Cauta
Sarbatoare la Sanctuarul Diecezan «Fericitul Ieremia» din Onesti13/06/2017


Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia" din Onesti a trait clipe de cucernica sarbatoare. Luni 8 mai a fost celebrat Hramul Sanctuarului si al Custodiei Capucinilor, prilej cu care s-a savarsit Sfanta Liturghie Solemna. La acest inalt moment liturgic a fost prezent PS Aurel Perca, Episcop Auxiliar de Iasi. Este de evidentiat faptul ca la acest eveniment au participat oaspeti din Roma, Calabria si Napoli. De pe pamantul Italiei au sosit la Onesti la aceasta sarbatoare fratii capucini Carlo Calloni (Postulatorul General al Ordinului Capucin) si Gianluca Savarese (Vicarul Provincial al Capucinilor din Napoli). Remarcam si participarea parintilor parohi ai parohiilor romano-catolice care il au ca patron spiritual pe Fericitul Ieremia. Astfel, la Onesti alaturi de alti preoti din tara si din strainatate au fost prezenti preotii parohi de la parohii din Bacau, Roman, Tomesti, Valea Mica - comuna Faraoani.

In cuvantul de invatatura rostit de PS Aurel Perca, Episcop Auxiliar de Iasi in cadrul Sfintei Liturghii Solemne, acesta a mentionat: "Fericitul Ieremia a simtit chemarea la sfintenie in familia sa, de la mama si de la tatal sau si a cautat-o toata viata sa. Atunci cand a plecat de acasa pentru «a se mantui», atunci cand si-a slujit aproapele pana la daruirea de sine, atunci cand se ruga sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru bunatatea si indurarea sa! Toate aceste trairi si intreaga sa viata pot si trebuie ca sa ne fie de exemplu si noua, cei de azi, care ii cerem ajutor ! Iar Dumnezeu, prin mijlocirea acestui fiu al plaiurilor romanesti ne asculta si ne implineste rugaciunile".

Dupa cum ne-a declarat parintele Ubaldo Oliviero, de la Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia" si de la Custodia Capucinilor din Onesti, "celebrarea din acest an a fost infrumusetata de mai multe evenimente. In primul rand s-a sarbatorit Hramul Sanctuarului si al Custodiei Fratilor Capucini dar a fost si «Sarbatoarea Marii Asteptari», deoarece la 9 mai, la Cluj s-a deschis Procesul pentru canonizarea Fericitului Ieremia. De mult timp eram in asteptarea acestui moment si este un motiv ca sa ne bucuram si impreuna sa-i cerem Domnului acest mare dar al Canonizarii, ca si toate celelalte haruri pentru noi insine, pentru cei dragi ai nostri si pentru intreg poporul roman. Activitatile celebrarii sunt incluse in Anul Jubiliar al Capucinilor, care a fost deschis in ziua de 5 martie 2017". Mentionam faptul ca Fratii Capucini doresc si propun o rugaciune pe toata perioada Procesului diecezan pentru Canonizarea Fericitului Ieremia, care sa fie inclusa la Rugaciunea Credinciosilor de la Sfanta Liturghie. Cu privire la Cauza de Canonizare a Fericitului Ieremia Valahul va fi inclusa in Rugaciunea Credinciosilor urmatoarea intentie: "Dumnezeule atotputernic si milostiv, te rugam sa-l preamaresti pe slujitorul tau, Fericitul Ieremia, cu titlul de sfant, pentru ca Biserica Ta sa poata propune lumii un alt model luminos de sfintenie si o calauza sigura pentru a iubi asa cum a iubit Iisus si pentru a sluji cu generozitate pe fratii sai". Rectorul Sanctuarului Diecezan "Fericitul Ieremia", parintele Ubaldo Oliviero a mentionat ca "aceasta intentie de rugaciune o propunem tuturor credinciosilor dar mai ales parohiilor care il au ca patron pe Fericitul Ieremia, ca si tuturor comunitatilor calugaresti".
In ziua de 8 mai, la Onesti a avut loc si o procesiune cu Statuia si Relicva Insemnata a Fericitului Ieremia iar in seara aceleeasi zile a fost savarsita Sfanta Liturghie de multumire, la care a predicat Parintele Custode Fr. Lucian Drumea. Astfel, "Casa Fratelui Ieremia" de la Onesti, s-a bucurat de aceasta mare sarbatoare, la care numerosi crdinciosi romano-catolici au adus cinste si preamarire lui Dumnezeu. Celebrarea euharistica a Fericitului Ieremia a dovedit inca o data puterea sa de a-i mangaia pe crestini si s-a amintit faptul ca acesta "desi nu era preot avea o formula de adresare foarte semnificativa: «Taria Duhului Sfant sa destrame orice rau», reusind sa -i intoarca din drum pe cei pacatosi". In zilele premergatoare celebrarii Hramului Sanctuarului Diecezan "Fericitul Ieremia" si al Custodiei Capucinilor a avut loc un Triduum Solemn cu temele "Maria in Sfanta Scriptura", "Maria in Traditia Bisericii" si "Maria in Spiritualitatea Franciscana".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII