Cauta
Scoala Francofona de vara de la Onesti - un frumos reper al vacantei04/08/2018


Scoala Francofona de Vara - Ecole francophone d'ete 2018 - a fost bucuria transformarii Colegiul National "Dimitrie Cantemir" din Onesti intr-un adevarat campus pentru elevi cu varsta de la 7 la 18 ani dar si cu daruirea cadrelor didactice de la mai multe institutii de invatamant de pe valea Trotusului. Timp de doua saptamani, intre 16 si 28 iulie, aceasta a fost gazduita de Colegiul National "Dimitrie Cantemir" din Onesti, unde 80 de elevi au comunicat in limba franceza prin cele mai instructive momente. "Am marcat deschiderea activitatilor celei dea X-a editii a Scolii Francofone de Vara, ideea acestui eveniment fiind a domnisoarei conferentiar univ. dr. Emilia Munteanu (profesor al colegiului, mai apoi profesor la Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacau). Astfel s-a nascut o frumoasa colaborare si datorita parteneriatelor incheiate de Universitatea din Bacau cu universitati din strainatate, la fiecare editie a Scolii Francofone de vara de la Onesti au participat voluntari, profesori si studenti, din Franta sau din Belgia", a declarat prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului National "Dimitrie Cantemir", la deschiderea Scolii Francofone de vara. Ea a apreciat "perseverenta cu care profesori de limba franceza din scolile onestene dar si din alte localitati, participa direct la activitatile Scolii Francofone de vara precum si dorinta elevilor de a-si exersa si imbogatii cunostintele de limba franceza si de a petrece impreuna momente de neuitat, legand noi prietenii".

Mentionam ca in cadrul acestei scoli de vara au fost organizate patru ateliere pe grupele de varsta 7-11 ani, 11-13 ani, 13-14 ani si 14-18 ani. Dupa cum au mentionat organizatorii Scolii Francofone de vara de la Onesti "si acest an elevii participanti au renuntat la tihna binemeritatelor zile de vacanta pentru a se odihni activ invatand lucruri noi, a se distra si a lega trainice prietenii. Activitatile au fost animate de voluntarii belgieni Romane Heynen, Géraldine d'Huart, Dimitri François si Frédéric Kienen ajutati de studenti romani de la Facultatea de Litere Bacau si de absolventele Colegiului «Cantemir» Delia Gavriliu si Teodora Soiman, in prezent studente in Romania si Marea Britanie. Din echipa de organizare a Colegiului National «Dimitrie Cantemir» au facut parte doamnele directoare Aliana-Maria Ifrim si Dana-Cerasela Sticlaru, precum si profesorii de limba franceza Lacramioara-Elena Agachi, Gabriel Fornica-Livada si domnul profesor Mihai Borsa de la Colegiul National «Costache Negri» din Targu-Ocna".

Este de remarcat ca a X-a editie a Scolii Francofone de vara a fost organizata de Colegiul National "Dimitrie Cantemir" in parteneriat cu Facultatera de Litere de la Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacau, Haute Ecole Libre Mosane din Liège, Belgia si Primaria Onesti. Trebuie evidentiat faptul ca acestor parteneri li s-au adaugat in acest an Clubul Sportiv Scolar Onesti si Colegiul Sportiv "Nadia Comaneci" din Onesti.

Mereu aproape de cadrele didactice si de elevii ce s-au bucurat mult de frumusetea Scolii Francofone de vara prof. Aliana Ifrim, director al Colegiului National "Dimitrie Cantemir" din Onesti ne-a declarat: "Activitatile desfasurate au fost dintre cele mai diverse, incluzand cantece, dans, teatru, activitati in aer iiber, vanatoare de comori, desen, pictura, ceea ce i-a facut pe copiii intre 8 si 18 ani sa se destinda, sa invete cu placere si sa se amuze la o scoala mai altfel, de vara. Aceasta activitate, initiata inca din anii ´90 de conf.univ.dr. Emilia Munteanu, a devenit astfel un reper al vacantelor de vara si o sursa de inspiratie pentru multe generatii de elevi din Onesti si nu numai. Organizatorii isi exprima speranta ca toti partenerii acestui proiect isi vor continua eforturile astfel incat editia 2019 sa fie una si mai populara printre elevii din judet si mai incitanta in drumul catre insusirea limbii franceze, a culturii francofone, a solidaritatii si fraternitatii din ce in ce mai necesare in lumea care ne inconjoara".
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII