Cauta
Reabilitarea podului peste Trotus de la Onesti mai are de asteptat02/08/2018

Bucuria onestenilor la aflarea unei vesti recente - referitoare la semnarea de catre primarul municipiului Nicolae Gnatiuc a Raportului procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica privind Executie lucrari la Obiectivul Reabilitare pod pe DN 11 peste raul Trotus - a fost estompata de depunerea unei contestatii. Dupa cum a notat Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti pe pagina sa de pe o retea de socializare (unde este foarte activ), "in perioada legala de 5 zile pentru depunerea eventualelor contestatii, unul din ofertantii declarati necastigatori a depus contestatie atat la autoritatea contractanta cat si la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, prelungind astfel termenul de incepere al lucrarilor". Mentionam faptul ca la licitatia organizata pentru executia lucrarilor de reabilitare a podului de peste raul Trotus (aflat intr-o stare critica de peste un an, unde s-a desprins o mare parte a unei balustrade), s-au inscris trei ofertanti. Acestia au fost: o societate comerciala din comuna Rosetti (jud. Buzau), o firma din Onesti cu terti sustinatori si o asociere de firme din Bacau si Iasi cu un subcontractant din orasul de pe Bistrita - ce au fost desemnati castigatori ai licitatiei.

Firma din municipiul Onesti este cea care a depus contestatie astfel ca, dupa cum a mentionat primarul Nicolae Gnatiuc, "dupa solutionarea acesteia se va proceda la incheierea contractului de achizitie publica cu ofertantul declarat castigator, daca decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor nu va fi contestata si la instanta de competenta superioara, respectiv la Curtea de Apel Bacau". Nemultumirea a numerosi onesteni care doresc ca lucrarile de reabilitare ale podului sa inceapa cat mai repede, este impartasita si de edilul - sef al Onestiului, care a declarat: "Nimanui nu-i convine aceasta situatie, cauzata de contestatia depusa insa trebuie respectate conditiile de legalitate si procedurile achizitiilor publice. Odata solutionata aceasta contestatie nu vor mai fi impedimente pentru incheierea contractului de lucrari. Acesta este in valoare de 8.112.241 lei din care 7 740.836 lei reprezinta finantarea de la bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice restul fiind din bugetul municipiului Onesti".

Intrebari, raspunsuri si... banuieli

Este de inteles ca aceasta situatie a generat in mediul virtual numeroase comentarii. In timp ce un onestean ii solicita primarului Nicolae Gnatiuc "sa inceapa cat mai repede lucrarile de reparatie a podului si sa dea dovada ca inca mai este in slujba locuitorilor municipiului", un altul se intreaba: "chiar nu s-a gandit nimeni ca poate cel ce a facut contestatie a facut-o de buna credinta? Ca poate el merita sa castige contractul?" In cautarea unui raspuns la aceste intrebari … ar veni si vestea ca "se zvoneste in batatura ca licitatia a fost castigata de o firma care are sediul intr- un apartament, fara prea multi angajati si care nici macar nu are utilaje...ceea ce inseamna ca nici experienta si un istoric in constructii civile nu are. Rezulta ca accea firma va incheia contracte cu alte firmulite pentru a efectua lucrarea, ceea ce va aduce la sfarsitul lucrarilor costuri mai mari care dupa cum e prezentat mai sus ca 85% fonduri nerambursabile si 15% locale".

In timp ce primarul Nicolae Gnatiuc considera ca "trebuie respectate conditiile obligatorii aplicabile licitatiilor publice. Este un drept legal al fiecarui participant la licitatie de a depune in termenul prevazut de lege o contestatie. Nu se poate incepe nicio lucrare, pana cand acea contestatie nu va fi solutionata de catre structurile abilitate pentru ca demararea oricaror lucrari ar insemna dosare penale pentru foarte multi dintre cei care au legatura cu acest proiect", din cele cunoscute si intamplate onestenii solicita ca "la repararea podului trebuie sa inceapa lucrarile si cat timp este vremea prielnica. Oricum o sa mai dureze cateva luni, apoi vine iarna, deci tocmai la primavara! Sa nu se intample ca … reabilitarea podului va incepe la anul ... si la multi ani si cind lucrarile o sa fi la jumatate, sau aproape de sfarsit, nu o sa mai fie bani!"

Iata si o alta opinie: "Asa ceva numai in Romania! Licitatie si contestatie. E perfect mediul de afaceri. Din cauza ca statul a fost decimat stai la mila tuturor spagarilor si avutilor peste noapte.In alte conditii podul ar fi fost facut in 2 luni complet, de la zero. Nu aduc in discutie perioada. Ca intrebare retorica, ... daca podul ar fi decimat, si orice cale de acces spre Onesti ar fi obturata, cate licitatii s -ar mai face? Acum e ca la Unitatea de Primiri Urgente... Omu-i aproape mort, dar il intreaba de carnet de sanatate, asigurare, si care mai de care isi spune parerea dar nu face nimic. Pana la urma pacientul e trimis acasa… Podul ar putea avea aceasta sansa, pana se termina licitatia, obiectul acesteia sa nu mai fie de actualitate! Se va face o noua licitatie pentru constructie pod, nu reabilitare..." O sugestie in rezolvarea acestei probleme are si onesteanul Tudor Gaureanu: "Cred ca ar putea fi adoptata o atitudine mai agresiva (din punct de vedere juridic) in aceste situatii in care se amana la nesfarsit inceperea unor astfel de lucrari de real interes public si de mare urgenta. As indemna specialistii juristi sa studieze cazul ca un ‹‹abuz de lege››, care este in anumite situatii o infractiune!" Si mai este o situatie bine sesizata: "Unii nu vor sa fim in randul lumii si nici nu se gandesc la siguranta celor care trec pe pod, banii sunt cei importanti! Sper ca nu vor mai face si alte contestatii nu se stie cat mai rezista acel pod!"
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII