Cauta
Scandalul zonelor defavorizate: Ministerul tace26/06/2014


Laurentiu Baciu, presedintele L.A.P.A.R. „Acoperim incompetenta cu normele europene”

„Noi criterii stabilite de Uniunea Europeana” sau nu, „zonele afectate de constrangeri naturale” stabilite pentru perioada 2014 - 2020 raman o problema dubioasa pana cand Ministerul Agriculturii va veni cu argumente clare, de necontestat, care sa sustina scoaterea celor cincisprezece comune bacauane (Cleja, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gioseni, Glavanesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi, Motoseni, Orbeni, Plopana, Rachitoasa si Stanisesti) din categoria „zonelor defavorizate de conditii naturale specifice” si introducerea municipiului Onesti in categoria „zone afectate de constrangeri naturale semnificative”. In timp ce deputatul Viorica Marcu spune - conform informatiilor pe care le-a obtinut la cald de la Ministerul Agriculturii - ca s-ar fi schimbat criteriile fata de perioada 2007 - 2013, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Laurentiu Baciu, e de parere ca „n-au nicio treaba europenii cu noi, astea de la noi vin. Noi acoperim incompetenta cu normele europene”.

La momentul redactarii materialului, Ministerul Agriculturii, condus de Daniel Constantin, avea in registre de noua zile adresa Onesti Expres prin care au fost solicitate motivele pentru care judetul Bacau este privat de milioane de euro in perioada 2014 - 2020 in baza „Redesemnarii zonelor afectate de constrangeri naturale”, insa solicitarea a ramas fara raspuns. Am intrebat negru pe alb care sunt motivele pentru care cele cincisprezece comune ies din schema si ce recomanda municipiul Onesti pentru statutul de „zona afectata de constrangeri naturale semnificative”, daca in perioada 2007-2013 nu a facut parte din aceasta categorie, iar din 1998 Oficiul judetean de studii pedologice si agrochimice nu a mai efectuat niciun studiu in municipiul de pe Trotus. Am solicitat Ministerului sa faca public si daca s-a realizat un studiu de impact asupra modificarilor aduse la nivelul judetului Bacau, care ar fi aspectele pozitive concrete, masurabile, ale acordarii de facilitati suplimentare in agricultura la nivelul municipiului Onesti, in contextul eliminarii acestora la nivelul a 15 comune, printre cele mai sarace ale judetului, conform datelor oficiale ale Institutului National de Statistica. In timp ce Ministerul tace, agricultorii si reprezentantii comunitatilor locale sunt in continuare uimiti si neputinciosi in fata „redesemnarii” de la centru. „Nu stiu daca e corect ca vecinii de la Birsanesti sau chiar Berzunti sa beneficieze de subventii suplimentare pentru zona defavorizata si Liveziul, care e aceeasi mancare de peste… producatorul de aici sa fie descurajat. Fac apel sa se rediscute problema asta, pentru ca … n-am un raspuns. Sincer, am fost luat prin surprindere de acel reportaj. (…) Stiam ca la Onesti nu prea se face agricultura, acolo trebuia sa se precizeze daca era ceva de facut” - a declarat primarul comunei Livezi, Gioni Craciun.

Laurentiu BaciuLa mai bine de o saptamana dupa ce a fost contactat de Onesti Expres pentru un punct de vedere referitor la subiect, cu atat mai mult cu cat opt dintre comunele excluse sunt parte a Colegiului Senatorial pe care il reprezinta in Parlament, Marcel Bujor ne-a trimis un mesaj pe e-mail: „tinand cont de faptul ca fisa masurii impreuna cu lista zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale nu sunt definitive, fiind necesara aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 de catre Comisia Europeana, implicit a continutului fisei, precum si a metodologiei de desemnare a acestor zone, am adresat o interpelare ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in care am solicitat punctul de vedere al ministerului in legatura cu unitatile administrative excluse” - lucru pe care l-a facut si Onesti Expres cu o saptamana mai devreme. „Agricultura si dezvoltarea satului romanesc sunt prioritati asumate ale Guvernului si consider ca este necesar ca aceste 15 zone sa fie considerate eligibile, agricultorii si proprietarii de terenuri agricole care isi vor continua activitatea in aceste zone care, fara indoiala, se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice, sa poata beneficia de sprijin financiar” - a mai adaugat Bujor.

O prima comparatie: 15 comune sarace pierd peste 2 milioane euro, ca sa castige Onestiul 44.000 euro

„In forma actuala, e minor avantajul adus Onestiului, raportat la pierderile suferite de ceilalti” declara deputatul Viorica Marcu in urma cu doua saptamani, fara a avea cifrele in fata. Informatiile solicitate de Onesti Expres de la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura arata ca, in 2013, din cele cincisprezece comune scoase din schema pentru perioada 2014-2020 s-au depus solicitari de plati suplimentare pentru 32.730 ha si s-au platit 2.347.997 euro. Tot in 2013, de la nivelul municipiului Onesti s-au solicitat plati pe suprafata pentru 551 ha, suprafata care ar duce la un castig suplimentar de 44.000 euro.
Teodora Ciuraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII