In perioada 2011-2015 am organizat “SCOALA DE VARA DE FIZICA” la care au participat peste 250 de elevi si liceeni de la toate unitatile de invatamant preuniversitar din municipiul Onesti. Tematica fiecarei editii a fost aleasa in concordanta cu evenimentele importante ale anului sau perioadei in care s-a desfasurat. Au participat invitati din domeniul fizicii si fosti elevi ai Colegiului National “Grigore Moisil” din Onesti.
Incepand cu anul scolar 2015-2016, la acest colegiu am extins activitatea si pentru catedrele de chimie si biologie, iar denumirea a devenit “SCOALA DE VARA DE STIINTE”. Pentru editia care s-a desfasurat la inceputul lunii septembrie tema aleasa a fost “ARISTOTEL – PARINTELE STIINTELOR NATURII”, deoarece anul acesta se implinesc 2400 de ani de la nasterea sa. Locul de desfasurare a fost in laboratoarele de informatica, fizica, chimie si biologie din cadrul Colegiului National “Grigore Moisil”. In prima zi a fost prezentata o imprimanta tridimensionala si s-a utilizat programul AUTODESK 123D DESIGN, cu care au fost confectionate diferite obiecte. Aceasta activitate a fost prezentata de elevul Dragos Ciocate clasa a XI-a A, sub indrumarea doamnelor profesor Elena-Carmen Melinte si Cristina-Lacramioara Buzatu. In ziua a doua eleva Roxana Zaharia din clasa a X-a A si domnul profesor Valentin-Emil Sorta au prezentat prelegeri pe tema “Mirajul Cosmosului”. In zilele a doua si a treia au fost efectuate lucrari experimentale de fizica, biologie si chimie sub indrumarea profesorilor Gabriela-Simona Codreanu, Valentin-Emil Sorta, Teli Domunti-Lefter, Gabriela Terchescu, Ana-Maria Mihalache si laborant Mariana Mirodone.
In ultima zi a “Scolii de Vara de Stiinte” elevii au participat la un concurs de lucrari experimentale pregatite de ei si unul de raspunsuri fulger in urma vizionarii unui film documentar despre viata si descoperirile stiintifice ale lui Aristotel. La acest concurs au participat peste 60 de elevi de la toate scolile generale si de la Colegiile “Grigore Moisil”, “Dimitrie Cantemir” si “Nadia Comanici. Toti elevii au primit diploma de participare, iar cei implicati in concursuri au primit si obiecte de rechizite scolare. In anul scolar urmator ne propunem sa publicam al doilea numar al revistei catedrei de fizica si informatica ROGVAIV.
Mentionez ca editia din anul 2015 (care a fost a V a editie!), a avut tema “Lumina – o sarbatoare a cunoasterii” si s-a bucurat de prezenta a 53 de elevi onesteni, de la scolile si colegiile din municipiu. Invitati au fost d-nul fizician Dan Pruteanu si Horia Magureanu, student la Oxford, care a prezentat cateva experimente. In urma cu un an au fost facute prezentari originale ale elevilor, abordand tema vasta a luminii din mai multe puncte de vedere: stiintific, istoric, religios, astronomic si astrologic. Experimentele au avut la baza viata de zi cu zi si au fost organizate doua concursuri: unul pe teme impuse si unul de desene pe tema luminii. Initiatorul proiectului sunt eu, iar profesorii Cristina Buzatu, Carmen Ianos, Valentin-Emil Sorta, Domunti-Lefter Teli si d-na laborant Mirodone Mariana sunt organizatori ce au fost alaturi de mine.
Prof. Gabriela Simona Codreanu, Colegiul National “Grigore Moisil” Onesti