Cauta
«Show total» la Concursul national «Meridianele dansului» de la Onesti23/05/2017


Onestiul a gazduit cea de-a XV-a editie a Concursului national de dans modern "Meridianele dansului", o manifestare care a cucerit publicul prin frumusetea momentelor artistice prezentate dar si printr-un alt fapt edificator. "Acest concurs national a fost facut doar «cu sufletul parintilor» copiilor iubitori ai dansului modern din Onesti si a celor care ne-au ajutat!", a mentionat profesoara Mariana Osteanu, coordonatoare a proiectului "Meridianele dansului". Marcel Colpos, Petruta Osteanu, Oana si Vlad Popescu, Andreas Colpos, Constantin Lazar, Dan si Cristina Mereu, Maria Dohotaru, Luigi Hirjanu, Vali Drug, Elena Osteanu, Ana Maria Toma si parintii celor ce urmeaza Cercul de dans modern de la Clubul Elevilor din municipiul de pe Trotus sunt cei care au fost aproape si au facut posibila desfasurarea acestui concurs national. Tuturor profesoara Mariana Osteanu aduce calde multumiri, ea fiind sprijinita in organizare si de colegele sale, prof. Adriana Olteanu si Beatrice Pasoi.

Concursul national "Meridianele dansului" a avut loc sub egida Ministerului Educatiei Nationale (fiind inscris in Calendarul de activitati anuale), al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau si a Structurii Clubului Copiilor Onesti a Palatului Copiilor Bacau. Prof. Mariana Osteanu (de la Cercul de dans modern al Clubului Copiilor Onesti, care apartine de Palatul Copiilor Bacau), a primit toata aprecierea invitatilor si a membrilor juriului pentru straduinta sa de a organiza si editia 2017 a concursului. Este demn de remarcat faptul ca la aceasta manifestare au participat un numar de 800 de dansatori care deprind tainele dansului modern si desfasoara o bogata activitate la cluburi ale copiiilor din 29 de judete ale tarii. Astfel, Casa de Cultura a Sindicatelor din Onesti a fost luata cu asalt de pasionatii dansului modern, ei intrecandu-se in prezentarea de fantezii coregrafice, de antrenante dansuri ale majoretelor, dansuri clasice si acrobatice, momente de contorsionism si altele. Concursul a avut loc pe mai multe categorii de varsta: 6 - 8 ani (la care au participat cei mai multi concurenti), 11-12 ani, 13-14 ani si 15-19 ani.

La acest concurs Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a fost reprezentat de profesorii Camelia Popa (inspector scolar pentru activitati extrascolare si educatie permanenta) si Emil Ganea (inspector scolar pentru implementarea descentralizarii institutionale). Din juriul acestei editii a Concursului national "Meridianele dansului" au mai facut parte prof. dr. Nela Dumea (director al Palatului Copiilor Bacau), prof. Radu Ghiciusca (de la aceeasi institutie), profesorii onesteni Luminita Raileanu, Mirela Tufa si Ileana Hrisca (ce activeaza si in descoperirea "talentelor" gimnasticii) precum si Dana Lungu si Lucica Musat (reprezentanti ai mass - media). Intr-un mesaj adresat participantilor prof.dr. Nela Dumea a adus un imbold tuturor "spre dans si miscare" si a evidentiat faptul ca "acest concurs este o manifestare de iubire, ce aduce fiecaruia satisfactii". Cucerita de numarul mare de formatii de dans modern ce au fost prezente la Onesti la Concursul "Meridianele dansului" prof. dr. Nela Dumea a mentionat: "Nu puteti sti cat s-a straduit profesoara Mariana Osteanu pentru a realiza acest minunat eveniment!" Profesorul Emil Ganea a subliniat ca "bucuria prezentei pe scena este semnul reusitei si déjà sunteti castigatori! Acest concurs este o manifestare de iubire si aduce fiecaruia satisfactii!"

Editia 2017 a Concursului "Meridianele dansului" a fost deschis de o trupa de dans popular stilizat, a Ansamblului artistic "Moinesteanca", la categoria 6 - 8 ani. Sub imboldul "Emblema vietii - Maria Sa, Copilul!" (ce a fost pavoazat pe intreaga scena a Casei de Cultura a Sindicatelor din Onesti), au evoluat trupele de dans modern participante la aceasta editie.
Cu momente coregrafice dar si cu vestimentatii deosebite s-au prezentat formatii de la Focsani (ce au avut "in recuzita" si … peruci!), de la Barlad, Ramnicu Sarat (care au incantat prin tinutele sclipitoare ale majoretelor, ce au avut pampoane tricolore), Tecuci si din alte orase ale tarii. Este de evidentiat prezenta la aceasta manifestare onesteana a formatiilor artistice de la City Dance Bucuresti (Sectorul 2, care au avut si "galerie" de simpatizanti si sustinatori) dar si participarea pentru prima data a trupelor de dans modern din Iasi. Intre cele mai frumoase momente coregrafice se inscriu si cele in care trupele participante au dansat in pasi de … vals ori pe ritmurile muzicii latino. Remarcam faptul ca "nota de originalitate" a interpretarii unor dansuri moderne "a depasit" hotarele tarii, participantii la acest concurs national aratand ca sunt atrasi si de dansurile orientale! Formatia de dans modern "Diamant" a Onestiului (coordonata de prof. Mariana Osteanu), a incantat publicul spectator cu un cuceritor dans etno iar cu alte evolutii la inaltime s-au inscris si formatiile onestene "Dinamic" si "Expres" ( toate fiind coordonate de prof. Mariana Osteanu). Ce am mai putut remarca, fapt fara tagada fiind a fi printre cele mai reusite momente coregrafice, sunt secventele unui dans popular german (prezentat de o formatie de dans modern din Arad), un dans scotian (prezentat de trupa Iasiului), momentele de dans clasic sustinute de reprezentantele Pitestiului si Tulcei, "vivacitatea" si armonia miscarilor de la trupa de dans modern din Baicoi (jud. Prahova).
In "cavalcada" plina de armonie a dansurilor si a frumoaselor miscari coregrafice remarcam participarea formatiilor din judet (de la Bacau dar si de la Clubul Copiilor Onesti si din Moinesti), alaturi de trupele de dans modern venite din toata tara, care au reusit "un show total" la acest concurs onestean. Sa mentionam si un moment sublim, ce a incheiat editia din acest an a "Meridianelor dansului": patru dansatoare de la Cercul de dans modern (Adelina Aron, Andreea Budan, Raluca Tabarcea si Marina Laura Neamtu, care a fost si prezentatoarea intregului concurs), au sustinut un moment coregrafic marcand faptul ca vreme de ani si ani - de la varsta de gradinita si pana la adolescenta absolvirii liceului, au activat cu mare drag la Clubul Copiilor Onesti alaturi de prof. Mariana Osteanu. Ele au primit cu acest prilej diploma de excelenta.
Ion Moraru


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII