Cauta
S-A MAI RUPT UN TRONSON LA PODUL DE PESTE TROTUS DIN ONESTI21/06/2017


In timp ce tot mai des "se clameaza" faptul ca in Onesti "s-a rezolvat o problema istorica", (cea a apei potabile, asupra careia vom detalia unele aspect in curand), municipiul de pe Trotus … poate intra in cartile de istorie cu un fapt care chiar este semnificativ - podul de peste raul Trotus, ce se darama "vazand cu ochii", fara ca nimeni sa nu intervina in mod hotarator! Imaginile cutremuratoare surprinse in aceste zile la Onesti arata ca inca un tronson din zona pietonala a podului peste raul Trotus s-a desprins. In lungime de peste 25 de metri, tronsonul a cazut in raul Trotus, agravand si mai tare deteriorarea acestui pod, ce este strabatut in continuare de autocamioane de tonaj greu, autocare si alte autovehicule care circula la si de la Onesti spre Bacau, Comanesti, Moinesti ori spre Adjud, Brasov si alte localitati. Locuitorii municipiului Onesti se intreaba cum de nu se intervine cu masuri mai hotarate la acest pod fiind un pericol din ce in ce mai mare la traversarea sa de catre vehiculele rutiere de mare tonaj. "Podul se prabuseste si masinile mai au voie ca sa treaca! Asta inseamna moarte si daca se prabuseste o familie cu autoturismul, un autobuz cine raspunde? Se asteapta sa se intample vreo nenorocire, cum trec atatea autocare, autobuze si autocamioane?" - este intrebarea pe care si-o pun locuitorii municipiului Onesti, nemultumiti de faptul ca lucrurile sunt neschimbate in zona podului de peste raul Trotus. Onestenii se intreaba "cine raspunde daca se intampla o nenorocire aici?" si arata spre autoritatile care "stau si se uita cu mainile in san" (dupa cum marturisesc ei), oamenii neintelegand de ce nu intervine in vreun fel chiar Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau ori Politia (pentru restrictionarea circulatiei vehiculelor cu tonaj greu!)

In cadrul ultimei sedinte a Consiliului Local Onesti, care a avut loc saptamana trecuta, a fost aprobata completarea Hotararii Consiliului Local privind predarea Podului rutier peste raul Trotus in administrarea Ministerului Transporturilor. Este de mentionat faptul ca desi podul se deterioreaza pe zi ce trece, de predarea de la Consiliul Local Onesti in administrarea Ministerului Transporturilor se vorbeste de cateva luni! Acum consilierii locali ai municipiului au completat Hotararea Consiliului Local cu… datele de idendificare ale podului, ce trebuiesc sa se gaseasca intre documentele ce vor fi inaintate de Consiliul Judetean Bacau pentru efectuarea demersurilor de transfer la Ministerul Transporturilor!

Pe aceasta "spinoasa problema" a avut loc un schimb dur de replici in cadrul sedintei Consiliului Local Onesti, dupa ce consiliera ALDE Mihaela Geaboc Badic a intrebat primarul Onestiului, pe Nicolae Gnatiuc, "ce se intampla cu predarea podului peste raul Trotus la Ministerul Transporturilor in conditiile in care pentru acest pod s-a intocmit de catre Primaria municipiului si un proiect in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala II?" Nicolae Gnatiuc a mentionat ca "lucrarile asumate de Ministrul Transporturilor vor conduce la ridicarea restrictiilor de tonaj, de viteza si de stationare pe pod precum si pentru circulatia pietonala de pe partea stanga a podului. Proiectul prin PNDL este mult mai consistent, in acesta sunt prevazute efectuarea lucrarilor de modernizare si de reabilitare a podului. Mi-as dori ca in prima faza sa se repare podul si apoi sa se execute lucrari de modernizare".

Situatia critica a podului de peste raul Trotus de la Onesti starneste numeroase comentarii, ce au aparut recent la "prezentarea" ultimului eveniment de aici - ruperea si desprinderea unui tronson de 25 metri, ce a cazut in apele involburate. "Daca ar fi fost podul asta in Bucuresti sau oricare comuna prapadita din Baragan, imediat ar fi inceput lucrarile de reabilitare", este o parere ce vrea ca sa evidentieze si faptul ca guvernantii de la Bucuresti "trateaza" altfel problemele din Moldova, mai mult cu nepasare! "Sa fim seriosi, ii doare pe ei de pod cand e sezonul vacantelor, li se mareste leafa, ca au spor de stat degeaba. Au mai fost inundatii prin 2010 parca, atunci cand Trotusul a distrus digul de langa pod si tot in acelasi loc intunecat i-a durut ca si acum, n-au fost in stare in 7 ani sa consolideze malul respective! Acum o baga functionarii pe aia ca de frica DNA nu semneaza, eu zic ca nu semneaza din cauza ca nu le mai iese si lor de doua poduri. Nu vede nimeni ca ei nu fac decat sa arunce povara pe o alta institutie ca sa scape ei de bataia de cap, de ce sa munceasca el cand poate sa o faca altii de prin alte institutii. Iar alta legatura daca se darama podul cu Brasov nu mai este decat prin Adjud sau Miercurea Ciuc asa ca tovarasii care transpira de atata stat ar trebui sa puna osul la treaba si sa repare podul pana nu se prabuseste in Trotus", a declarat "cu naduf" un alt cunoscator al situatiei acestui pod de la Onesti. O atitudine realist a avut si un alt opinent: "Pana sa se prabuseasca podul institutiile statului (politei, ISCIR etc.) garanteaza ca acea ruina este sigura pentru cei care il traverseaza? Onorabilii de la primarie de ce nu cer o expertiza care sa certifice daca este sigur acel pod? Cred ca se va ajunge in situatia sa se darame (poate si cu ceva victime) si atunci vor incepe «sa arunce pisica!». Unii vor spune ca nu au putut face nimic altii ca nu au stiut.
Adevarul ca pentru ei sunt lucruri mult mai importante decat siguranta cetatenilor: salariile majorate, lupta dintre bossii psd-isti, vacante, ciubucuri la licitatii etc." Concluzia? "Se pare insa ca «alesii» nu au timp si intelegere pentru nevoile alegatorilor!"
Onesti Expres


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Anonymous
#1 : 21/06/2017, 16:06
Pînă va ajunge HCL Onesti la ministerul de resort, vor mai trece ceva (multe) luni. Pe ”drumul hârtiilor” sunt mulți intermediari ce se poate traduce în frâne, voite sau nu. Recent au fost ”N” ștabi, de la Buc, de la Iași sau de la Bacău, care au văzut au constatat (adică au fost de față -cum ar zice unu”), apoi și-au luat mapele și subalternii și au plecat. Acum s-a ivit o problemă. Unii dintre ștabi nu mai sunt ”pe scaunul puterii”. Deci vor veni alții. Când ?
Atunci când vor veni nu vor mai găsi podul. Poate ceva urme din el. Nu contează ce culoare conduce țara, toți (toate grupările politice) sunt la fel.


IMAGINEA SAPTAMANII