Cauta
Rasunetul muzicii si dansului popular romanesc la Festivalul «Cununa Muntilor» de la Asau02/11/2018


Atunci cand strabati meleagurile trotusene privirea cauta sa cuprinda frumoasele peisaje ale culmilor ce marginesc de-o parte si de alta Trotusul. Acesta, ca un voinic din poveste, se apropie deseori de calator, insiruind pe luciul oglinzii sale orase si sate, sesuri si dealuri, pentru a pleca navalnic in marginea lizierei de padure ce il insoteste in curgerea sa. Dar cand urci de la Comanesti, pe drumul ce isi face loc chiar prin umbra padurii ce se pogoara spre valea Trotusului, simti cantecul popular murmurand cu adierea brazilor si a fagilor. Aici ajungi in binecuvantatul "loc de cantec si dans" al Asaului, unde sunt si minunati oameni gata oricand de a duce mai departe traditiile noastre populare. In aceasta localitate sunt strazi ce cauta Trotusul in curgerea sa ori care urmeaza, spre Paltinis si mai sus navalnica involburare de ape ale Asaului dar peste tot, la fel de mare si sublima este dragostea pentru cantecul si jocul popular. Aici, in apropierea orasului Comanesti este o "vatra a neamului" in care oamenii duc mai departe indeletnicirile stramosilor lor - agricultura, cresterea vitelor, oieritul, ocupatii legate de bogatiile naturale ale zonei (padurile situate pana spre inaltimea muntilor, sondele ce impanzesc plaiurile spre Moinesti si Zemes). In vatra Asaului oamenii sunt atrasi si de indeletnicirile casnice, ce le urmeaza cu pasiune pentru a-si asigura cele necesare traiului. Ei sunt gospodari vestiti in prepararea a multor bunatati si delicii gastronomice si au facut din acestea un deosebit mod de a se mandri si de a se face cunoscuti in lume. Aici este si o bogata vatra folclorica, cu obiceiuri populare ce incununeaza Valea Trotusului de la Dofteana, Darmanesti, Comanesti si intreaga „Vale a Muntelui" dar si cu traditii unice ("Banda lui Bujor"). Vorba poetului Dumitru Delca "aici in muntii legendari / romanii sunt falnici stejari" si la ceas de iarna cand "fuioarele de fum" se inalta spre varful Carunta si in jur, in Asau colindatorii se pregatesc a umbla prin sate, pentru ca mai apoi, in miezul iernii, sa rasune "chiuiturile" de la frumoasele sezatori, cu fete si feciori. Asauanii isi educa vlastarele in spiritul sacrificiului pentru neam si tara si de mici copiii invata tainele dansului si cantecului popular romanesc, la fiecare scoala fiind dascali ce se daruiesc continuarii frumoaselor traditii ale acestor locuri.

Daca la ceasul celor mai mari sarbatori religioase ale primaverii, de Pasti, la Asau are loc un autentic si deosebit "bal al gospodarilor", ce este "vestit peste munti si vai", in frumoasa localitate "de sub culmea muntilor" au rasunat si acum in toamna cantecele si horele noastre la cea de-a doua editie a Festivalului de folclor si traditii populare "Cununa Muntilor 2018 - Centenar in dialog". Manifestarea a avut loc sub imboldul "Folclorul romanesc- unitate in diversitate" si a marcat implinirea a 15 ani de activitate artistica a Ansamblului "Ca La Noi". Acest ansamblu a fost infiintat de Camelia Rosu in anul 2003, doi ani mai tarziu dansatorii bacauani fiind cei care au reprezentat nu numai Romania ci si Europa la Dubai („orasul seicilor").

"Un suflet pentru sufletele Asaului!"

Este de evidentiat faptul ca din anul 2003 doamna Camelia Rosu (o prietena draga a interpretilor si ansamblurilor de muzica populara), a promovat foarte multe evenimente culturale de anvergura. Este vorba despre organizarea a doua editii a Festivalului "Zestrea" (o editie a fost organizata la Bacau, unde dupa o parada a portului popular si a obiceiurilor de nunta de pe strazile acestui oras, platoul Casei de Cultura a devenit scena mare unde au evoluat ansambluri folclorice din intreaga tara, si din Grecia, ele bucurand apoi sute de spectatori si in institutia mentionata). Cea de-a doua editie a Festivalului "Zestrea" a fost organizata in decorul mirific al toamnei la Sarata, cu "un alai de nuntasi" in care mai multe sute de iubitori ai folclorului au fost imbracati in frumoasele noastre costume populare. Camelia Rosu a fost si organizatoarea Festivalului "Zestrea asauanilor", ce a fost precedat de o impresionanta festivitate religioasa, de sfintire a unei troite pe una din cele mai inalte culmi ale comunei Asau. Nume de prestigiu ale muzicii populare romanesti, din tara si de peste hotare au urcat aici si au intins horele si sarbele stramosesti alaturi de Ansamblul "Gospodarii de pe valea Asaului", ce a fost creat intr-o insufletitoare emulatie de Camelia Rosu. Ea nu este doar o mare iubitoare in profunzime a folclorului traditional, care a dat un suflu nou pastrarii celor mai de pret "comori" ale cantecului si dansului popular pe valea Trotusului si pe meleagurile bacauane ci si cea care pune in valoare si personalitatile Asaului. Momentul de cinstire cu distinctia "Asauan de onoare" a fost si este unul asteptat si aplaudat in cadrul evenimentelor organizate de Camelia Rosu, ce s-a straduit si a realizat si panouri (expuse la Scoala Gimnaziala din localitate), prin care aceste personalitati devin "modelele de viata" ale generatiilor de elevi din zona. Se adauga la acestea organizarea "Balului gospodarilor" (in fiecare primavara cand ne sunt calauza Sarbatorile Pascale), numeroasele prezente si participari la festivaluri ale cantecului si dansului romanesc de pe cuprinsul tarii precum si zecile de ore de filmare a emisiunilor folclorice prin care sunt promovati interpretii meleagurilor bacauane si cei care vor prelua aceasta nobila stafeta - de a duce mai departe traditiile neamului!

Frumoasa "duminica a cantecului si jocului popular" de la Asau din ziua de 7 octombrie, prilejuita de desfasurarea Festivalului de folclor si traditii populare "Cununa Muntilor", a deschis larg portile stadionului din localitate si nu a fost nici o mirare ca fiecare dintre invitati si participanti cauta sa intalneasca privirea Cameliei Rosu, in dorinta de a aduce pretuirea sufletului lor pentru organizarea acestei manifestari.

Cinstire si pretuire pentru eroi, pentru folclor

Festivalul "Cununa Muntilor 2018" a fost precedat de savarsirea unei slujbe religioase la Monumentul Eroilor din centrul comunei Asau de catre preotii Paraschiv Banciu, Petrica Avram, Sorin Birzu, Constantin Motoca, Corneliu Gorbanescu. Un scurt moment muzical folcloric au sustinut elevii Scolii Gimnaziale Asau, indrumati de prof. Marina Adam. Inedit a fost faptul ca prin aceasta slujba religioasa, ce a adunat in jurul monumentului intreaga suflare a comunei Asau, s-a adus, acum, in An Centenar, cel mai de pret omagiu eroilor care si-au dat viata pentru patrie iar un gand de recunostinta a fost indreptat si catre artistii acestor meleaguri (interpreti si dansatori), ce au trecut vamile cerului! Este cunoscut faptul ca in aceasta localitate trotuseana a activat in urma cu peste cinci decenii una dintre cele mai bune formatii barbatesti de dansuri populare, care au scos "din lada de zestre" a neamului si au promovat ca nimeni altii dansurile trotusene "Rata", ".Coasa", "Taraneasca", "Mosnegutul", Paduretul" si altele. Langa Monumentul eroilor din Asau au mai cantat Alexandra Ulea, Iuliana Covaci iar indragita interpreta si profesoara de canto Maria Salaru i-a inmanat Diploma de onoare Cameliei Rosu si un trofeu cu inscriptia "Respect" pentru intreaga activitate si daruirea de care a dat dovada in cei 15 ani de existenta a Ansamblului artistic "Ca La Noi". Acestea au fost inmanate din partea Asociatiei "Floricica" din Bacau.

