Cauta
Sarbatorirea la Onesti a zilei de 1 Decembrie a adus si deruta06/12/2017


Si in acest an, la inceputul lunii decembrie, un mare numar de onesteni au dorit ca sa fie prezenti la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei pe platoul din preajma Primariei municipiului si a Monumentului Eroilor "Regina Maria". Ei s-au bucurat de prezenta Fanfarei militare si a atmosferei inaltatoare a acestei zile de sarbatoare dar au fost si "martorii" unor lucruri la care nu se asteptau. Despre acestea , primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc a mentionat zilele trecute: "din pacate, din cauza unor restrictii impuse de Legea privind ceremoniile oficiale, la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la 1 Decembrie, a trebuit sa respectam ordinea de precadere la depunerea de coroane in cadru oficial. Unii dintre cei prezenti s-au simtit poate nedreptatiti de acest lucru , dar legile trebuie respectate!" Mentionam ca la festivitatea din acest an de depunere de coroane si jerbe de flori de la Monumentul Eroilor "Regina Maria" din Onesti au fost prezenti Sorin Brasoveanu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, prefectul judetului Bacau, Luminita Cosa, Viorel Ilie, Ministru in Guvernul Tudose, parlamentarii Constantin Avram si Teodora Sotcan, Paul Cotirlet - secretar de stat la Ministerul Culturii, numeroase cadre militare, consilieri judeteni si alti invitati.

Festivitatea de pe platoul primariei onestene a debutat cu intonarea Imnului de stat al Romaniei si cu prezentarea oficialitatilor prezente. Acestea au depus coroane la Monumentul Eroilor intr-un ceremonial militar deosebit (in acordurile "Rugii militare"), dupa savarsirea, de catre un sobor de preoti ortodocsi si romano - catolici a slujbei religioase " Te Deum". Parintele protoiereu Ioan Bargaoanu a mentionat faptul ca "suntem datori sa spunem din adancul sufletului o rugaciune, pentru ca Dumnezeu a binecuvantat Unirea sfanta din 1918 in tara noastra". Primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc a declarat ca "sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei cu recunostinta pentru sacrificiul si intelepciunea inaintasilor nostri ce au facut posibila Romania Mare" si a tinut sa adauge ca pe meleagurile onestene vor fi organizate mai multe manifestari de cinstire a implinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Dupa depunerea coroanelor de flori de catre oficialitati momentul in care s-a anuntat ca "ceremonialul militar s-a incheiat" a derutat onestenii prezenti la aceasta festivitate, ce a avut loc in preajma Primariei municipiului. Astfel, fara a mai fi respectata o ordine pe treptele Monumentului Eroilor "Regina Maria" au urcat aproape simultan reprezentantii institutiilor publice din municipiul Onesti dar si grupurile de elevi, ce au fost insotite de catre profesori de la scolile gimnaziale precum si de la colegiile si liceele din localitate. Asupra acestei situatii au luat atitudine mai multi locuitori ai municipiului, parinti si profesori, reprezentanti ai Asociatiei Nationale "Cultul Eroilor", inclusiv consilierul local Gheorghe Ene. In fata acestei situatii primarul municipiului Onesti, Nicolae Gnatiuc si-a exprimat speranta ca "in viitor sa gasim solutiile cele mai potrivite pentru ca toti cei care doresc sa depuna coroane la Monumentul Eroilor sa o poata face intr-un cadru decent si festiv".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu