Cauta
«Savoarea» unei adevarate sarbatori a batranilor07/10/2016


O noua editie - a IV-a - a doua atractive concursuri pentru persoanele aflate la varsta senectutii au avut loc zilele trecute la Targu Ocna. Este vorba despre palpitantele intreceri "Placintele bunicilor" si "Bicicleta, prietena varstei a III-a", care s-au desfasurat in prezenta prefectului judetului Bacau, Ioan Ghica, a conducerii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau (fiind prezente Rodica Stiuca, directorul interimar al acestei institutii si Daniela Titaru, director adjunct), a lui Stefan Silochi, primarul orasului-statiune Targu Ocna. Numarul mare de participanti de la aceste concursuri dar si faptul ca numerosi locuitori ai orasului Targu Ocna au tinut ca sa fie prezenti la evenimentele mentionate au creat o atmosfera deosebita si placuta. Astfel, in centrul vechi al statiunii de la poalele Magurii, ce are o noua stralucire dupa amenajarea unui pietonal de peste 500 metri, "adunate ca intr-un careu" s-au aflat "tonetele" care au imbiat pe toti cei prezentI cu "aroma" placintelor si a prajiturilor. In oricare parte ai fi privit "delicatesele" au cuprins totul, fiind de admirat cei ce au pregatit toate aceste bunatati si care au organizat aceasta frumoasa manifestare. Cu cozonaci rumeni cu branza si cu nuca si cu placinte in mai multe sortimente s-a prezentat la Targu Ocna Centrul de Batrani din Harja (asezamantul ce are in grija cel mai mare numar de batrani din Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului). Din bucataria Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica (din Darmanesti, batranii si personalul de aici au adus placinte cu branza,"poale-n brau" dar si cu mac, cu carne, cu ciuperci, cu dovleac precum si dulceturi si borcane cu legume pregatite pentru iarna. Avand cel mai diversificat sortiment de produse "pentru camara" darmanestenii au etalat la "Placintele bunicilor" hribi la otet, dulceata de… ardei iute si "peltea" (sirop) din mai multe fructe. La standul alaturat s-au aflat reprezentantii Centrului de Adulti de la Rachitoasa, care, dupa cum a marturisit o femeie de aici in varsta de 78 ani, "in retetele proprii de dulceata se pun si … sanatate, dragoste si liniste sufleteasca". Acest centru a cucerit primul loc la Concursul "Placintele bunicilor", locul 2 fiind adjudecat de Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Dizabilitati din Comanesti iar pe locul 3 s-au clasat cei de la centrul din Darmanesti.

In decorul acestei manifestari nu au fost numai placinte cu savoarea gustului placut "al bunicilor" ci si obiecte realizate din hartie (in tehnica origami), "botosei" impletiti, foarte multe multe flori dar si fructe ale toamnei. Cu o bogata paleta de astfel de lucruri, la care s-au adaugat si nelipsitele placinte cu visine si cu alte delicatese a fost prezent Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilitati din Targu Ocna iar de la Rachitoasa "a picurat" si stropul dragostei de vin, participantii in concurs de aici avand si must cu cel mai bun gust de "tulburel"! Din orasul - statiune de la poalele Magurii au participat reprezentanti ai cartierelor Tisesti, Galean, Valcele, Gura Slanic.

Inconjurati cu multa simpatie si pretuire au fost si participantii la Concursul "Bicicleta, prietena varstei a III a", la startul caruia au fost mai multi batrani in varsta de peste 65 ani. Ei au concurat la doua categorii de varsta: 65 - 75 ani si peste 75 ani. Daca la prima categorie a invins Mihai Ghibilic, intr-un pluton de 4 biciclisti, la peste 75 ani au urcat pe bicicleta Gheorghe Radu (de 86 ani) si Ion Negri (de 81 ani), alaturi de ei mai pedaland inca doi concurenti: Grigore Goaga (care a trecut primul linia de sosire) si Ghita Antohe. Este de evidentiat faptul ca la acest concurs au fost inscrisi nu numai targ-ocneni ci si persoane care se afla la centrele de batrani din judet. Nici femeile nu s-au lasat mai prejos, Anisoara Popescu (la categoria 65 - 75 ani), a reusit ca sa parcurga intregul traseu de concurs in doar 34 de secunde! (cel mai bun rezultat al competitiei!) "Eroina" acestor concursuri a fost concurenta cea mai in varsta, Anica Scurtu (in foto), care la varsta de 82 ani a parcurs pe bicicleta intregul traseu in aplauzele frenetice ale publicului. Mai mult, ea a participat si la Concursul "Placintele bunicilor", unde a uimit juriul cu prajituri facute pe plita (umplute cu magiun de prune si de coarne!) si a oferit celor prezenti "kurtoskolaci" (colaci secuiesti) pregatiti pe jar! Castigatoare a unei biciclete Anica Scurtu (din Ciresoaia), a bucurat participantii la aceasta manifestare purtand un aut entic costum popular national, cu naframa, in costume populare traditionale fiind prezente si reprezentantele, din zona Onesti, de la Asociatia Nevazatorilor (reprezentata de Nicoleta Munteanu, Aneta Topa si Lisaveta Strechie). In finalul acestei inedite actiuni, la care s-au recitat si poezii iar membrii Uniunii Generale a Pensionarilor Bacau au realizat un frumos program artistic, ce a culminat cu o hora mare, moldoveneasca, Rodica Stiuca, director interimar al DGASPC Bacau a declarat: "Ne-am bucurat de participarea la aceste concursuri a 7 centre de recuperare pentru adulti ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Consiliul Judetean Bacau (din Rachitoasa - care este cel mai mare, dar si din Comanesti, Racaciuni, Darmanesti si Targu Ocna). Au fost prezente 5 centre particulare de batrani (de la Targu Trotus, Bacau (Club 60 si "Speranta bunicilor") dar si de la Asezamantul din satul Harja (com. Oituz), de la Filiala Bacau a Asociatiei Nevazatorilor si din cartierele orasului Targu Ocna. Odata cu premierea centrelor clasate pe primele locuri au primit cate o diploma de participare si ceilaltI care s-au inscris in aceste concursuri".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII