Cauta
Singura problema pe care o are Romania este ca nu-si face suficient cunoscute valorile30/12/2015


Dialog cu Carol Teodor Peterfi, laureat al Premiului Nobel pentru pace, pe anul 2013

- Domnule Peterfi, tocmai ati semnat apelul pentru salvarea Casei Alecsandri din Bacau, ceea ce inseamna ca sunteti de acord ca in urbea natala a poetului sa existe un semn inchinat memoriei sale. Care va sunt argumentele?
CTPeterfi: In primul rand sunt cele care tin de respectul national. Trebuie sa ne salvam valorile, daca se vede ca dispar sau imaginea lor este nu neaparat denigrata, dar este uitata sau merge spre dizolvare. Al doilea lucru este inca o data respectul, fata de noi. Ne respectam atat timp cat ne cunoastem istoria, cat ne respectam
aproapele, si prin acestea ne respectam pe noi. Un al treilea argument ar fi cel de ordin istoric: este aproape un element de mandrie sa restitui sau sa refaci trecutul nu neaparat pentru noi sau pentru cei ce au trait inaintea noastra, ci este vorba despre mostenirea nationala pe care o dam urmasilor nostri. Sunt aici cu familia sotia si cei doi copii ai mei care studiaza in strainatate - si as fi nemaipomenit de incantat ca intr-o buna zi sa trec prin Bacau si sa le spun: "Aici a trait Vasile Alecsandri, cel ce si-a adus contributia la ridicarea la un nivel inalt a limbii si literaturii romane si la conturarea elementelor de identitate nationala si sociala". As fi foarte fericit sa o vizitez si apoi sa pot povesti si altora despre Vasile Alecsandri si contributia lui la istoria Romaniei.
- Suntem la Tg. Ocna, orasul care v-a acordat distinctia de Cetatean de onoare pentru meritele in lupta dumneavoastra pentru pace.Un aspect unificator este cel de ordin spiritual. Putem sa ne prezentam in fata natiunilor cu aceste valori de tipul lui Vasile Alecsandri si Costache Negri ca sa aruncam o punte intre cele doua localitati - Bacau si Targu Ocna?
- Sigur. Cred ca nu suntem nici mai buni, nici mai rai decat alte natiuni.Singura problema pe care o avem este ca nu ne facem cunoscute suficient valorile. Nu spun sa o facem cu un sentiment de mandrie, pentru ca nimeni n-a ales sa se nasca roman sau american, sau francez. Trebuie sa fim mandri de inaintasii nostri, trebuie sa fim mandri de ceea ce realizam datorita Romaniei sau sistemelor care functioneaza in Romania. Sunt fiu al Targu-Ocnei si pentru mine a fost o surpriza titlul acordat, care nu numai ca ma onoreaza, dar imi creeaza obligatii,
fiindca Targu-Ocna a facut mult mai multe pentru mine decat am reusitsa fac eu, in decursul carierei mele, pentru Targu-Ocna. Aici m-am nascut si aici am invatat respectul fata de valorile nationale. Tin minte ca in drumul meu spre scoala treceam intotdeauna pe la Casa de Cultura, in fata careia este statuia lui Costache Negri. Le-am spus copiilor mei ca a fost mutata de acolo, din locul in care era, in centrul orasului si cred ca este foarte bine. Aceasta mutare arata ca mergem in directia care trebuie: sa ne respectam valorile, sa le aratam lumii asa cum sunt acestea si sa fim mandri de inaintasii nostri, recunoscandu-le meritele la emanciparea poporului roman si la formarea identitatii nationale si a Romaniei ca stat.
- Va multumim si sa dea Domnul sa ne intalnim la Bacau, la Casa Vasile Alecsandri.
- Va urez multe realizari in aceasta privinta. Cu ajutorul lui Dumnezeu sunt convins ca veti pune in practica toate aceste doleante si initiative.
Targu-Ocna, 15 aug. 2015, Dialog de Ioan Danila
(Transcriere: student Serghei Eremenco)


Scrie un comentariu
Campurile obligatorii sunt marcate cu *.

In cazul in care codul nu este lizibil click aici pentru a genera altul.
 


IMAGINEA SAPTAMANII