Dupa miezul zilei, de cum soarele stralucea sus, peste inaltimile brazilor, pe stadionul din Asau a inceput marele spectacol al Festivalului "Cununa Muntelui 2018". Nume dragi ale cantecului popular din tara si din strainatate (din Ucraina), ansambluri folclorice de pe cuprinsul judetului Bacau au bucurat sutele de spectatori din localitatile de pe valea Trotusului si de pe meleagurile bacauane, ele fiind prezentate de Ovidiu Drug, prezentatorul festivalului. Asauanii dar si iubitori ai folclorului din Bacau, de pe valea Trotusului (a fost prezent la acest eveniment si coregraful Francisc Enasel - cel care a coordonat Ansamblul "Doina Trotusului" din Onesti in multe turnee internationale!), au asistat cu bucurie la sarbatorirea a 15 ani de la infiintarea Ansamblului artistic "Ca La Noi". Acest ansamblu are ca director pe Camelia Rosu, o pastratoare si continuatoare a celor mai frumoase traditii populare romanesti, iubita mult si de solistii si ansamblurile folclorice din intreaga tara, ea dedicandu-se cu multa daruire promovarii folclorului. "Struniti" in mod admirabil de catre coregraful Robert Costrovanu dansatorii Ansamblului artistic "Ca La Noi" au incantat publicul printr-o interpretare in mod profesionist a unor suite folclorice din Banat, Sibiu si din alte zone ale tarii. Este demn de remarcat ca prin tot ceea ce a prezentat acest ansamblu a facut dovada ca este un "etalon al profesionalismului" si a dat imaginea reprezentarii autenticelor "costume populare ca lacrima", care pentru noi, romanii sunt cele frumoase si fara de pret straie populare. Cinste acestui ansamblu pentru ca ne bucura atat de mult si ne tine aproape de traditia cantecului si dansului popular romanesc!

In timp ce cunoscuta solista bacauana Maria Tataru a urcat pe scena "cu Doamne Ajuta", ea prezentandu-ne un buchet din frumoasele sale melodii, o alta "stea a folclorului" din jud. Bacau - Maria Salaru a deschis recitalul sau cu cantecul ce a consacrat-o ("Drag mi-i chipul mamei mele"). Ea a urcat pe scena cu un "vlastar" al viitorului - Constantin Amariei (remarcat la mai multe festivaluri nationale de folclor, intre acestea fiind si "Zestrea neamului"). "Cerul s-a luminat" si au rasunat numeroase aplauze cand membrii Ansamblului "Ghiocel" din Cernauti au aratat ca frumoasele melodii populare romanesti nu au granite! Ei au interpretat mai multe cantece din tezaurul folcloric romanesc, cu "accent" pe minutiozitate in cazul melodiilor instrumentale. Nu au lipsit dintre acestea "Canta cucu-n Bucovina" si "Trandafir de la Moldova" (intr-o interpretare deosebita), melodii care au umplut de bucurie sufletele iubitorilor de folclor. Asemeni unui purtator al "stindardului autenticitatii" muzicii populare conducatorul acestui ansamblu, profesorul Vladimir Rata, si-a exprimat speranta de a evolua "la mai mare" si in viitor in Romania! Mentionam ca din delegatia din Ucraina, din raionul Noua Sulita (fostul raion Hotin), ce a fost condusa de Sergiu Barbuta, vicepresedinte al Societatii Bibliotecarilor Bucovineni, a facut parte si profesorul de istorie Eduard Ogranovici. Aceasta delegatie a fost incurajata de solistul Grigore Gherman (originar din Cernauti), care a adresat imboldul "sa nu uitam ca suntem romani, sa pastram flacara romanismului!"

