Cauta
S-a mai stins o personalitate a Onestiului - Gheorghe Grunzu23/09/2015


O veste cumplita a indoliat Onestiul in aceste toride zile de toamna: Gheorghe Grunzu, "starostele" sportului onestean a plecat in lumea vesniciei lasand amintirea unui om deosebit, devotat sportului si marilor sale succese.Vara din urma i-a adus dorinta realizarii unei carti despre viata sa dar "timpul nu a mai avut rabdare" si la acest moment trist incredintam lecturii cateva din randurile pe care el le-a asternut cu sufletul plin de daruire… Toate vor apare intr-o carte, ce doreste ca sa o realizeze Primaria municipiului Onesti, pentru a pastra chipul senin a acestei personalitati a sportului din municipiul de pe Trotus, ce a girat prin performantele sportive obtinute, cunoasterea in intreaga lume a acestor meleaguri.

In amintirea vietii…


Fermecator, magic si peren este universul ozonat a celor din satul Poieni, comuna Schitul - Duca, judetul Iasi. Nu sunt istoric si desavarsit stilist, dar am considerat oportun, sa las rudelor si prietenilor familiei, o bruma de amintiri de pe glia stramoseasca, spre luare aminte si delectare in spatiul liber daca-l au de sarbatori. Avand respectul national castigat pentru cunostintele si experienta mea ca "slujitor" modest in domeniul sanatatii si sportului, donez fanilor aceste insemnari din inima. Aceasta, ca vine la fiecare vremea cand mai raman doar "pasiunea" si in final amintirile!... Geografic si topografic vorbind, satul Poieni se margineste la Nord cu colinele Buciumului de Iasi si comuna Ciurea, la Sud cu comuna Schitu-Duca, la Vest cu Cabana Poieni si comuna Dobrovat, iar la Est cu comunele Comarna si Osoi. Aici la Poieni, a strajuit domeniul Coroanei ex-arhiducesei Ileana cu suprafata de 2.332,87 hectare padure in valoare reala de atunci de 184.427.000 lei si obiecte de inventar de 11.280.150 lei. Total 195.707.150 lei. Regina mama Ileana a vizitat la Poieni odata si casa familiei Ioan Grunzu. Mai reamintim si pe frumoasa nepoata a reginei Victoria (dupa tata) si a tarului Alexandru al II-lea (dupa mama), casatorita cu Ferdinand de Hohenzollen, nepotul si urmasul regelui Romaniei, Carol I. Ea devine un personaj politic si ii stimuleaza sotului ambitia de a realiza Romania Mare. In primul razboi mondial, este atasata de tara, care e acum a ei, mama a sase copii, Regina Maria a fost respectata de romani, domnia ei si a lui Ferdinand, a facut si bine tarii. De accea desi nu am certe inzestrari de romancier, am incercat sa derulez succint, pe langa unele infaptuiri laudabile, dar si micro-evenimente neplacute, pentru ca implinirile unor eforturi personale, au fost facute cu o indarjita si continua consecventa, numai pentru binele semenilor mei de pretutindeni. Si acesta pentru ca am fost convins ca Dumnezeu este lumina si linistea suprema de dincolo de hotarele vietii se poate gasi, numai crezand continuu in Dumnezeu, care stie toate, vede toate si aude toate.

TATA IOAN GRUNZU, mic de statura dar sfatos, un adevarat apostol, cu un farmec personal aparte si exercitiul politetii. Gazda plina de curtoazie, care cu blandetea-i vorbei si amibilitatea-i cunoscuta, facea din el om primit peste tot cu bucurie si placere. Ioan Grunzu a fost veteran in primul razboi mondial 1914-1918, slujitor de neam si tara si a primit din inaltul ordin al Regelui Ferdinand la Regimentul 7 "Rosiori" Crucea Comemorativa a razboiului 1916-1918 cu baretele; Ardeal, Carpati, Oituz, Bucuresti si Marasesti". La 14 august 1942 i s-a decernat Brevetul din inaltul ordin al Majestatii sale Ferdinand "Medalia VICTORIA" al marelui razboi pentru civilizatie 1916-1921, la 31 octombrie 1940, Brevetul "Centenarului Regelui Carol I" din 9 mai 1939. De asemenea, a primit Decoratia "Medalia Virtutea Ostaseasca" clasa a III-a, decernata de Consiliul de Stat a Romaniei, la festivalul de sunet si lumini de la Marasesti.

Ioan Grunzu a fost si un vanator iscusit si avea harul cititului in stele, dar a fost si un recunoscut gospodar. El a avut ca frati si surori, de inalta omenie si aleasa simtire, pe sora Mariuca si fratii Constantin si Dumitru Grunzu si a ramas orfan de parinti la varsta de 6 ani. A trait la Poieni 84 de ani. A decedat la 29 mai 1974.
MAMA ILEANA GRUNZU (Lenta), mama eroina, decorata de Consiliul de Stat al Romaniei cu Ordinul "Gloria Materna" clasa a III-a pentru meritul de a fi nascut si crescut 7 copii. Gospodina de renume, harnica si o desavarsita tesatoare din lana cu motive nationale. Ii placea mult dansul si dreptatea sociala. Isi iubea tara "ca ochi din cap" si copiii. A ramas fara tata la varsta de 7 ani si a trudit din greu impreuna cu tata, numai prin munca cinstita pentru a ne face in limita potentei lor precuniare, un rost in viata. Mama a avut ca frati si surori pe Verginia, Olga, Vasile si Costica Fanaragiu, cetateni de marca la Poieni. S-a stins din viata la varsta de 84 de ani in satul Poieni la data de 30 ianuarie 1986.
In urcusul sau spre idealul inalt, omul trebuie sa-si deschida fiinta catre toate valorile ce legitimeaza existenta sa in lume si numai atunci poti spune ca ai atins Everestul...

Subsemnatul GRUNZU I. GHEORGHE nascut la Poieni la 22 aprilie 1928, am cunoscut din familie ca munca, ca oglinda sociala, a valorii fiecarui subiect ii asigura omului faima personala si am avut permanent ca motto: "Sa te pui pe treaba si sa te tii de treaba, caci numai munca si cinstea este sceptrul vieti si izvorul bunastarii sale".

FRATI SI SURORI

TITU nascut in 1921, COSTICA nascut in 1923, au decedat de mici, cand erau la scoala primara, de malarie (friguri). MARIA nascuta in 1925, un adevarat robot al familiei compuse din 6 persoane, care a avut parte, mai mult de insatisfactii, de cat de mai multe bucurii. A decedat la Poieni in decembrie 1997. IULIA nascuta in 1930, a lucrat mult in serviciu si in familie, gospodina o "rara avis" si o printesa a prajiturilor de la care s-a "contaminat" intreaga familie unita formata din 5 persoane. PETRU nascut in 1932, postas vivace si gospodar neegalat, un personaj in continua "miscare" si neobosit in slujba familiei sale de 4 persoane. ELENA (Lina) nascuta in 1935, personalitate de aleasa omenie si harnicaca o albina - regina sarmalelor gustoase - ajutandu-si intodeauna fratii, surorile si toate rudele, ocrocotindu-si familia formata din 3 persoane, cu nepretuita dragoste.
Sotia ANICA GRUNZU (Ardeleanca), nascuta la 7 februarie 1933, de profesie invatatoare – "furnica familiei" - si gospodina recunoscuta, mare maestra la inpletituri de toate genurile iubitoare de frumos si neamuri. A functionat in invatamant 31 de ani pana la pensionare in 1989.
COPII: MIRCEA GRUNZU nascut la 4 octombrie 1956, rasfatatul familiei, electronist automatizari, electrician si mecanic auto de mare calibru, om la toate, gata oricand sa-si ajute familia si mai ales amicii ca orice gentleman.
IULIA GRUNZU (nora) nascuta la 4 mai 1961, asistenta medicala principala (si doftorita tuturor), sotie si mama iubitoare de familie si natura, cu un particular grad de sobrietate, "mama" prajiturilor de calitate extra !...
LUCIAN GRUNZU ( Nepot) nascut la 5 martie 1986 ("Porumbelul lui bunelu si sufletu lui bunica"), Jolli Joker-ul familiei, elev silitor la invatatura monopolizand in fiecare an podiumul de premiere la Scoala Generala nr. 5 Onesti, unde a slujit si bunica lui, si a invatat 8 ani si bunul sau tata.

Subsemnatul am urmat cursurile Scolii Generale din Poieni, Seminarul monahal de 4 ani, Scoala sanitara si cursurile de malariaterapie si etomologie la Iasi, Cursurile de Radiotelegrafisti la Sibiu si Cluj, Cursurile de Instructori Sportivi la Rotunda Vatra-Dornei si Cursurile Posliceale de Antrenori de pe langa Facultatea de Fizica din Iasi si Institutul I.E.F.S. din Bucuresti. Cei 41 de ani de serviciu i-am facut numai la stat, dintre care 5 ani la Ministerul Sanatatii- Compartimentul Sanatate a judetului Iasi si Statiunea de Malarie si 36 de ani ca angajat la Ministerul Tineretului si Sportului, din care 1 an in orasul Negresti, judetul Vaslui, ca seful sectiei sport de pe langa Primarie, 8 ani la municipiul Roman, ca seful sectiei sport de pe langa Primarie si Presedinte al Consiliului Municipal pentru Educatie Fizica si Sport Onesti, judetul Bacau pana la pensionare pe data de 1 februarie 1989. Inca de la juniorat si seniorat am oferit protectie si suport moral si pecunitar- in functie de renumeratia primita permanent- parintilor si intregii familii din Moldova si Ardeal….

Cu ajutorul lui Dumnezeu, voi reaminti succint, citeva realizari ale subsemnatului, in slujba patriei mele dragi, cu care familia noastra se va putea mandri peste ani. In viata sociala ca si consilier municipal de Onesti, in 3 legislaturi (12 ani, inainte de 1989), in circumscriptile arondate am plantat cu familia 38 pomi si arbori, flori, gazon, gard viu etc., contribuind direct fara niciun fel de recompensa materiala la ridicarea urbei pe locul 1 pe tara, iar pe 10 august 1967 am fost decorat de catre Consiliul de Stat al tarii cu Medalia Muncii, recompensa morala, de cetatean care si-a iubit patria prin munca.

Cat am functionat la Ministerul Sanatatii (5 ani) am luat parte pe teren direct la combaterea maladiilor infecto-contagioase, prin cele 18 campanii, antimalarice, antihelmintice si antiexantematice in aproape toate comunele si orasele fostelor judete: Iasi, Botosani si Falciu.
Pe ogorul sportului am facut jogging intensiv zilnic si am functionat in conducerea si indrumarea miscarii sportive 36 de ani. Pentru ca sportul pentru mine a fost o provocare si de aceea am avut in sange simtul datoriei. Ca sportiv de categoria a I-a la atletism, schi fond, bob, popice, natatie, tir, skeleton, am urcat de multe ori pe podiumul de premiere, iar la serviciu lucram zilnic cate 10-12 ore si de cele mai multe ori nu am avut nici concediu legal de odihna, anual. Dar, am avut privilegiul ca oficial, arbitru, conducator de loturi, ghid ONT, antrenor sau turist, sa vizitez 11 tari: Polonia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Bulgaria, Iugoslavia, Austria si Cehia, reusind sa colectionez pentru un micro-muzeu sportiv, peste 1,400 de medalii, insigne si brelocuri din 40 de tari, 50 de cupe, 42 plachete, 35 ecusoane si peste 2,000 de fanioane din 22 de tari. Ca recompense "morale" pentru stradania depusa pe linie de sport, UCFS, CNEFS si MTS mi-a decernat in 1954, 1957, 1976 si 1989 Distinctia "MERITUL SPORTIV" si 5 Diplome de onoare si excelenta. Sportivii si oamenii de sport, au fost intodeauna familia mea pe care i-am iubit cu dragoste adanca si i-am condus cu har (dat de Dumnezeu) peste 36 ani, numai spre victorii, stiind ca idealurile nobile ale sportului, pot fi sadite numai asa in viata comunitatii.
De asemeni, din 1954 si pana in 2001, in calitate de corespondent principal al subredactiei Gazetei Sporturilor si colaborator in timp la alte 16 ziare, reviste de specialitate centrale, locale, radio, am scris in total peste 7 000
de cronici si articole cu tematica sportiva, de sanatate si edilitar gospodaresti.

Dintre acestea numesc publicatiile: Sportul, Gazeta Sporturilor, Steagul Rosu, Monitorul de Bacau, Ziua, Desteptarea, Moldova Sport Bacau, Magazinul Sportiv, Chimistul, Onestiul Nou, Curierul de Onesti, Steaua Rosie- Roman, Viata ostaseasca, Viata Onesteana, Sporul Popular, Revista ilustrata Sport, Cauciucul, Viata Trotuseana, Trotus Expres, Radio Iasi, Onesti si altele.
Pe linia profesionala, am cautat sa aplic in practica, cele invatate de la profesori, antrenori, medici, preoti, instructori, arbitrii si specialistii din comisii, colegii,federatii si minister, valorificand la maximum cunostintele de specialitate in domeniu, si impreuna cu o neostenita pasiune si caracter senioral, am facut totul ce a fost posibil, pentru a mentine stacheta sportului onestean, pe "Everestul performantelor sportive romanesti".
Gheorghe GRUNZU


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Emil
#4 : 16/11/2015, 21:43
O bunatate de om si un inegalabil bun simt .Nu a facut niciodata clasamente.Cu entuziasm tineresc te cucerea neconditionat. A iubit si respectat oamenii, pe frumosi si pe urati deopotriva. Cu admiratie si respect,nu putem sa te uitam.
Ginel
#3 : 10/11/2015, 13:28
A fost un om deosebit ,un om cu adevarat devotat sportului.L-a cunoscut generatii intregi de tineri din Onesti si localitatile invecinate .Unde mai gasesti oameni ca dansul,ca prof.Poienaru , Lambru , Dumitriu ,etc. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
iubitor de sport
#2 : 14/10/2015, 14:42
Suflet bland si inima mare, acesta a fost OMUL Gheorghe I. Grunzu.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si liniste !
patriche george
#1 : 28/09/2015, 17:46
Dumnezeu sa.l odihneasca! Mare profesionist dar mai cu seama Mare Om!


IMAGINEA SAPTAMANII