteaza:”Nu scriem doar sa ne vedem numele pe o foaie de gazeta, sa colectionam ISBN-uri pe care sa le folosim apoi pentru a intra intr-o uniune scriitoriceasca mancata de molii si plina de venetici literari fara pic de talent care au alergat dupa pensii nemuncite. Noi scriem pentru a misca suflete! Dum-dum!”
Prezentarea unei manifestari ce a ajuns la un mic jubileu (Festivalul International al Cartii “Axis Libri” de la Galati, ce a atins a X-a editie), cu participarea scriitorilor braileni la acest eveniment este urmata de o propunere inedita. Astfel Nelu Ivan dezvolta, pe mai multe coloane, propunerea ca dirijorul colonel Petrea Gogu (initiator al Festivalului International de Muzici Militare de la Braila) sa devina Cetatean de onoare al acestei urbe. “Ca dirijor la orchestra militara a armatei din Braila a simbolizat un parcurs just al gloriei avand in bagheta lui o arma, o lira condusa de o ratiune clara si un elan pasionat. Ar fi o incununare a unei vieti dedicate muzicii, dedicate Brailei”, noteaza autorul acestui articol.
Scriitorul Al. Florin Tene (ce a fost distins cu numeroase premii , primind si de la Bruxelles diploma de “jurnalist european”), semneaza partea a doua a articolului “Contextul istoric determina accidental valoarea artistica sau falsul destin al operei de arta”. In acest articol el noteaza:” Fiecare epoca aduce cu sine o problematica umana proprie si in conditiile contemporane apar premisele disparitiei instrainarii si a efectelor dezumanizante ale unei lumi dominata de obiecte care ajung sa-si subordoneze individual. Caracterul formativ al operei consta in faptul ca ea este un factor esential de cunoastere si inraurire a gandirii si sensibilitatii umane avand un rol specific in infaptuirea progresului social”. Scriitorul Marin Ifrim semneaza articolul “In memoriam Dan Manolescu”, a carui lumina este cea a unui “poet de o sensibilitate greu de explicat, un introvertit neincrezator in comunitate”. Un alt articol incitant este semnat de Codruta Tudoriu – “Vanatori si vanati in spatiul literaturii universale”.
Constantin Avadanei este autorul articolului “Traian Vuia si Marea Unire a Romaniei de la 1918″, in care citim:”Aflat in capitala Frantei, Traian Vuia a luptat neobosit pentru realizarea dorintei de unire a romanilor din Transilvania, ducand o adevarata campanie pentru unificarea cu Romania. Astfel, impreuna cu alti fruntasi romani aflati la Paris, la 30 aprilie 1918 a pus bazele Comitetului National al Romanilor din Transilvania”.
In deschiderea articolului “Toti visam. Asa incepe totul” scriitorul Tudor Cicu noteaza: “Cititorul, cel caruia ii tot pun intrebarile mele, e vocea de departe pe care o aud, uneori batand la poarta cetatii zamislita in mintea mea”. Cum se incheie acest articol? “Tacere. Toti visam . Domnule Hamlet, dupa asta ce mai poate urma?”
Mihai Vintila realizeaza o cronica literara a romanului “Cazemata” de Tudor Ganea, (aparut la Editura Polirom), “ce porneste cu realitatea unei locatii din Constanta” iar Dumitru Anghel face referiri la volumul “Carari cu maci”, aparut la Editura PIM sub semnatura poetei Carmen Antoaneta Marcean. Foarte interesanta este pagina CultURA – “Ariciul literar”, pentru care lasam cititorilor placerea de a o descoperi.
Zeno Halupa aseaza in pagina sub titlul “Intre Saul si Pavel” mai multe aforisme, din care retinem: “Geniul este aschia care ajunge pana la hipoderma”; “Doar o termita cu accese de faraon poate ridica musuroiul la statutul de piramida”; “Este Facerea, nu afacerea!, urla Apocalipsa”.
In paginile revistei “Litera 13” de la Braila intalnim, sub semnatura lui A. G. Secara o cuprinzatoare cronica la volumul “Imperfect solubil” al poetei Ana Sofian (premiata in anii trecuti la Festivalul “Avangarda XXII” de la Bacau). Din aceasta cronica subliniem: “Condamnata la frumusete, la simtirea acesteia, de toamna si nu numai, Ana Sofian lasa un auto-portret memorabil: ‹‹detin in gazda un stol de cocori// sunt primitoare ca o africa/ mut frigul intr-o parte/ si intind la picioarele tale nisipul/ sa-l strecuram in joaca/ asa cum copiii il plimba dintr-o mana intr-alta/ vorbesc in soapta/ sa nu le stric zborul/ culeg cu privirea/ ma inalt/ alb/ la marginea unei intinderi miscatoare/ in timp ce toamna/ imi da tarcoale/ si-mi lasa in cuiburi de lastuni/ pustiuri››”.
Paginile de creatie literara cuprind versuri semnate de Dan Bistricean, Vasile Mandric si de Mihai Vintila (“Miroase a verde si a fum / A cer albastru si tramvaie / Impleticesti un drum / Si cauti trist / O binefacatoare ploaie”).
Drumul dintre biografie si fictiune al unei carti ce are ca autor pe Dumitru Matei “este descalcit” de Jenica Chiriac in articolul “Pe mosia Rusetestilor”. Un semnal cu mai multe aspecte pe care le intampina artistii plastici din Braila (cu evidentierea unor lucruri si din perioada comunista) este adus in actualitate de H. Maracineanu. Prezentarea unor noi aparitii editoriale, rubrica “Zig zag” (“revista revistelor culturale”) si un articol ce remarca faptul ca in acest an Braila a implinit 650 de ani de la prima atestare documentara completeaza sumarul revistei “Litera 13”, o publicatie care se bucura de pretuirea oamenilor de cultura si a multor cititori, unul foarte impatimit fiind scriitorul Dan Sandu, “patriarhul scrisului” de la Berzunti.
Ion Moraru