In duiosul glas al cantecului

Pe scena au urcat interpreti mult indragiti de publicul iubitor de cantec si de dans si amintim pe Alexandra Ulea, Rodica Saulea, Anton Achitei, Gabriela Comaneci (ce a fost insotita de Florina Botezatu si Stefania Apreutesei), Irina Sabau, Oana Cretu, Maria Enache si mai tinerii interpreti Mihaela Iordache, Mihai Timar, Roberta Rata, Iuliana Covaci si multi, multi altii. Intr-un moment deosebit al acestui spectacol interpreta Diana Sarbu a interpretat melodia "Amintirea cerne..." (ce are mii si mii de vizualizari pe internet), prin glasul sau "rascolind" toata linistea sufletului:"Amintirea cerne... / Colbul peste tot se-asterne / Dorul nu-mi da pace / Si in satul meu ma-ntoarce!"

La Asau au fost prezenti cu frumoase recitaluri Stela Botez ( o tanara interpreta din Republica Moldova care a incantat publicul cu frumoase melodii "acompaniate" la cobza!), Grigore Gherman (din zona Cernauti a "Bucovinei pline de durere", solisti si instrumentisti din tara (Andreea Daria Dumitru din Iasi, Catalin Doinas din Fagaras, Adina Rosca din Brasov, Florin Tarata - unul din cei mai buni saxofonisti) . Au "cules" aplauzele publicului ansamblurile artistice "Siminocul" din Sanduleni (pregatit de Marian Lungu, ce a urcat pe scena si solistii vocali Robert Apetrei, Patrizia Bejenaru si Diana Scortanu), "Ecoul din vale" din Faraoani (instructor Iulian Farcas), "Mugurasii " din Agas (coordonat de Ecaterina Rata) si altele. Daca "Siminocul" din Sanduleni a prezentat o suita de dansuri "coragheste ca la Orsa Mare", o surpriza placuta a facut publicului Ansamblul "Ecoul din vale" din Faraoani. "A fost o mare bucurie sa fim prezenti la acest frumos festival, organizat cu multa daruire si profesionalism", a mentionat Mihaela Iordache - Farcas, membra a acestui ansamblu. Ea a adresat cuvinte de inalta multumire organizatorilor ( Asociatia Culturala "Ca La Noi" Asau, Primaria si Parohia Ortodoxa din localitate in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, cofinantator). Daca membrii Ansamblului artistic "Ca La Noi" (sarbatorit la 15 ani de la infiintare) au reusit sa arate ca dansul popular este una din cele mai frumoase arte (despre acest ansamblu cunoscuta interpreta Maria Salaru marturisind ca "a luat nastere din dragoste pentru folclor"), au fost aplaudate la scena deschisa si evolutiile tuturor celor prezenti in programul artistic al festivalului. Bucurandu-se de fiecare melodie, asa au trait spectatorii acest eveniment artistic, in "vatra" Asaului traditiile fiind duse mai departe de oamenii ce poarta cu cinste costumul popular. Dincolo de atmosfera frumoasa a acestei sarbatori este de evidentiat faptul ca prietenia si cordialitatea "si-au dat mana" pentru o manifestare folclorica de anvergura!

Mentionam ca la Festivalul de folclor si traditii populare "Cununa Muntilor" 2018 de la Asau printre invitati s-a aflat si poetul Dumitru Braneanu, presedintele Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania, care a adresat un mesaj cald tuturor participantilor. Felicitand tanarul ansamblu "Ghiocelul" din zona Cernauti Dumitru Braneanu a subliniat faptul ca "relatiile culturale cu ansambluri din zona Cernauti devin tot mai puternice" si a lansat si ideea de a se organiza in anul viitor la Bacau o scoala de vara pentru elevii din Ucraina. In final presedintele Filialei Bacau a Uniunii Scriitorilor din Romania, Dumitru Braneanu a felicitat Ansamblul "Ca La Noi" la implinirea a 15 ani de activitate artistica impresionanta, pe initiatoarea ansamblului, doamna Camelia Rosu, impreuna cu deosebita echipa ce o conduce, pentru frumoasa activitate in slujba neamului romanesc si pentru actuala editie a Festivalului de Folclor "Cununa Muntilor", urandu-le tuturor participantilor o toamna bogata si multe realizari. Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII