Cauta
Sesiunea omagiala «Regina Maria - soldat, sora de caritate, diplomat»13/12/2017


Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" Onesti a gazduit sambata, 9 decembrie, Sesiunea omagiala "Regina Maria- soldat, sora de caritate, diplomat", realizata in cadrul proiectului "Onesti, Centenar - Unire si recunostinta (1918-2018)". Acest eveniment a avut ca invitati speciali mari nume ale istoriografiei, precum acad. Alexandu Zub si prof. univ. dr. Mihai Dorin, prof. Vilica Munteanu, alaturi fiind si prof. dr. Bogdan Florin Romandas. Sesiunea omagiala a inceput cu discursul primarului municipiului Onesti, ing. Nicolae Gnatiuc, care i-a rugat pe toti cei din sala sa tina un moment de reculegere "pentru ceea ce a fost pana mai alaltaieri pentru noi monarhia si, in mod special, Regele Mihai".

Dupa o scurta slujba de pomenire oficiata de un sobor de preoti, ce a avut in frunte pe parintele protopop Ioan Bargaoanu, de la Protopopiatul onestean, moderatorul acestei manifestari, consilierul judetean Cezar Olteanu (membru fondator al Asociatiei Culturale "Spirit Alecsandrin" a dorit sa multumeasca invitatilor veniti tocmai de la Iasi si sa le ureze un sincer "Bun venit la Onesti!" Tot el a mentionat si motivul care a stat la baza alegerii acestui subiect pentru simpozion, si anume "un eveniment care a marcat viata orasului a fost sosirea Trenului Regal in Onesti, cu Principesa Margareta si principele Radu in vizita la Oituz in vara acestui an, la 11 iulie, cu prilejul comemorarii a 100 de ani de la bataliile ce au avut loc la Marasti, Marasesti, Oituz." Pentru a evidentia locul onorabil pe care il ocupa Onestiul, alaturi de Balcic in sufletul Reginei Maria,a fost citita o parte a testamentului sau, in care aceasta preciza "As fi vrut sa pot lasa mai multe iubitei mele tari, in semn de dragoste necurmata ce i-am purtat si pe care o las « izvor nesecat» mostenitorilor mei. Dorinta mea fierbinte ar fi fost sa inalt o biserica mica pe fostul front de la Onesti."

In cinstea acestei admiratii de necontestat a Altetei Sale fata de orasul nostru, se va realiza si proiectul intitulat "Regina Maria - o apropiata a Onestiului", conceput in patru etape: prima etapa, sesiunea omagiala, cea de-a doua etapa ce urmeaza a fi desfasurata tot la Biblioteca Municipala, dar in primavara, va fi reprezentata de o expozitie numita "Regina soldat" (expozitie care a fost deschisa la Palatul Cotroceni si la Castelul Peles). Etapa a treia propune atribuirea numelui de "Regina Maria" unui bulevard din Onesti, iar in etapa a patra se va realiza portretizarea reginei printr-o lucrare de for public, care se va concretiza printr-o statuie sau un monument.

Fiind poate cea mai asteptata prezenta, acad. Alexandru Zob a fost primit cu ropote de aplauze si la momentul in care a luat cuvantul a multumit cu modestie organizatorilor pentru invitatia primita. Legat de "personajul central" al sesiunii omagiale acesta a apreciat ca "Regina Maria a jucat un rol extraordinar de important in primele decenii ale sec. XX si continua sa ne preocupe din multe puncte de vedere. A avut un rol de seama chiar in cursul manifestarilor acelor 4 ani de crancen razboi (in Primul Razboi Mondial)… Regina Maria trebuie evocata sub multe aspecte, iar daca e sa o plasam onest intr-o istorie ceva mai lunga, trebuie sa amintim numele Reginei Elisabeta, care si ea a jucat un rol pe vremea cand romanii s-au confruntat cu puterea otomana pentru a-si dobandi independenta."

O alta prelegere impresionanta prin incarcatura de informatie care a evocat perioada propusa spre analiza si dezbatere a fost cea a prof. univ. dr. Mihai Dorin, "Sunt astazi aici din respect pentru un oras pe care toti romanii care cunosc cat de cat istoria il stimeaza, si incarcatura istorica a orasului nu mai are nevoie de explicatii", a mentionat universitarul iesean in deschiderea cuvantarii sale. De asemenea, acesta a amintit despre Regina Maria faptul ca "avea geniul comunicarii si stia sa puna in unda ideile care sa mobilizeze oamenii. Ea a fost cumva «avangarda» Regelui Ferdinand ... Aceasta femeie, care era englezoaica si rusoaica dupa mama si tata, s-a identificat cu Romania cu o credinta care nu poate sa nu te emotioneze si cu o tarie de caracter care nu poate sa nu te impresioneze." Profesorul univ. dr. Mihai Dorin a incheiat discursul sau facand o comparatie inedita intre povestirea biblica a ratacirii in desert a poporului ales si calvarul romanesc din Primul Razboi Mondial.

Intrand intr-o sfera de specialitate, prof. Vilica Munteanu a captat atentia publicului cu o prezentare a Reginei Maria in medalistica, iar cei interesati au putut admira pe holul Bibliotecii Municipale "Radu Rosetti" colectia personala a acestuia, una impresionanta, de o valoare inestimabila. Printre medaliile care o infatiseaza pe regina se numara "Ordinul Crucea Regina Maria de clasa I" (argint) si de clasa a II-a (bronz), dar si numeroase portrete ale acesteia. Incoronarea suveranilor Romaniei sau casatoria Principesei Maria cu Regele Ferdinand sunt doar cateva din evenimentele gravate pe medalioane si medalii.

Spre incheiere, prof. dr. Romandas Bogdan a trecut in revista date biografice din viata Reginei Maria, oprindu-se asupra jurnalului acesteia. Au fost citate fragmente care confirma prezenta sa in nenumarate ocazii la Onesti: "Am sosit la Onesti si am gasit trupele aliniate intr-o piata enorma. Totul fusese decorat emotionant si toti taranii din sat, in mare parte femei, au luat parte la receptie si mi-au aruncat flori la picioare pe masura ce inaintam. Construisera un chiosc si, mai intai de toate, a avut loc o slujba religioasa langa el, iar generalul Grigorescu a tinut un discurs. Apoi mi-au fost prezentati toti doctorii, ofiterii francezi, ofiterii rusi. Dupa care am vizitat spitalul cu raniti asezati intr-o casa particulara si cu cateva baraci mari pentru bolnavi. Am gasit totul in perfecta ordine…"

Sesiunea omagiala "Regina Maria - soldat, sora de caritate, diplomat", care a avut loc la biblioteca onesteana s-a incheiat in ropote de aplauze, iar tinerii liceeni ce s-au aratat receptivi si interesati de trecutul lor istoric, au plecat de la aceasta manifestare mult mai "bogati" intelectual. Prezenti in numar mare onestenii s-au simtit foarte bine si spera sa mai aiba ocazia de a participa la astfel de evenimente care nu doar evoca istoria unei anumite perioade, ci ofera detalii "din spatele cortinei", atat de valoroase si dragi tuturor.
Text si foto Adda Pricope


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII

Pictura realizata de Carmen Mocanu