Cauta
Sapte ani fara Gil Ionita27/01/2011

“Trist este ca numele lui Gil Ionita este cazut putin in uitare si nu e pomenit nicaieri, in timp ce altii, desi nu s-au ridicat la inaltimea sa atat spiritual dar si componistic, pentru ca au stat la Bucuresti sunt amintiti pe toate canalele. Se implinesc in aceasta iarna 7 ani de la moartea lui Gil Ionita si acest fapt este intristator”, ne-au declarat prietenii onesteni ai regretatului interpret al muzicii folk. Ei vor ca sa organizeze la Onesti in fiecare an un festival de muzica folk cu numele “Gil Ionita”, acest eveniment fiind asteptat de Vasile Seicaru, Victor Socaciu, Alex. Zarnescu si alti slujitori ai acestui indragit gen muzical. Promotorii acestei initiative, Nicu Moraru (coleg cu Gil Ionita in componenta formatiei “Flacara Folk”) si onesteanul Lica Chitcan, doresc ca aceasta manifestare sa aiba un caracter national si sa se desfasoare la Onesti in luna decembrie, la vremea colindelor. “Cantecele interpretate de Gil Ionita au fost foarte mult iubite de public, de la clasicul «Din batrani», la melodiile «Lasati-ma sa merg pe bicicleta», «Sa ne iubim» (versuri de Adrian Paunescu - o melodie simbol in spectacolele Cenaclului «Flacara») precum si cantecul cu caracter national «Juramant la Putna», cunoscut in tot spatiul romanesc, pana in Basarabia”, ne-a declarat folkistul onestean Lica Chitcan, amintind marile creatii ale lui Gil Ionita, lasate mostenire ge­neratiilor.
Nu cu mult timp in urma, la Aula Bibliotecii Municipale “Radu Rosetti” Onesti a avut loc un spectacol “Remember - Gil Ionita”, la care au participat Romeo Ifrim, Nicu Moraru, Tiberiu Ionita, Ninel Zamfir, dr. Adrian Boros, Lica Chitcan, Florin Bejan, Mihai Teleaga precum si Florin Porumb (chitara solo pe vremuri in formatia “Compania de sunet”, condusa de Valeriu Sterian). Acest spectacol a fost o manifestare frumoasa, aflandu-se la cea de-a VI-a editie in municipiul de pe Trotus. In cadrul spectacolului, Tiberiu Ionita, fiul marelui interpret disparut a prezentat un moment de muzica si poezie in care, acompaniat la pian de catre Florin Bejan, a readus in atentie cantecele lui Gil Ionita. Nicu Moraru, membru fondator al for­matiei “Flacara Folk” (ce este evidentiata in “Ghidul rock”, ca primul grup de muzica folk din Romania, deschizator de drumuri), a interpretat cateva din piesele sale mai vechi iar Grupul “Ad-Hoc” (alcatuit din interpretii folk Mihai Teleaga, Lica Chitcan si Romeo Ifrim) au prezentat mai multe melodii cu care au cucerit publicul onestean, pe cei peste 200 de spectatori prezenti in Aula Bibliotecii Municipale. Melodiile “Greu azi de romani”, “Fara tine”, “Telefon intamplator” si “Sa profitam cat suntem impreuna’ sunt cele care au fost aplaudate la prezenta pe scena a Grupului “Ad-Hoc”. Doctorul Adrian Boros a subliniat locul lui Gil Ionita in istoria muzicii folk de la noi din tara si in constiinta publicului romanesc, prin trecerea sa din viata intrand in “le­gendele folk-ului” alaturi de Valeriu Penisoara (autorul imnului echipei Universitatea Craiova), Valeriu Ste­rian, Tatiana Stepa, Florian Pittis si chiar Adrian Paunescu. Mentionam ca spectacolul “Remember Gil ionita” a inceput si s-a incheiat cu interpretarea melodiei “Sa ne iubim” iar sala a participat efectiv si afectiv, interpretand impreuna cu cei de pe scena melodiile lui Gil Ionita. Spectacolul, realizat intr-un decor deosebit (la care institutia gazda se intrece la organizarea fiecarui eveniment cultural-artistic), s-a incheiat cu fiorii reintalnirii cu o muzica iubita, cu multe aplauze si buchete de flori oferite celor care duc mai departe flacara muzicii folk pe meleagurile trotusene precum si cu multumiri conducerii bibliotecii onestene pentru gazduirea, an de an, a acestei manifestari.
“Realizarea unui festival anual «Gil Ionita» poate fi benefic si pentru revigorarea muzicii folk dar ar scoate in evidenta si municipiul Onesti, care in ultimii ani a cazut in uitare datorita dezindustrializarii. Dar nu pot doar 7-8 oameni, care au fost protagonistii spectacolului «Remember Gil Ionita», sa organizeze un festival national, ar fi benefic si sprijinul autoritatilor locale”, a declarat Lica Chitcan, “impatimit” al muzicii folk.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 
Anonymous
#2 : 21/11/2017, 17:30
Să ne trăiţi, domnule profesor, Nicu Moraru! Am nostalgia Iaşului anilor 80 şi aţi rămas în sufletul elevilor dumneavoastră prin orele de filosofie, dar mai mult prin activităţile artistice la care puneaţi atâta pasiune.
Victor
#1 : 16/03/2011, 20:04
Nici acum, după şapte ani trişti, nu-mi vine să cred că Gil nu mai este printre noi. Îi duc şi acum dorul. Am fost martor al plămădirii grupului Folk 73, i-am ascultat unele piese în primă audiţie (probabil nu înaintea familiei)şi eram liniştit ştiindu-l undeva departe, dar sănătos şi mă gândeam cu drag la el şi la ai lui, mereu zicând: mâine am să-i dau un telefon. Şi nu a mai fost mâine. <Mâine> a venit vestea nemiloasă, ca o ghilotină. Nu am crezut, aşa cum nici acum, repet, nu pot crede. Din acest motiv nu am putut veni la înmormântare. Acum regret şi rog rudele să-mi ierte slăbiciunea. Deşi este, poate, târziu... Dumnezeu, acolo sus, să-i asculte cântecele!


IMAGINEA SAPTAMANII