Cauta
S-a stins din viata parintele Arhimandrit Epifanie, staretul Manastirii Magura Ocnei26/04/2018


O veste cutremuratoare a pornit de pe inaltimile Magurei intristand cu durere iubitorii credintei crestine: in dimineata zilei de 25 aprilie Arhimandritul Epifanie Bulancea, staretul Manastirii Magura Ocnei "s-a mutat la cer"! Nascut la 30 octombrie 1929 intr-o familie numeroasa - cu 12 copii - in Corodul Galatiului (o asezare unde se afla un sit arheologic din perioada daco-romana), el a urmat scoala primara si gimnaziala in comuna natala. Atras din tinerete de viata monahala, la varsta de 21 de ani il intalnim la Manastirea Bogdana (din apropierea Onestiului), loc sfant unde este calugarit in 1951 cu numele Epifanie. Timp de 35 de ani va lucra (din 1955) la Episcopia Romanului, fiind hirotonosit preot. Epifanie urmeaza Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt si Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o absolva in anul 1968. In vremurile grele de restriste a comunismului, intre 1982-1984 a participat la restaurarea bisericii de lemn din Pralea (comuna Caiuti), care se afla la doar 500 de metri, fiind "ferita" privirii de culmea unui deal, de cabana de vanatoare la care venea Nicolae Ceausescu. In anul 1986 a fost numit staret al Schitului Durau, unde timp de mai multi ani a desfasurat o activitate duhovniceasca deosebita, sub culmile Ceahlaului . Aici parintele Epifanie a fost vizitat in anul 1990 de catre o delegatie din Targu Ocna, preotul protopop Dumitru Ciubotaru propunandu-i sa reinfiinteze Manastirea Magura Ocnei. Intr-un loc incarcat de istorie, unde in timpul Primului Razboi Mondial s-au dat lupte crancene, pe inaltimile Magurii, in apropierea Monumentului Eroilor, aici a inceput, in august 1990 parintele Epifanie primele constructii ale ansamblului monahal. Acestea au fost ridicate pe locul unde s-a aflat o biserica, demolata in anii de inceput ai comunismului din Romania iar stralucirea Manastirii Magura Ocnei strajuie azi frumusetea vaii Trotusului - sfantul lacas fiind vizibil la zeci de kilometri departare.

Parintele Arhimandrit Epifanie Bulancea a daruit peste 40 de catapetesme si clopote bisericilor si manastirilor din mai multe episcopii si a fost un duhovnic pretuit si iubit de catre credinciosi, ce nu au pregetat nici un efort pentru a urca la Manastirea Magura Ocnei - una dintre cele mai frumoase manastiri din Moldova. Prin straduinta sa aceasta a devenit si un punct de atractie pentru credinciosi si pentru pelerini, care s-au bucurat mult si de privirea blajina si vorba blanda a parintelui Arhimandrit Epifanie. "Parca prea multe mi-a dat Dumnezeu si nu l-am multumit cat trebuie! Am mari satisfactii, in special Manastirea Magura Ocnei" - marturisea Arhimandritul Epifanie, care timp de 28 de ani din inaltimile culmilor cu fagi ale Magurii, a daruit "hrana duhovniceasca" celor care poarta in suflet credinta stramoseasca.

Trecerea in Imparatia Cerurilor a acestui duhovnic al Magurei Ocnei a intristat preotii Protopopiatului Onesti, ai Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, pe toti cei carora le-a adus mangaierea credintei. Sicriul cu corpul neinsufletit al parintelui Arhimandrit Epifanie a fost depus la Biserica Inaltarii de pe Magura Ocnei.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII