Cauta
«SA FIE DE BUN AUGUR!»19/03/2018


Sala de sedinte a Consiliului Local Onesti a gazduit miercuri, 14 martie, un eveniment deosebit pentru dezvoltarea comunitatii onestene. Este vorba de semnarea Contractului de servicii "Sprijin pentru pregatirea Aplicatiei de Finantare si a Documentatiei de Atribuire pentru Proiectul Dezvoltarea Infrastructurii de Apa si Apa Uzata in municipiul Onesti in perioada 2014-2020". La acest eveniment au participat Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, Felix Stroe, Directorul general al RAJA SA Constanta, Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onesti, consilieri locali ai municipiului si reprezentanti ai asociatiilor de proprietari din localitate. Edilul-sef al Onestiului, Nicolae Gnatiuc, a declarat cu acest prilej: "Este un moment important pentru comunitatea noastra si acesta are loc la opt luni de cand am luat decizia, impreuna cu Consiliul Local, sa incredintam catre RAJA Constanta Serviciul public de apa si canalizare al municipiului. Acest fapt a adus o stare de normalitate in Onesti dupa ce locuitorii de aici beneficiau de program restrictionat la apa potabila (cate trei ore dimineata si seara). Dumnezeu ne-a ajutat sa luam aceasta decizie buna, atunci presedintele Consiliului Judetean Bacau fiind aproape de nevoile comunitatii noastre. Dar cu ce costuri avem apa potabila acum 24 de ore din 24? In perioada 1 ianuarie 2017 – 1 iunie 2017 , cand am delegat acest serviciu, Unitatea Teritorial-Administrativa Onesti a pierdut 30 de miliarde de lei vechi! Acum RAJA Constanta are un proiect asumat si pentru Consiliul Local Onesti principalele probleme de rezolvat fiind cele de infrastructura rutiera, aceasta devenind cea mai grea problema a municipiului". Desi semnarea acestui contract nu era un moment de "etalare politica", primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc nu a pierdut acest moment si a mentionat:"Rezolvarea situatiei apei potabile nu a fost transferata intr-un proiect politic! Eu multumesc echipei politice din care fac parte (a PSD – nota Onesti Expres), pentru ca nu este usor ca sa faci cu eforturi mari lucruri pe care din ce in ce mai putini le sustin! "

Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Sorin Brasoveanu, a detaliat faptul ca "in decembrie 2016, cand s-a inregistrat o criza majora a apei in municipiul Onesti, solutii nu erau, Onestiul nefiind membru al unei asociatii de dezvoltare, in principal la ADIS Bacau. Judetul Bacau este actionar cu 48 la suta din actiuni la CRAB. Am cerut gasirea de solutii imediate si RAJA Constanta este un operator serios. Am ramas placut surprins de investitiile facute de aceasta firma".

Este de mentionat faptul ca implementarea Proiectului Dezvoltarea Infrastructurii de apa si apa uzata in municipiul Onesti vizeaza cresterea nivelului de colectare si epurare a apelor urbane uzate precum si a gradului de asigurare a alimentarii cu apa potabila a populatiei deservite de Operatorul Regional RAJA Constanta. In cadrul proiectului vor fi dezvoltate urmatoarele investitii: sursa de apa si statie de tratare noua, cu o capacitate instalata de 140 litri / secunda; reabilitare a trei rezervoare de inmagazinare, fiecare cu capacitate de 10.000 mc; reabilitare a patru rezervoare de inmagazinare, fiecare cu capacitate de 1000 mc; sectorizarea retelei de distributie in zone de presiune si control al pierderilor – 110 km. De asemenea, se mai realizeaza 31 de sisteme locale de ridicare a presiunii; reabilitarea retelei de distributie pe o lungime de 14,62 km; extinderea retelei de distributie apa – 4,8 km; reabilitare retea de canalizare menajera – 3,06 km; extindere retea de canalizare menajera – 31,57 km. Va fi realizata o Statie de epurare noua, inclusiv treapta tertiara cu capacitate prevazuta pentru 65.000 locuitori iar toate lucrarile prevazute vor fi dotate cu echipamente care sa permit citirea parametrilor de functionare.

Felix Stroe, directorul general al RAJA Constanta, a declarat ca aceasta firma "a prins municipiul Onesti intr-un proiect de suflet, noi actionand pentru ridicarea calitatii apei potabile. Valoarea Contractului de consultanta se ridica la peste 44 milioane de euro si va aduce municipiul Onesti in constelatia celor mai moderne municipii din Romania. Sistemele locale de ridicare a presiunii vin cu o presiune constanta a apei la robinete". Felix Stroe a mai afirmat:" Cu scuze pentru inerenta lipsa de modestie Onestiul a luat cea mai buna hotarare in ceea ce priveste sistemul public de apa si de canalizare si noi avem experienta in Romania pentru a face cele mai moderne lucrari! Selectia consultantului s-a facut corect si ceea ce urmeaza – doi ani de zile lucrari de santier, va crea probleme de discomfort. Dar ma voi stradui sa devansez executia acestui proiect! Mi-as dori sa fiu Cetatean de onoare al Onestiului, pentru ca consider acest oras ca orasul meu si va promit ca va fi cel mai modern oras!" Felix Stroe a semnat contractul acestui proiect cu Anca Tofan, reprezentanta a unei firme romanesti si a uneia germane, cu o mare exoperienta in ceea ce priveste proiectele de mediu, de canalizare si de infrastructura. "Avem o experienta pentru a rezolva si idendifica rapid solutii la problemele cu care se confrunta comunitatea", a mentionat Anca Tofan subliniind ca "ritmul de lucru al constructorilor va fi infernal. In finalul evenimentului de la Onesti a luat cuvantul Gheorghe Racu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Onesti. El a multumit Consiliului Local Onesti, Consiliului Judetean Bacau si RAJA Constanta ca "a avut curajul si a venit sa ne salveze la aceasta problema a apei. Orice modernizare presupune si sacrificii si noi va vom sprijini cu ceea ce putem!".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII